Žene marširaju protiv nasilja u subotu

V. C. S.

12. 07. 2017. u 14:03

U centru Beograda za subotu najavljen prvi protest žrtava porodičnog zlostavljanja. Novi zakon ne sme biti mrtvo slovo na papiru, kažu u Udruženju žrtava. Porast broja ubijenih žena

Жене марширају против насиља у суботу

ŽENE žrtve nasilja u porodici održaće u subotu protestnu šetnju protiv eskalacije zlostavljanja. Okidač je prošlonedeljno ubistvo Olge Lovrić, koju je suprug usmrtio kamenom naočigled njihovo troje dece, u Centru za socijalni rad Novi Beograd, ali i svi ostali slučajevi.

Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju nastradalo 18 žena i jedno dete. Prema rečima Vesne Stanojević iz Sigurne ženske kuće, to je više nego prošle godine u isto vreme, kada je ubijeno 11 žena, a do kraja 2016. usmrćeno ih je ukupno 34.

- Protestni marš od opštine Stari grad do Trga republike organizujemo u 17 sati. Na Trgu, gde će se završiti naša šetnja, žrtve nasilja organizovaće performans. Podržavajući nas, ljudi podržavaju naše osnovno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom, pravo na život - kaže Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja "Hajr", koje su osnovale same žrtve.

Samo u junu, u mesecu kada je stupio na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, prema rečima Vesne Stanojević, tri žene nastradale su u porodičnim ubistvima:

- To je bacilo senku na ovaj zakon, koji je, inače, dobar i koji je na samom početku dao primere dobre prakse. Verujem, ipak, da ćemo do kraja godine, ukoliko se bude adekvatno primenjivao, videti i prave rezultate.

Komentarišući slučaj ubistva u Centru za socijalni rad, Stanojevićeva kaže da joj nisu jasne sudske odluke da deca po svaku cenu moraju da se vide sa drugim roditeljem, posebno ukoliko je i prema njima bio nasilan:

- I ranije smo se bunili kada sud odredi viđanje u centru a žrtva je tek sa decom stigla u Sigurnu kuću. Rane su još sveže, deca se plaše i u principu ne žele da vide oca.

U pravnom timu Udruženja "Hajr" kažu da novi zakon ne bi smeo da ostane mrtvo slovo na papiru i da je zato potrebno omogućiti edukaciju onih koji zakone primenjuju.

- Potrebno je obezbediti njegovu doslednu primenu i onemogućiti da iko bude iznad zakona, kao i delotvornu, koordinisanu i, pre svega, hitnu zaštitu žrtava. Nužno je raditi na podizanju nivoa svesti o porodičnom nasilju kao društvenom problemu i organizovati psihosocijalnu podršku, rehabilitaciju i socijalnu integraciju za žrtve - kaže Marija S. Dedović iz pravnog tima. Prema njenom mišljenju, ključno je uspostavljanje saradnje stručnjaka raznih profila.


ISTINA KAO ORUŽJE

UPRKOS proživljenoj traumi i strahu, žrtve bi trebalo da znaju da je istina njihovo najjače oružje u borbi protiv učinilaca ovog krivičnog dela. To je prva brana u sprečavanju torture u budućnosti - kaže Marija Dedović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije