Muž preminule trudnice: Klinika odbila da primi zahtev za izdavanje dokumentacije

M. P.

12. 07. 2017. u 00:17

Suprug preminule trudnice Ivane Kostić i otac nastradale bebe Vere oglasio se prvi put nakon tragedije

Муж преминуле труднице: Клиника одбила да прими захтев за издавање документације
NIŠ – Suprug preminule trudnice Ivane Kostić i otac nastradale bebe Vere oglasio se prvi put nakon tragedije

Evo šta je Aleksandar Kostić iz Niša poručio preko grupe na fejsbuku ''Pravda za Ivanu i Veru''.

Danas 11.07.2017. u 14 sati smo otišli u pravnu službu KC Niš, kako bi predali ''Zahtev za izdavanje medicinske dokumentacije'', na koji imam prava na osnovu “Zakona o zastiti prava pacijenata”. U pravnoj službi su nam rekli da to moramo da predamo u pisarnici.

U 14.10 bili smo u pisarnici i zahtev je preuzeo čovek koje je za to zadužen. Istog momenta je sve zaveo u knjigu i udario pečate kako i treba, i meni dao moju kopiju dokumenta. Takođe mi je dao i original uz reči: ''Odnesi to na GAK (Ginekološko – akušerska klinika) i samo predaj na šalter''.

Ja sam uzeo dokumenta i oko 14.20 smo bili na GAK na šalteru. Na šalteru sam pitao:''Da li ovde mogu da predam zahtev?''. Upitala me je: ''Kakav zahtev?''. Odgovorio sam: ''Zahtev za izdavanje medicinske dokumentacije.''

Ona je pokazala rukom na koleginicu iza nje, i rekla pokazujući na nju: ''Došao si na pravo mesto.'' Ta žena, na koju je ona pokazala, rekla je: ''Sačekajte me tu preko puta.'' Posle jednog minuta, došla je i rekla: ''Dajte da vidimo o čemu se radi''. Pročitala je zahtev, koji sam joj dao, sa vidno smrknutom facom i pitala me je: ''Da li se radi o pacijentici koja je preminula u Beogradu?'' Rekao sam ''Da.''

Ona je rekla kako ne može da nam izda kopije odmah i da mora da mi vrati zahtev.
Rekao sam, da meni ne trebaju kopije odmah, već da postoji rok u okviru koga je navedeno do kada kopije mogu da se dostave na kućnoj adresi ili da me pozovu lično kako bih preuzeo dokumentaciju tj. kopije.

Gledajući zahtev koji je overen ispravno u pisarnici, rekla je: ''U redu je, uzeću ga.''
Rekao sam da želim da se potpiše, kako na njenom primerku tako i na mojoj kopiji, da ja budem siguran kako je neko prihvatio zahtev, a ne sutra da bude IZGUBILO SE. Pitao sam je kako se zove, i ona je rekla ime.

Zatim sam pitao, kako se preziva i ona je rekla prezime. U tom trenutku je rekla kako ne želi da primi zahtev i ne želi da stavlja svoje ime i prezime. Rekla je kako ne može da primi zahtev, dok traje sudski postupak i da mora direktor da odobri. Zaprepašćeno smo pitali: ''Kakav sudski postupak?''

Ona je ponovila, barem tri puta, kako ne može da primi zahtev dok traje sudski postupak. Rekli smo: ''OK. Vi primite zahtev, a direktor neka odluči šta će i koji postupak da sprovede.''

Bacila je papir (kao da je šugav) na jednu od stolica ispred njene kancelarije, govoreči kako je direktor na odmoru, ali da će ona otići kod zamenika direktora i da ona nije dužna da primi zahtev, već da treba da ga vratimo u pisarnicu. Našli smo se u čudu, i razmišljali šta da radimo, kome da se obratimo u ovakvoj situaciji...

Razmišljao sam se, da li da pozovem policiju ili nekog iz novina. S obzirom da smo sami ostali u hodniku, niko ništa nije hteo da nam kaže, otišli smo u pisarnicu i ja sam rekao istoj osobi koja mi je dala dokumenta da odnesem u GAK, da su mi rekli iz GAK-a da trebam njemu da predam dokumenta, pa da ih on dostavi GAK-u.

On je ponovo, uzeo dokumenta i pregledao ih, govoreći kako nije njegova dužnost da dostavi papire na naznačenoj instituciji GAK Niš. Rekao sam mu da je on dužan da preda dokument jer ga je on i zaveo. Prihvatio je dokument.

Sve ovo što sam rešio da podelim sa vama, mogu da potvrde još dve osobe koje su u to vreme bile sa mnom.

Na ovakvo nerazumevanje, i neprofesionalnost nisam naišao ni u jednoj instituciji koju sam posetio proteklih nekoliko dana, radi prikupljanja dokumentacije za moju pokojnu ženu Ivanu i ćerku Veru.


SMRT IZAZVALA VELIKO OGORČENJE
Smrt mlade porodilje i njene bebe izazvala je veliko ogorčenje javnosti i sumnju da lekari nisu preduzeli sve mere da bi njihovi životi bili spašeni. Ivana je bila zdrava, mlada žena kojoj je ovo bila prva trudnoća. Problemi su se javili u sedmom mesecu kada je izabrani lekar niškog Doma zdravlja zbog visokog pritiska uputio na lečenje na Klinici na ginekologiju gde je primljena 21. juna.

Komisija za unutrašnji nadzor Kliničkog centra u Nišu nije utvrdila propuste u lečenju Ivane Kostić (32) koja je preminula 2.jula u GAK u BeograduPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Beli Bogovi

12.07.2017. 00:49

Stoka u belom! Gori od kriminalaca , cast izuzecima. Meni su srce unistili i jedva sam sa 18 godina ostao ziv. Nedavno mi je prijateljica umrla od raka u uslovima gorim nego u pakistanu!!! Za kriminalce se zna ko su i sta su, ali za doktore koji su sljam su gori od kriminalaca i to je sve dotle i bice dotle dok nema sistema i pravde za obicne gradjane!!! Dokle ce da se stite i ko ih stiti??? Ali pisem samo zato posto admin nikad ne objavljuje komentar!!!

Sinovac

12.07.2017. 01:15

Dotična gospođa je svojim postupcima jasno pokazala strah od odgovornosti, klasično nepoznavanje pravila sopstvene službe, kao i nepoštovanje ustanove u kojoj prima platu. Posle ovakve reakcije, jasno je da svi pokušavaju da u lancu institucija gde je jadnica u podmakloj trudnoći potražila pomoć prikriju odgovorne za sudbinu porodilje. To je i razlog iskazane nervoze, jer ovde ne važi pravilo "2 puta ništa je ništa - crv nije ni postojao", pa će neko morati da bude predmet istrage.

Срба

12.07.2017. 02:56

Тако тужно и тако типично и за Ниш и за целу Србију. Запошљени у здравственим/јавним установама немају најосновније професионално понашање према клијентима (у складу са законом) и себи дозвољавају да одбијају да раде своје најосновније пословне дужности прелазећи границу пословног у приватно. Практично- по личном нахођењу неко себи даје за право да крши своју радни обавезу, нељубазно се понаша према клијенту/пацијенту, и да отворено показује недостатак најосновнијег личног васпитања. Без казне.

realist

12.07.2017. 03:28

I to se zove,pravna drzava,koja u odgovarajucim institucijama radi nesposobni ili pola sposobni osoblje,ili su to obicni ulicari.

Marko Kraljevic

12.07.2017. 04:38

Nedao Bog nikom.. Tesko jeste.. Alii... Nisi oni ljudi krivi za zlu sudbu.. Tako mozes i osuditi preki pogled, misleci kako te zagleda kao da je srecan sto te snaslo..

Miloš1976

12.07.2017. 08:16

Jadni ljudi..Nadam se da će ovaj čovek imati snage da istraje..A svaka mu čast kako nije uzeo da šamara redom..Ne postoji ta policija koja bi me sprečila da na ovakvo ponašanje odgovorim onako kako jedino i zaslužuju...Sram te bilo državo..

tmujo

12.07.2017. 08:33

originalna dokumentacija je sklonjena kako niko nebi odgovarao a preradjenu onu koju je verovatno i njihova komisija za nadzor gledala dobicete kad prodje malo vremena detalji se zaborave svedoci takodje zaborave zbog protoka vremena kako i sta se desilo i tako niko nije kriv,u ovoj zemlji to se radi decenijama djaba zastitnik prava pacijenata koji ima prava na papiru.Saucesce porodici koja i pored tragedije ponovo mora prezivljavati nemio dogadjaj pokusavajuci da sazna istinu koje u Srbiji nema

Raša

12.07.2017. 09:10

Pometnju je očito napravio čovek iz pisarnice, koji je primljeni zahtev naslovljen za GAK trebao predati uz potpis kroz dostavnu knjigu, a ne da to šalje preko stranke direktno, na žalost greške se samo nastavljaju ...

Dule

12.07.2017. 10:05

Javasluk u medicinskim ustanovama je neopisiv. Mnogi u nasoj drzavi pomrese zvog neodgovornih lekara a posebno medicinskih sestara.

Borsa

12.07.2017. 10:34

@ - Za ovakve stvari,treba svi da odgovaraju,formirati posebno telo iz doktorske struke koje bi samo radilo u ovakvim situacijama u svojstvu tužioca i forenzičara,i da im se daju jake plate kako bi jurili nesavesne doktore i osoblje,i da zaštite gradjanstvo pre svega ugrožene kategorije-decu i trudnice..