Mišović spasava 12 ari

V. Crnjanski Spasojević

nedelja, 09. 07. 2017. u 08:12

Мишовић спасава 12 ари

foto Z.Jovanović

Da li može da se spreči plenidba imovine u beogradskoj bolnici? Država treba da ospori zakonitost prodaje zemlje "Kolingu". KBC će u sredu morati da otvori vrata izvršiteljima

DRŽAVA bi relativno lako mogla da reši slučaj KBC “Dr Dragiša Mišović” kada bi htela. Dovoljno je da ospori zakonitost prodaje placa od 12 ari “Kolingu”, vrati to zemljište pod svoje okrilje i zatim ga u naturi da Simonidi Tanasijević, čijim precima je ranije pripadalo.

Ovako rešenje gorućeg problema, koji dovodi u pitanje opstanak jedne od najpoznatijih bolnica u zemlji, vidi Mile Antić iz Mreže za restituciju.

KBC, u kome se godišnje uradi 14.000 operacija i kroz koji prođe na stotine hiljada pacijenata, moraće u sredu da otvori vrata izvršiteljima, koji će doći, popisati imovinu i obeležiti je, tako da ona ne može da bude otuđena. I to sve zbog izvršne sudske presude, po kojoj je “Mišović” u obavezi da Simonidi Tanasijević, lekaru u penziji, isplati još 1,1 milion evra, pošto joj je već isplatio tri miliona dinara za sporni plac.

- KBC “Mišović” imao je prostor za medijaciju mesec dana, trebalo je da se jave i predlože mehanizam kako bi dug po pravosnažnoj presudi mogao da bude namiren. Izvršiteljka koja radi na predmetu kaže da se niko nije javio. Ona, po zakonu, ne sme da stane sa postupkom. Bolnica će neko vreme moći da koristi popisanu imovinu i dogovoriće se novi rok za namirenje duga. Ako ne nađu nikakav način da ga namire, krajnja mera je plenidba - kaže Neda Petrović, portparol Komore izvršitelja.

A da do svega tog ne mora da dođe, ubeđen je Mile Antić. Problem je stvorila nekadašnja Železnička bolnica, koja je 12 ari placa, koje je dobila od države, umesto da izgradi bolnicu - prodala.

- Takav pravni posao je bio zabranjen i ništavan. Posle nacionalizacije, 1958. godine, pa sve do 2009. godine, zemljištem niko nije mogao da trguje, osim bivših vlasnika, kojima je to formalno zabranjeno 1968. Dakle, nacionalizovano zemljište nisu mogli da preprodaju ni bolnica, ni Dom časnih sestara, ni “Koling” - ističe Antić.

Plac u Kronštatskoj ulici 5, koji je nekada pripadao stricu Simonide Tanasijević, eksproprisan je 1960, ali vlasnicima nikada za njega nije isplaćen novac. Železnička bolnica, koja je posle ušla u sastav “Mišovića”, kupila ga je od Opštine Savski venac, tri godine kasnije, platila u tri rate i dalje prodala Domu časnih sestara, a ova “Kolingu” 1992. “Koling” je 2012. zbog duga od 24 miliona evra otišao u stečaj.

Koling” se uknjižio na zemljištu koje nikako nije moglo da bude njegovo. I ne samo to. Po Antićevim rečima, KBC je dala dozvolu da se tom placu od 12 ari pripoji još 12 ari, tako da plac koji se vodi na “Koling”, a državni je, sada ima 24 ara.


POPISUJE SE SVE

IZVRŠITELjKA je još prošle godine odredila izvršenje na računu izvršnog dužnika, ali je na molbu “Mišovića” sa izvršenjem zastala. Pošto novca od tada na računu bolnice nema, bila je primorana da odredi novo sredstvo izvršenja - popis pokretnih stvari. Po zakonu se, inače, može pleniti sve - od vozila i kreveta, do ultrazvučnih i rendgen aparata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Darko

09.07.2017. 09:23

Kakav, bre, KBC??? Restitucija, vlasnici...Koga briga što će ljudi da umiru? Važno je da Koling ima 24 ara placa i da su se svi ugradili

Sve jasno

10.07.2017. 08:29

@Darko - U pravu si! Čim je u to umešan Koling, sve je jasno. Dodatno "svetlo" na ovo mešetarenje baca i činjenica da vlasnik Kolinga, Zukanović, nije stigao da završi objekat na Dedinju, za koji je takođe smuvao zemljište sa vojskom, već je "izvršio samoubistvo"!? Priča za malu decu! Takvi tipovi se ne ubijaju, nego oni ubijaju ili bivaju ubijeni, kao što je i sa njim slučaj.

M

09.07.2017. 09:31

Kakva sramota za državu! Bolnica nije privatna. Država spašava nebitne subjekte a bolnicu neće. Zgodna lokacija za stanogradnju???

Petar

09.07.2017. 09:42

Ne razumem sudiju koji je tako presudio: Koling koristi taj plac, a bolnica treba da plati? Inace komentar ovog pravnika je uzasno los. Trebao je da se ogradi jer nezna sve cinjenice...

Miloje

09.07.2017. 12:43

Mene u celoj ovoj priči interesuje kako je potraživač mogao doći u spor direktno za svoje zemljište i od sadašnjeg vlasnika naplaćivati potraživanje?To znači da sada nijedan građanin koji živi u nekoj predratnoj zgradi nije siguran jer mu jednog dana može doći izvršitelj i pleniti imovinu na račun štete onoga iz 1946! Šta je sa fondom za restituciju kako se drugi naplaćuju ako je nemoguć povraćaj u naturi?

Miodrag

09.07.2017. 12:57

@Miloje - Sugradjanine Miloje, vlasnica i ne trazi nista drugo nego svoje. Taj njen plac je oduzet za potrebe izgradnje bolnice, ali nikada bilnica nije agradjena. Umesto toga, bolnica je nezakonito trgovala sa tim zeljistem, a vidi se i iz teksta, ni nedavno se nije bunila kada je jos jedan dodatni plac krala firma Koling. Mogli su, ali se nisu bunili. Rukovodstvio bonice svakako je odgovorno. Nema to veze sa restitucjom, ovo je najobicnija primena Zakona o eksproprijaciji. Za koga je oduzeto, taj placa.

Steva

09.07.2017. 18:33

@Miloje - G'dine Miodraže, u pravu ste delimično. Od sadašnjeg vlasnika placa Koling treba oduzeti plac i vratiti pravom vlasniku., a pustiti bolinicu da radi svoj posao.Ali, po mim ubedjenju u pitanju je sprega: sudija, advokata sa naslednicima čiji je cilj plenidba vredne imovine bolnice, a iz dosadašnjih tekstova saznaje se da je jedan od vlasnika lekar. Znači za male pare će opremiti svoju privatnu bolnicu???!

Miloje

09.07.2017. 19:07

@Miloje - Ja ne pričam o pravdi nego o pravu. Ako je to njoj pravno oduzeto (ako je istina da je eksproprijacija onda je i nadoknađena!) pa ta svojina kupljena tek 20 godina posle pa menjala vlasnika preko nekuh časnih sestara pa na kraju Kolinga, kako je moguće da se posle 70 godina javlja pravi vlasnik! Sem restitucije svaki drugi postupak bi pravno zastareo. Ovde je neko (neki sudija) u ovom slučaju prekršio zakon o rastituciji i ko zna šta još da bi stranka mogla da dobije svoju imovinu.!!??

Утеривач

09.07.2017. 23:49

@Miloje - Браво! У овом случају је све накарадно! КБЦ нема везе са експропријацијом . Зашто би болница решавала проблем државне грешке? При чему чак није садашњи власник земљишта!