- KAO predsednik Advokatske komore Beograda sa žaljenjem moram da konstatujem da Banka Poštanska štedionica a. d. Beograd i njen prvi čovek Bojan Kekić nezakonito i protivpravno drže u blokadi tekući račun Advokatske komore Beograda - saopštio je u utorak predsednik AKB Vladimir Gajić.

On dodaje da ova banka bez ikakvog pravnog osnova onemogućava raspolaganje novcem svom komitentu:

- Ovakvo bankarsko poslovanje od strane nekompetentnih lica koja se na čelu banke nalaze ne zbog svoje stručnosti, upozorenje je za sve klijente banke da sutra svako može ostati bez svog novca. Izvršni direktor Bojan Kekić stari je kadar SPS još iz vremena Slobodana Miloševića i postupa zapravo po ličnom zahtevu Rade Selaković, člana UO Banke, koja u privatne svrhe zloupotrebljava to što je zaposlena u BIA.

Gajić navodi da će AKB podneti krivičnu prijavu protiv Kekića zbog zloupotrebe službenog položaja i tužbu za naknadu štete, a obratiće se i NBS sa predlogom vršenja nadzora. I još dodaje da AKB strahuje za sudbinu svog depozita, posebno posle saznanja da je Poštanska štedionica završila prošlu godinu sa gubitkom od skoro 60 miliona evra.

Račun AKB blokiran je posle podela u beogradskoj Komori, kada je na sednici Skupštine AKB, 14. maja, za predsednika izabran Jugoslav Tintor. Drugo krilo beogradskih advokata održalo je novu sednicu 10. juna, i za predsednika izabralo Vladimira Gajića, koji je potom i zvanično preuzeo dužnost od prethodnog rukovodstva. Tako je beogradska Komora praktično pocepana na dva dela i nijedno krilo nema pristup računu.

Sednica na kojoj je trebalo da bude izabran prvi čovek Advokatske komore Srbije odložena je za septembar, zbog nedostatka kvoruma.


SMENE I U VOJVODINI

KRIZA drma i Advokatsku komoru Vojvodine. Skupština AKV je u petak smenila dosadašnjeg predsednika Srđana Sikimića i izabrala Vladimira Beljanskog. Sikimić tvrdi da je sednica bila nelegalna i podneće krivične prijave protiv svih učesnika i tražiti osporavanje regularnosti izbora.