U naučno-tehničkom parku Beograd danas je održano takmičenje iz robotike "Kodigranje", kojem je prisustvovala državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je čestitala pobedničkim ekipama takmičenja i pozdravila akciju Fondacije B92 - "Bitka za znanje", na centralnoj svečanosti povodom finala te akcije, na kojoj su uručene nagrade mladim robotičarima i zahvalnice donatorima.

Matić je istakla da to Ministarstvo, u okviru programa za razvoj informacionog društva, podržava projekte iz nevladinog sektora, koji omogućuju mladima da se upoznaju sa korisnom upotrebom novih tehnologija na zabavan način, podstičući razvoj njihovih informatičkih veština i sticanje znanja iz oblasti programiranja i robotike.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, podsetila da Ministarstvo nadležno za telekomunikacija promoviše informatiku, programiranje i robotiku, uz temu bezbednosti na internetu, i u okviru programa IT karavan, koji je pokrenut prošle godine.

"Drugi IT karavan realizovali smo ove godine u 17 škola u Srbiji, pod sloganom "Pametno i bezbedno". Za đake smo organizovali radionice robotike, a svakoj školi poklonili smo edukativni set robota sa kojim će učestvovati na takmičenju koje ćemo organizovati u Petnici u oktobru", najavila je Tatjana Matić.

Koordinator projekta "Bitka za znanje" Nebojša Glišić, rekao je da su se danas u Naučno-tehnološkom parku okupile dve grupe učenika od po 15 timova, ukupno 120 osnovaca iz cele Srbije, kako bi pokazali znanje u kodiranju i programiranju.

"Kodigranje je projekat u kojem se osnovci uče kodiranju i programiranju na malim robotima koji se nazivaju mBoti. U sklopu naše akcije 'Bitka za znanje' smo opremili 350 škola u Srbiji sa po pet malih robota na kojima deca, već prethodna četiri meseca, uče da programiraju i kodiraju", kaže Glišić za Tanjug.

U akciji Fondacije B92 obezbeđena su sredstva za kupovinu 1.720 robota za 344 škole u Srbiji, organizovane su obuke za više od 500 nastavnika, kao i takmičarska liga za osnovce od 5. do 8. razreda.