OGROMAN jarbol sa kog će se vijoriti srpska zastava, vidljiva iz svih delova Beograda, naći će se u parku Ušće, na proleće sledeće godine. Prema planovima državnog i gradskog vrha, prostor između tržnog centra i Malog ratnog ostrva postaće prepoznatljiv simbol prestonice i cele Srbije.

U cilju jačanja kulta zastave, park Ušće, koji će se renovirati po zamisli danskog arhitekte Jana Gela, dobiće jarbol visok 120 metara. Na vrhu pilona vijoriće se trobojka veličine manjeg sportskog terena - 20 puta 30 metara. Prečnik cevi biće tri i po metra.

Oko novog simbola Beograda prostiraće se veliki plato na kome će se naći 13 pravougaonih i tri kružne aleje sa cvećem. Postolje oko jarbola biće prekriveno mermernim pločama.

- Grad će podići jarbol, postaviti zastavu i urediti okolinu parka koji će postati još jedno mesto za uživanje Beograđana i gostiju - rekao je, za "Novosti", gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Na prostoru uz desnu dunavsku obalu, od Brankovog mosta do Zemunskog keja, sa kog će se zavijoriti državno znamenje, do sada se nalazila baza Rečne flote Vojske Srbije. Ubuduće, ova lokacija biće zborno mesto za održavanje državnih ceremonija kakve su one za Sretenje, Dan Vojske i Dan pobede.

Prema zamisli danskog arhitekte Jana Gela, ovaj prostor zauzimaće 80 hektara i biće podeljen u sedam tematskih zona. Planirani su i promenada, biciklistička staza, mesta za zabavu i šetnju.


NAREDNOG MESECA JAVNA NABAVKA

NA izgradnji jarbola Grad Beograd radi zajedno sa republičkim institucijama, a sama ideja za njegovu gradnju potekla je od predsednika Aleksandra Vučića. U narednih mesec dana uslediće javna nabavka za projekat i izvođenje radova. Do novembra bi trebalo da bude poznat izvođač, a zidanje će početi početkom sledeće godine.