KLINIČKO-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" svakog dana može da očekuje novu najavu izvršitelja za popis imovine po izvršnoj presudi da "Mišović" Simonidi Tanasijević (76) za plac od 12 ari, koji decenijama nije u posedu bolnice, isplati 116 miliona dinara. Kako saznaju "Novosti", rok za vansudsko postizanje sporazuma, kojim se bolnici izašlo u susret da se još jednom pokuša sa nalaženjem rešenja u interesu obe strane, istekao je, i sad se ponovo nastavlja postupak sprovođenja rešenja o izvršenju Prvog osnovnog suda u Beogradu. Aktivirana je, međutim, prema saznanjima "Novosti", i žalba "Mišovića", koja je "dugo stajala u fioci", pa se u bolnici nadaju da će to obustaviti izvršenje po presudi.

Neda Petrović, savetnik za odnose s javnošću u Komori izvršitelja, potvrdila je za "Novosti" da se postupak izvršenja nastavlja:

- S obzirom na to da izvršni dužnik nije izašao sa predlogom za mirno rešavanje spora, postupak izvršenja biće nastavljen prema zakonskim odredbama. Javni izvršitelj će preduzeti sve neophodne radnje u sledećoj fazi postupka, a unapred ne možemo odgovoriti na pitanje u vezi sa terminom izvršenja, s obzirom da tu informaciju u ovom trenutku nemamo.

Prethodna poseta izvršitelja bila je najavljena za 22. maj, a onda na molbu "Mišovića" - otkazana. Bolnici je dat rok da predloži način za izmirenje obaveza prema naslednici placa u Kroštatskoj ulici 5, koji je država 1960. godine eksproprisala, a Opština Savski venac ga tri godine kasnije prodala bolnici na Dedinju. Plac je kasnije prodat Domu časnih sestara, a one su ga 1992. godine prodale preduzeću "Koling" koje je već pet godina u stečaju.

I upravo ovde, kako saznajemo, leži odgovor na pitanje kako je moguće da stari vlasnici dug namiruju od bolnice, ako plac odavno nije u njenom vlasništvu. Bolnica, naime, nije smela da proda zemljište jer je bila samo njegov korisnik, ali ne i vlasnik. Samim tim, taj posao je pravno nepostojeći i ona je jedini dužnik po izvršnoj sudskoj presudi.

Protiv presude Prvog osnovnog suda, KBC "Mišović", koji je već godinu dana u blokadi, jer je sa računa bolnice u korist gospoće Simonide tada skinuto tri miliona dinara, podneo je žalbu Višem sudu. Profesor Radisav Šćepanović, direktor bolnice, rekao je nedavno da se nada da će ona ubrzo biti razmotrena i pozitivno rešena u korist KBC "Mišović". Ukoliko se to ne dogodi, obaveze, rekao je Šćepanović, prelaze na osnivača, odnosno Vladu Srbije.

- Pred sudom se vode dva nezavisna postupka vezana za sporni plac koji decenijama nije u vlasništvu KBC "Mišović" - nezvanično nam je rečeno u Ministarstvu zdravlja. - Jedan postupak je nastavak izvršenja po presudi, a drugi rešavanje po žalbi KBC. Ako rešenje po žalbi bude u korist "Mišovića", stiču se uslovi da se izvršenje po presudi obustavi.

Nemanja Aćimović, advokat i bratanac gospođe Simonide, inače pedijatra u penziji, ostao je dosledan u odluci da ne daje izjave za medije, pa u ponedeljak nije hteo ni da govori o novim okolnostima u ovom postupku.

Naslednica placa potvrdila nam je da se postupak za izvršenje nastavlja, ali da detaljne informacije tek očekuje od svog advokata i bratanca, kojeg nekoliko dana nije videla, "jer je on u gužvi i oko selidbe":

- Uhvatio me išijas, čekam da Nemanja dođe sa svim novim detaljima. Sva ovlašćenja sam prenela na njega.

Pred Uskrs gospođa Simonida je za "Novosti" izjavila da ne želi više nikakav novac od "Mišovića" i da je spremna da se odrekne sume koju je sud odredio kao nadoknadu za plac koji je nasledila od strica.

- Donela sam odluku: neka oni meni sve što mi pripada uplate na račun, a ja ću da dajem onima kojima je potrebno - rekla nam je gospođa Simonida. - Ima toliko dece i odraslih kojima su potrebne hitne operacije u inostranstvu.


PRVO POPIS

PO zakonu može da se pleni sva pokretna imovina bolnice, što uključuje i skener, ultrazvučne i ostale dijagnostičke aparate, sanitet... Izvršitelji bi, prema planu, za početak, ako do toga dođe, prvo popisali i obeležili opremu, a bolnica bi do nove odluke mogla da je koristi.