Beogradski studenti protiv ulaska u NATO i EU

Tanjug

19. 06. 2017. u 18:27

Istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku u okviru projekta Predstavnici srpske diplomatije, obuhvatilo je 1.323 studenata sa 38 fakulteta Univerziteta u Beogradu

Београдски студенти против уласка у НАТО и ЕУ

Thinkstock

Gotovo 88 odsto studenata Univerziteta u Beogradu smatra da Srbija ne bi trebalo da postane članica NATO, njih 39,7 odsto ne bi glasali za članstvo u EU, dok polovina smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije, rezultati su danas objavljenih rezultata istraživanja "Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o spoljnoj politici Srbije".


Istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku u okviru projekta Predstavnici srpske diplomatije, obuhvatilo je 1.323 studenata sa 38 fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa ciljem da se sazna na koji način studenti grade svoj stav i koliko su upućeni u svakodnevna politička dešavanja u zemlji i svetu.

Na pitanje da li bi u ovom trenutku glasali za članstvo Srbije u EU, najveći broj studenata je dao negativan odgovor - 39,7 odsto, navedeno je u saopštenju.

Za ulazak bi glasalo 28,9 odsto, nešto više od osam odsto ne bi izašlo na glasanje, a bez stava o tom pitanju je 22,4 odsto ispitanih studenata.

Polovina ispitanika smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije, 24 odsto da će Srbija ući u EU, a formiran stav o ovom pitanju nema 26 odsto studenata.

Nešto manje od 50 odsto ispitanika smatra da je glavna prepreka ulaska Srbije u EU pitanje statusa Kosova i Metohije.

Što se tiče stavova o bilateralnim odnosima Srbije sa zemljama u okruženju, studenti smatraju da najgore odnose imamo sa Albanijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Skoro 80 odsto anketiranih smatra da su odnosi sa Albanijom loši, a isto tako je odnose sa Hrvatskom ocenilo dve trećine ispitanika.

Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom, četvrtina ispitanika loše ocenjuje odnose sa ovom zemljom.

Sa druge strane, studenti smatraju da najbolje odnose imamo sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom.

Većina ispitanika (47 odsto) nije zadovoljna odnosima koje naša zemlja ima prema dijaspori, 38 odsto nema stav, a samo 15 odsto je zadovoljno ovim odnosima.

Što se tiče pristupanja u druge međunarodne organizacije, većina studenata (61 odsto) nema stav o tome da li bi Srbija trebalo da se pridruži Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) što se objašnjava nedovoljnom zastupljenošću ove teme u medijima.

Slično mišljenje studenti su izrazili kada je reč o jačanju međunarodnog ugleda Srbije tokom predsedavanja naše zemlje OEBS-om, gde 51 odsto nema stav.

Nešto više od 60 odsto studenata nije upoznato sa aktivnostima naše zemlje u UN. Većina ispitanih smatra da Srbija treba da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) - 48 odsto, stav o ovome nema 37 odsto, dok je 14,1 odsto anketiranih studenata protiv pridruživanja ovoj globalnoj organizaciji.

Zanimljivo je da devet od 10 studenata nije upoznato sa radom srpskog Kokusa u Kongresu SAD.

Kada je reč o celokupnom utisku ispitanika o spoljnoj politici Srbije, njih 50,8 odsto ocenilo je spoljnu politiku naše zemlje kao lošu, a oko 29 odsto smatra da je dobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

maniks

20.06.2017. 14:14

@DW - DW , studente mozda ko pita ali narod na kraju ce morati da pitaju .

Kiza

19.06.2017. 18:57

Jel su to isti oni studenti, sto kad zavrse fakultete, glavom bez obzira pobegnu iz Srbije na Zapad, da zive i rade?

Bonaparta

19.06.2017. 20:01

Bravo omladino. Svest vam je na visokom nivou i najzad sve vise saznajete pravu istinu o Srbiji i o srpskoj istoriji, ali onoj pravoj i istinitoj. Samo jos da pocnete da manje razmisljate o odlasku vec da ostanete ovde i pozovete svoje kolege da se vrate, jer ovo ce uskoro biti najperspektivnija zemlja na planeti. Najkasnije do oktobra pocinju najbitnije promene na planeti pozitivne za nas.

aleha

19.06.2017. 22:30

@Bonaparta - Kakve bre promene, one iste kao sto 51. nedelju imamo suficit i onda 52. nedelja mi u deficitu... Ma ovde nece biti bolje ni sledecih 20 godina. Samo ko zadnji ostane neka ugasi svetlo da ne dodje veliki racun za struju :)

EU stvara svoj NATO

19.06.2017. 20:08

Studenti su protiv NATO, jer se zna da će EU imati svoju vojsku, koja će u početku intezivno sarađivati sa NATO, kao njegovo evropsko krilo.

Marko

20.06.2017. 08:28

EU nas samo zamajava sa nekim glupostima,njima treba samo teritorija u eu sa jeftinom radnom snagom bez vlasti i vojske .