Osmaci šokirani - ništa od prepisivanja!

I. MIĆEVIĆ

16. 06. 2017. u 11:11

Rešavanjem kombinovanog testa skoro 69.000 učenika polagalo završni ispit, nije bilo neregularnosti. Pet testova sa istim pitanjima, a različitim redosledom

Осмаци шокирани - ништа од преписивања!

Kombinovanim testom završena mala matura,Foto:Ž.Knežević
MALI maturanti u petak su polagali kombinovani test, a iznenađenje i za učenike i za dežurne nastavnike i direktore bili su testovi obeleženi različitim slovima. Sva deca su zapravo dobila ista pitanja, ali sa različitim rasporedom, kako bi se sprečilo prepisivanje.

Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja pripremio je pet varijanti testova - označenih slovima I, B, G, F i H, koji su raspoređivani tako da deca koja sede blizu dobiju različite oznake.

U beogradskoj OŠ "Stevan Dukić" male maturante posetila je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković, koja im je na početku polaganja nekoliko puta ponovila da gledaju samo svoj test, jer prepisivanje neće biti moguće.

- Prethodnih godina najviše prepisivanja bilo je upravo na kombinovanom testu. Zbog toga je povećan broj otvorenih pitanja. Kako bismo dodatno sprečili prepisivanje, pripremljeno je pet varijanti testa, u kojima su pitanja ista, a raspored različit - kaže za "Novosti" Vesna Nedeljković.

Učenici ove škole koji su izlazili sa kombinovanog testa komentarisali su da im je bio teži nego srpski i matematika. Ipak, utisak odličnih đaka je da nije bio previše težak.

- Nisam očekivao da će se testovi razlikovati u rasporedu, ali nije bilo mnogo teško. Zadovoljan sam kako sam uradio sva tri testa i nadam se da će mi to biti dovoljno da upišem Devetu gimnaziju - prokomentarisao je Marko Mastelica, odličan učenik OŠ "Stevan Dukić".

Za Ivonu Pavlović i Jovanu Lunić ovaj test bio je najteži od sva tri. Posebno su ih namučile fizika i hemija. NJihova drugarica Željana Dokmanović kaže da je fizika bila teška, ali veruje da će imati dovoljno bodova da se upiše u Železničku školu.

Vida Milojković, direktorka OŠ "Stevan Dukić", kaže da su učenici na završnom ispitu ostvarili rezultate koji su u proseku u skladu sa njihovim ocenama.

- Završni ispit polagala su 74 učenika i još dva po individualnim obrazovnim planovima. Prosečan broj bodova iz srpskog jezika bio je 15,11, a iz matematike 13,67. I ranijih godina, a i ove, rezultati naših učenika ne odstupaju od njihovog uspeha na kraju školske godine - kaže Vida Milojković.

U celoj Srbiji test je u petak, prema podacima Ministarstva prosvete, polagalo 68.347 učenika. Izašlo ih je neznatno manje nego na matematiku, ali za 1.379 manje nego na srpski, odnosno maternji jezik. U Ministarstvu prosvete potvrđuju da je ove godine sve prošlo bez prigovora i nepravilnosti.

Da testovi ne bi bili "provaljeni", preduzete su posebne mere bezbednosti. Kako "Novosti" saznaju, testovi su izrađeni u štampariji "Politike", koja je za ovu priliku bezbednosne mere morala da podigne na viši nivo. Ugrađene su dodatne kamere, uz sugestije stručnjaka iz BIA i MUP. Policija je u štampariji bila prisutna sve do petka, dok završni ispit nije zvanično završen. Svi testovi koji su ostali kao otpad u procesu štampe uništeni su u prisustvu komisije iz Ministarstva prosvete.

PRAVILA ZA OBLAČENJE U ŠTAMPARIJI

RADNICI u štampariji imali su i posebna pravila oblačenja tokom izrade testova. Namera je bila da se spreči slučaj od pre nekoliko godina, kada je jedna zaposlena iz "Službenog glasnika" iznela test, kako je kasnije otkriveno - u brushalteru. Sada su uniforme bile prilagođene, kako bi bilo nemoguće sakriti test ispod odeće.

Za potrebe maturskih testova u štampariji je instaliran poseban kompjuter, koji nije bio umrežen i pristup njemu je bio strogo kontrolisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Iz JARa

16.06.2017. 13:43

gledam ovu sliku i pitam se.. koliko su naplatili ovu ventilaciju. ovo nije protoka ni za svlacionicu a ne celu halu za fizicko vaspitavanje.

NikoiNista

17.06.2017. 02:01

Ovo je bilo mnogo tesko, iz matematike sam imao vise bodova, a znao sam istoriju na probnom testu, sve sam uradio bila su laka pitanja a nisam prepisivao nista, jos na to sve sto je bio tezak test, oni su gledali svaki red po jedan covek(nastavnik).Najtezi od svih zbog ovog testa necu upisati skolu koliko ja vidim.