Bačko podunavlje novi UNESKO rezervat biosfere u Srbiji

Tanjug

14. 06. 2017. u 19:29

Бачко подунавље нови УНЕСКО резерват биосфере у Србији

"Gornje Podunavlje", foto Pr

Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" upisan je u Svetsku listu rezervata biosfere, odlučio je Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa "Čovek i biosfera"

Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" upisan je u Svetsku listu rezervata biosfere, odlučio je Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa "Čovek i biosfera".

Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" nalazi se na severozapadu Vojvodine i deo je "Evropskog Amazona", koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava.

Ovaj jedinstveni rečni predeo je područje izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

"Bačko Podunavlje" se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru.

U okviru rezervata biosfere "Bačko Podunavlje" koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode "Gornje Podunavlje" i "Karađorđevo".

"Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima.

"Upisom na listu rezervata biosfere načinjen je presudan i odlučujući korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije