ZDRAVSTVENI centar Vranje se odnedavno suočava s novim načinom prinudne naplate dugova, a to je plenidba novca iz kase u kojoj se sakupljaju dnevni prihodi.

Kako je račun vranjskog Zdravstvenog centra duže vreme u blokadi, mnogobrojni poverioci sve češće svoja potraživanja naplaćuju na ovaj način, koji je u skladu sa zakonom. Sudski izvršitelji dolaze u ZC Vranje uz pratnju policije i uz sudsko rešenje plene novac koji zateknu u kasi. Taj novac se sakuplja od pregleda i izdavanja lekarskih uverenja i po tom osnovu ova ustanova prihoduje oko 40 miliona dinara godišnje.

Dugovanja ove ustanove dostigla su sumu od 1,1 milijardu dinara, a iznos blokade računa je oko 100 miliona, kaže v. d. direktora dr Dragan Veličković.

- Naša ustanova je, po materijalno-finansijskom stanju, procentualno na začelju čitavog zdravstvenog sistema Srbije. Najveći deo problema je stvoren u prethodnom periodu, ali nagomilani problemi prosto generišu nove. Ovaj veliki i kompleksan problem će morati da rešavaju Vlada i resorno ministarstvo - kaže dr Veličković.

Krajem prošle godine, ZC Vranje je ostao bez šest automobila iz svog voznog parka, po izvršnoj presudi jednog od lekara koji je tužio za neisplaćene zarade. Posle toga, u pomoć vranjskom zdravstvu su pritekli donatori, pa je situacija normalizovana.