Uređenje vojničkog groblja

M. L.

06. 06. 2017. u 17:00

Posle pisanja "Novosti", dva i po miliona dinara za prostor u Šumaricama. Počivalište 3.200 boraca zapušteno posle Drugog svetskog rata

Уређење војничког гробља

Vojničko groblje, nekad i sad

ZA UREĐENJE odavno zapuštenog Srpskog vojničkog groblja koje se nalazi u kompleksu Spomen-parka Šumarice, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je oko dva i po miliona dinara. Kako kažu u Spomen-parku, koji gazduje ovim kompleksom, posao je u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika, a uređenje groblja biće završeno tokom ove godine. To znači da će se, nekoliko meseci posle pisanja"Novosti" o ovom problemu, urediti postojeća spomen-obeležja, a ima najava i da će se konačno znati granice Srpskog vojničkog groblja gde su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.

- Posle opsežnog istraživanja, utvrđeno je da je tu sahranjeno oko 3.200 srpskih vojnika poginulih tokom Kolubarske bitke, kao i oni koji su preminuli od epidemije tifusa u bolnici u Kragujevcu - kaže kustos Marko Terzić.

Srpsko vojničko groblje bilo je 1915. godine uređeno po svim pravilima, postojala je i ograda, i tačno se znao prostor gde su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih boraca. Kako, međutim, kažu u Muzeju, to groblje je kasnije bilo zapušteno, krstovi su uklonjeni, naročito posle 1953.

Postoji inicijativa da se jasno odredi gde su grobovi vojnika, kao i da se postave table ili neka druga obeležja koja bi posetioce Spomen-parka u Šumaricama, gde se nalaze i spomen-obeležja streljanih đaka i građana Kragujevca tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, podsećala da su na tom području sahranjeni i vojnici iz Prvog svetskog rata, kao i manji broj poginulih u srpsko-turskim ratovima.


NEMAČKI GROBOVI

ZVANIČNA inicijativa o eventualnom obeležavanju grobova nemačkih vojnika na ovom prostoru ne postoji, mada je bilo neformalnih razgovora o tome. Prema rečima Slavoljuba Jovanovića, direktora Spomen-parka "21. oktobar", krajem prošle godine delegacija iz Kragujevca bila je gost u Bundestagu na poziv nemačke Organizacije za brigu o ratnim grobovima. To je, kaže, pomenuto u neformalnim razgovorima posle te ceremonije, ali za to ne postoji nikakav zvanični zahtev, niti je to u nadležnosti Spomen-parka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije