Za udvaranje kazna po džepu

J. Ž. S.

31. 05. 2017. u 22:00

Od sutra u Srbiji počinju da važe nova pravila za zavodnike, bahate muževe i nasilnike. Gest ili dobacivanje zbog kojih bi se dame osećale nelagodno biće strogo kažnjeni

За удварање казна по џепу

Thinkstock

NEPRISTOJNE SMS poruke, zivkanja telefonom ili neprimereno udvaranje od sutra su kažnjivi zakonom i smatraće se seksualnim uznemiravanjem. Niko više neće smeti, u porodici ili na poslu, da priča nepristojne viceve, dobacuje, laska ili se "slobodnije" ponaša. Svaki gest ili priča zbog kojih bi se neko, naročito dame, osećale nelagodno, biće strogo kažnjeni.

Ovo su samo neke od novina koje donose izmene i dopune Krivičnog zakonika Srbije. Sada je nasilje u porodici preformulisao u nasilje u partnerskim odnosima. To znači da će i bahati muževi morati da "povuku ručnu", jer supruge neće morati više da trpe njihovo ponašanje.

Advokat Nebojša Perović kaže za "Novosti" da ovakva ponašanja, da bi bila kvalifikovana kao proganjanje, moraju da imaju kontinuitet, da kod suprotne strane izazivaju nelagodan osećaj i da duže vreme dolaze od iste osobe. To nikako ne mora da znači da je u pitanju samo muško-ženski odnos.

- U zapadnim zemljama je proganjanje ustanovljeno pre 20 godina, a sada je i kod nas postalo krivično delo - kaže Perović. - Na taj način se štite slobode određene ličnosti i ne može se shvatiti tako ekstremno da niko nikome ne može da udeli kompliment. Ako neko ne želi kontakt sa drugom osobom, a njegovo ponašanje ima česte radnje koje stvaraju nelagodnost i uznemirenost, onda možemo govoriti o krivičnom delu.

Naš sagovornik naglašava da će biti potrebna sudska praksa i tek nakon par pravosnažnih presuda moći ćemo da dođemo do zaključka šta je u stvari "biće proganjanja".

ZATVOR ZA PRINUDNI BRAK U zatvoru će od jedne do osam godina provesti oni koji navode dete da prisustvuje polnim radnjama, a ukoliko je to učinjeno uz pretnju silom iza rešetaka će provesti od dve do 10 godina. Za prinudno zaključenje braka zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Kada je u pitanju krivično delo "sakaćenje ženskog polnog organa", zakon kaže da će se svako ko osakati spoljne delove ženskog polnog organa, kazniti zatvorom od jedne do osam godina, a ukoliko zbog toga dođe do smrti, preti zatvor od dve do 12 godina.

Po izmenama KZ, policiji će biti prijavljeni i svi oni koji zlostavljaju i teraju maloletnike, nemoćne ili starije osobe, da urade nešto što im nije po volji. Takav nasilnik biće odmah udaljen iz kuće, o svemu će odmah biti obavešten javni tužilac, a ne kako je to ranije bilo, tek posle nekoliko dana ili meseci.

Proganjanje, polno uznemiravanje, navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama i prinudno zaključenje brakova, sakaćenje ženskog polnog organa od sutra su zabranjeni izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije.

Kazna za obljubu nad nemoćnim licem od sada će umesto raspona od dve do 10 godina biti veća i iznosiće od pet do 12 godina, dok se povećava i dužina mogućeg zatvora zbog obljube nad detetom, sa dosadašnje tri, predviđeno je pet godina zatvora.

Novčana kazna predviđena je za polno uznemiravanje od strane partnera ili kolege s posla, a ukoliko je žrtva mlađa od 18 godina, sledi kazna od šest meseci zatvora.

Ovo je novo delo u Krivičnom zakoniku i definisano je kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života.


ANKETA: ŠTE MISLITE O NOVIM KAZNAMA ZA UZNEMIRAVANJE?

Slavoljub Miljković, inženjer informatike:

- Nisam nikada razmišljao o tome, niti sam se ikada tako ponašao da bih nekog uvredio ili uznemirio da bi me tužio. Ali ako bi tužba usledila mora da postoji razlog za to.

Tatjana Ilić, umetnica:

- Ne verujem da će to kod nas zaživeti, to je izlišno, mi smo južnjaci, nama je to u mentalitetu. Naviknuti smo na šalu i pričanje raznoraznih viceva i među kolegama i prijateljima.

Bogdan Sredojević, ekonomista:

- Zavisi kakav odnos imaš sa kim, sve je prihvatljivo pa i ovakve promene. Slažem se sa svim stavkama, moraju se poštovati neka pravila.

Nemanja Bošnjak, menadžer:

- U principu slažem se sa ovim zakonom, znam dosta primera uznemiravanja koleginica na poslu i ovo je odličan način da se to zaustavi

Tanja Simić, IT stručnjak:

- Sve što je u skladu sa poslovnom atmosferom je u redu, ali ipak svaka žena može da proceni šta joj odgovara, a šta ne i da jasno stavi do znanja gde su granice.

Petar Tomić, programer:

- Žene treba da se poštuju, i sve što je u granicama dobrog ukusa je dozvoljeno, a sve preko toga naravno da nije ne samo na poslu već i van njega.

Marko Kokotović, IT stručnjak:

- Postoji poslovna kultura koja se poštuje. Udeljivanje komplimenata protiv volje žene je vrlo diskutabilno, jer ja uvek delim komplimente ženama i to se nikada ne tumači negativno.

Tijana Vojinović, ekonomista:

- Svakako se slažem, ovo treba da bude bolje regulisano, pošto su žene dosta diskriminisane i ne mogu da se dovoljno profesionalno pokažu i dokažu.

Mira Janković, službenica:

- Nema pravo niko nikog da uznemirava, podržavam ovaj zakon, svaka vrsta uznemiravanja treba da se sankcioniše na stroži način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Stanovnik

31.05.2017. 22:24

Smesan zakon..od jedne do osam godina. Ko profitira? Advokati,sudije,tuzioci..zrtva gubi.

pretvaramo se u robote

31.05.2017. 22:38

Zakonom se pokusava regulisati ono sto zakon ne moze da obuhvati. Kako zakonski ili uopste definisati neciji osecaj? Koleginica nosi sukunju ili uske pantalone. To me pomalo uzbudjuje. Uzbudjenost = uznemirenost. Da je prijavim? I kao i mnogi drugi nasi nakaradni zakoni ni ovaj nece dotaci one koje bi trebalo, jer njih stite rodbinske i partijske veze. Da nisu zasticeni ne bi ni bili bahati i napadni. Koliko smo samo zakona o saobracaju do sada doneli. Rezultate vidimo svaki dan u crnoj hronici

Dragoslavic

31.05.2017. 23:01

Mene stalno opseda jedan mladic u mom omiljenom kaficu. Sto puta sam mu rekao da sam heteroseksualan. On insistira da probam. Ne da mi mira, svaki put me dodiruje i daje lascivne predloge. Kome da ga prijavim za seksualno uznemiravanje?

Milojko

01.06.2017. 00:12

@Dragoslavic - Prvo moras da probas pa tek ako ti se ne svidja onda mozes da ga tuzis. Takav je zakon (jos je na doradi).

Dusan BG

01.06.2017. 00:05

Народ је болестан, отуђен, усамљен... Никада оволико нежења и неудатих није било. Никада оволико туге у људима није било. Проводаџије и уговорени бракови више не постоје. А овим законом се само још више удаљавају људи једни од других и ствара се хистерична параноја. Ако некоме кажете да је леп или лепа и да вам се допадају нечије ноге или хаљина, то није кривична увреда, већ удварање. Прогањање и насилништво су и до сада код нас били регулисани законом, али ово је стварно безумље...

xxx

01.06.2017. 00:17

"Za prinudno zaključenje braka zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora."Opet po muskarcima,zasto se uz ovaj zakon ne stoji i clan koji se odnosi na stupanje u brak iz koristoljublja?Iz jos nesto u 99% slucajeva prinudni brak se sklapa tako sto trudna zena i njeni rodjaci teraju oca na brak a cisto sumnjam da ce se to uzimati u obzir i da se na to mislilo.

Срби ћирилицом.Не у еу

01.06.2017. 22:15

Прсли смо скроз! ево вам европе

Срби ћирилицом.Не у еу

01.06.2017. 22:18

А што се наводе бахати мужеви!? А бахате супруге!? Мој ћале би радо у сигурну мушку кућу од звоцања

Masa

01.06.2017. 22:26

@Срби ћирилицом.Не у еу - Ne bi se razveo, recimo?A neeee..cekaj, ko ce da kuva i cisti i sve ostalo.Da, da razumem.

Milojko

01.06.2017. 23:33

@Срби ћирилицом.Не у еу - Po gadnom se koloseku kreces. Nista ti ne razumes, ponajmanje da zene nisu radna stoka vec neko ko se voli, pa makar i dzandrljiv bio. Ako ti licno nisi dostojna niceg vise od kuvanja i ciscenja to ne znaci da i druge zene ne zasluzuju vise od toga. Nije lepo sto ich tako omalzavas.

Срби ћирилицом.Не у еу

01.06.2017. 22:21

А да,и шта сад,кад нпр.неком упадну у кућу да га пљачкају,он зове органе реда,а оператер му одговара :Извините,тренутно су нам све патроле заузете,једина слободна која је била управо је отишла да би ухапсила мужа јер му се није свидела сарма што му жена сролала!

Dorćolac Mirko

02.06.2017. 05:03

Vučiću, spremaj deo narodnih para za izgradnju novih zatvora i izdržavanje porodica tih robijaša.

iz glave

02.06.2017. 11:20

еу стандарди служе да се уништи породица основни део здравог и напредног људског друштва (права деце, жена, геј права ) и људи претворе у "пуста острва" која се руководе пороцима. А са таквима је лако максимизарати профит.

Yoyo

04.06.2017. 16:13

Bahati muževi? A žene? One se nikada ne spominju, samo su muževi bahati, jel? Mnoge žene su pravi sadisti, ali su u novinama samo muškarci nasilni.