Sve više muškaraca ne može da ima dete

B. Caranović - D. Matović

28. 05. 2017. u 20:02

Svaki sedmi par u našoj zemlji, kako se procenjuje, ima probleme da prirodnim putem dođe do potomstva, ali rešenje je u vantelesnoj oplodnji

Све више мушкараца не може да има дете

Free Images Pixabay

PROCENJUJE se da svaki sedmi par u Srbiji ima problem sa sterilitetom! Od 200.000 parova koji se muče da dobiju potomstvo, ove godine bi, prema nezvaničnim podacima domaćih klinika, o trošku države u postupak vantelesne oplodnje moglo da uđe oko 4.000 parova. Naši ginekolozi tvrde da je broj parova koji konkurišu za besplatnu VTO drastično porastao od nedavnog podizanja starosne granice žena na 42 godine. Tako je veliki broj žena stekao pravo i na drugi i treći pokušaj i - pohrlile su da ga iskoriste.

Stručnjaci upozoravaju da je broj muškaraca koji imaju probleme sa plodnošću, u poslednje dve decenije u stalnom porastu i izjednačio se sa ženskim sterilitetom, koji je godinama “prednjačio”.

Pre nego što se uhvate za poslednju slamku, avanturu za “bebu iz epruvete”, većina parova već prođe bezbroj pretraga, analiza, pregleda, uzimanja hormona... Za mnoge od njih tri besplatna pokušaja koje finansira država, jedina su šansa da postanu roditelji. Trenutno se postupak VTO koji finansira RFZO, obavlja u četiri državne ustanove - KC Srbije, KC Vojvodine, GAK Narodni front, OB Valjevo i 11 privatnih ordinacija. Na osnovu izbora pacijenata, RFZO ih upućuje u određenu ustanovu.

Po rečima prof. dr Aleksandra Stefanovića, direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, u većini centara u Srbiji procenat uspešnosti je oko 35 odsto, dok je taj postotak u Kliničkom centru Srbije i do 45 odsto.

- Tokom prošle godine o trošku RFZO obavljeno je oko 1.300 postupaka vantelesne oplodnje, a uslov je da parovi nemaju decu, kao i da žena nema više od 42 godine - kaže prof. dr Stefanović. - Da bi se parovi uključili u postupak VTO, neophodno je da budu očuvane funkcije jajnika i tiroidne žlezde, prisustvo spermatozoida u spermi, odsustvo virusnih i infekcija bakterijama kod oba partnera.

SPAS Dr Aleksandar Stefanović, foto S.Radovanović

Kako naš sagovornik kaže, parovi ispod 35 godina, posle godinu dana neuspešnog pokušavanja ostvarivanja trudnoće, trebalo bi da se obrate savetovalištu za infertilitet. Oni između 35 i 40 godina, pomoć bi trebalo da traže posle šest meseci, dok se “alarm” kod pacijentkinja starijih od 40 godina “uključuje” posle tri meseca. Najčešće se uzrok problema otkrije u roku od tri meseca.

- Izbor metode “kako najbrže do bebe”, direktno zavisi od uzroka steriliteta koji je u pitanju, godine života oba partnera, ovarijalne rezerve kod žena i broja spermatozoida kod muškog partnera - objašnjava dr Zorica Crnogorac Ilić, specijalista ginekologije i akušerstva. - Nikada ne savetujem inseminacije kod žena starijih od 35 godina. Nekada je samo potrebno korigovati ovulacije kod žena. Znam za desetine slučajeva, kada su žene ostvarile prirodnu trudnoću, tik pre zakazanog postupka VTO, samo uz dodatak hormonske terapije.

Jedan od razloga što se sve više parova suočava sa neplodnošću je što većina mladih odlaže roditeljstvo za poznije godine.

- Zato se konstantno povećava i starost pacijentkinja koje nam se obraćaju za lečenje - kaže profesor Stefanović. - Kod žena je izraženije opadanje sposobnosti reprodukcije sa godinama. Od trenutka predaje dokumenata i odobravanja postupka VTO od komisija, sam postupak se može obavljati već i kod sledećeg ciklusa.

AP Photo Sang Tan

Kako prof. Stefanović kaže da je prosečna starost žena koje ulaze u postupak VTO 33 godine za prvi pokušaj. Svaka druga dama, mlađa je od 35 godina, a svaka deseta - od 30 godina. Retki su slučajevi VTO kod žena mlađih od 20 godina.

- Ako parovi koji se bore sa sterilitetom iskreno žele da se ostvare u ulozi roditelja, neka postave taj cilj na vrh svoje liste prioriteta - kaže Zorica Crnogorac. - Preporuka je da se prvo dete i trudnoća planiraju u reproduktivnom periodu žene, idealno je do 35 godina starosti. Ono što, međutim, zabrinjava, je trend značajnog rasta broja mlađih parova. Reč je o gotovo 30 procenata ukupnog broja parova koji su obuhvaćeni postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje. Značajno je istaći i podatak da je kod mlađih parova veći procenat problema zabeležen kod muškog partnera u pogledu plodnosti.

SAVETI Dr Zorica Crnogorac Ilić


NACIONALNA BANKA

- Buduća Nacionalna banka polnih ćelija i embriona treba da bude utemeljena i na mogućnostima donacije svežih polnih ćelija i embriona - objašnjava Zorica Crnogorac. - Insistiranje na tri neuspešna postupka inseminacije, pre odobrenja procesa vantelesne oplodnje o trošku države, nije neophodno kod parova kod kojih je žena starija od 35 godina, kao i kad muškarac ima manje od deset miliona spermatozoida u ukupnom uzorku. Odustajanjem od inseminacije se ostvaruje ušteda u postupcima koji ne daju željeni efekat.

AP Photo Sang Tan

I OPŠTINE PLAĆAJU

POKRAJINSKA vlada Vojvodine podržava vantelesnu oplodnju za svako drugo, treće i svako naredno dete, a gornja starosna granica za žene je 44 godine. Dobra vest je i to da se tome pridružio veliki broj lokalnih samouprava. Opština Ruma finansiraće ove godine četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, i to za 10 parova, sa po 220.000 dinara.

A u Aranđelovcu je od 2012. do 2017. realizovano 27 zahteva bračnih parova, za šta je iz budžetaove opštine izdvojeno 6.625.000 dinara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Stanko

28.05.2017. 20:47

Ma jeste dobar taj VTO ali mi nikako nije jasno zasto u Srbiji ( 3. ili 4. najsiromašnija zemlja Evrope) mora da košta u paru isto kao u Mađarskoj i Sloveniji ? Bar da uvedu neke gratis pokušaje ili nešto...

.

29.05.2017. 12:56

treba reci neke cinjenice1. Zacece prvog deteta bi trebalo da bude od 20-25 godine kod zena. Problem je sto se zbog skolovanja, karijere, provoda, putovanja (mora), zelje za "slobodom" i sto manje obaveza... ovo prolongira2. Prerani ulazak u odnose, koji se cesto zavrsavaju abortusom...3. Alkoholizma, droge (pa i one lake), provodi i mode - nezdravo zivljenje onda kada se osoba razvija za reprodukciju 15-25 godina. Organizam unisten.- naravno ima izuzetaka, ali vjerujem malo...

Svetlana

29.05.2017. 14:36

Mladi danas previse piju i nemaju Redpvan Zivot Muzika ih je Zaludela Mladji nararastaj je sve vise LENJI hoce novac NaBrzinu . Vidite ove nase Devojke danas 'Lepesu Ali sve to Ivestaceno ustirlano I samo I'm je Jedna stvar u glavi Kako da se sto Vise Provede doLudila . Ovoje Ozbiljna Stvar I Buduce Mame treba Da Shvate Ozbiljno.