Slobodan dan za rođendan deteta!

J. Ž. SKENDERIJA

27. 05. 2017. u 09:28

Da li će radnici dobiti novu mogućnost za odsustvo sa radnog mesta. Ovaj predlog treba da postane deo Zakona o radu

Слободан дан за рођендан детета!

Shutterstock

RODITELjI u Srbiji dobiće slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina - tu inicijativu pokrenuli su sindikati, a, kako saznajemo, do sada ju je podržalo oko 70 odsto poslodavaca. Ukoliko "prođe" celu proceduru, a uskoro će se naći pred Vladom, postaće deo Zakona o radu i moraće da je poštuju sve srpske gazde.

Prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, predlog je veoma dobar i u svakom slučaju nijedno radničko udruženje neće biti protiv toga.

- Smatram da radnici u Srbiji imaju veliki broj prekovremenih sati i za to naravno nisu plaćeni, tako da nisam baš sigurna da će se gazde rado složiti s tim - kaže naša sagovornica. - Nema poslodavca koji danas dozvoljava odsustvo zaposlenih zbog radničkih sportskih igara, a da ne govorimo o pohađanju seminara ili sindikalnih škola. Sada je teško dobiti u te svrhe samo slobodan dan, a kamoli kao ranije, da je to odsustvo i plaćeno.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da je to inicijativa koja bi mogla da bude eventualno stavljena na dnevni red tek u zakonskim promenama sledeće godine.

- Mislim da bi trebalo ovaj predlog staviti kao jednu od mogućnosti koju bi pojedine firme praktikovale, ali ne bi trebalo da važi za sve - kaže naš sagovornik. - Takva povlastica ne postoji ni u jednom zakonodavstvu. Sada mnoge firme daju za rođenje deteta, na primer, ne samo zakonskih pet dana, nego po dogovoru i više. Smatram da ne bi bio problem da to bude neplaćeno odsustvo i da postoji samo kao potencijalna mogućnost.

RAZUMEVANjE POSLODAVCI u Srbiji, smatra prof. dr Darko Marinković, moraju da se "dozovu pameti" i da više misle na svoje zaposlene.
- Treba, međutim, razumeti i njih, jer plaćaju jako visoke poreze i doprinose na zarade i opterećeni su mnogim drugim nametima - kaže naš sagovornik.

Atanacković naglašava da svi poslodavci treba da se trude da odnos između zaposlenog i poslodavca bude što humaniji i da to ne treba propisima da se uređuje. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da dečiji rođendan bude na spisku onih dana koji mogu da budu ili plaćeni ili slobodni.

Darko Marinković, profesor sociologije rada i direktor Centra za industrijske odnose, smatra da bi poslodavci i država podržavanjem inicijative o slobodnom danu za rođendan dece na simboličan način podstakli porodični život i rađanje.

- Roditelji bi se i bez toga snašli i proslavili, ali je podrška izuzetno važna - kaže prof. Marinković. - Uslovno rečeno, to je sitnica koja će doprineti međusobnom poverenju najpre između gazde i zaposlenih.

On naglašava da država, poslodavci i radnici moraju da imaju zajednički cilj, a to je dugoročna održivost preduzeća koja se zasniva na platama, profitu, porezima i socijalnom miru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Tanja

27.05.2017. 09:53

Mogao je sindikat da se bori za nesto pametnije, toliko bolesne dece kojoj roditelji dobijaju otkaz i ne mogu na bolovanje a ovi bi da slave deciji rodjendan kao Ivkovu slavu.Bolje da su trazili vece plate ovako pola roditelja ne moze da nahrani decu od plate a kamoli da pravi rodjendan.

Mina

27.05.2017. 09:53

Jesu li ovi normalni? Napravili smo cirkus od decjih rodendana, sad jos i ozakonjenji slobodan dan. Pa onda ce biti godisnjica braka, pa godisnjica razvoda, pa kad sam je prvi put sreo.. Kome li pada na pamet ova glupost? Zar stvarno nema nista pametnije da se stavi u Zakon o radu? Na primer, ogranicavanje rada nedeljom, da porodica provodi vreme zajedno, a ne kud koji, mili moji..

b.w.a.

27.05.2017. 11:03

70% poslodavaca za a 90% privatnih poslodavaca nece postovati .pogotkvo u trgovini i sl. gde radnici imaju dva dana mesecno slobodno , a u dane godisnjeg im se racunaju i subota i nedelja kao radni dani koji se broje.

Lidija

27.05.2017. 11:06

Da ne bude nesporazuma:imam troje dece, obelezavali smo rodjendane ali ne u vidu cirkuske predstave. Svi kukaju da je kriza,a sto je kriza veca vise se glupiramo sa tim slavljima. Narode opameti se vec jednom.