Od septembra tri predmeta 5. razreda po novom programu

Tanjug

23. 05. 2017. u 18:33

Nastava iz informatike i računarstva, tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja od naredne školske godine odvijaće se po novim programima

Од септембра три предмета 5. разреда по новом програму

Free Images Pixabay

Nastava iz tri predmeta - informatike i računarstva, tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, od naredne školske godine odvijaće se po novim programima, dok će se ostali predmeti po novim programima izučavati od školske 2018/2019. godine.


Nacionalni prosvetni savet usvojio je danas programe za matematiku, srpski jezik, geogfafiju, istoriju, likovno, građansko vaspitanje, dva strana jezika, ali će ti programi početi da se primenjuju u školama, u školskoj 2018/19 godini.


NPS nije usvojio program za 5. razred iz biologije, ali ga nije ni odbio, već se o njemu nisu izjašnjavali, zbog pojedinih zamerki koje su imali članovi tog saveta.


Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković pojasnila je da će udžbenici za te predmete, po novom programu, biti štampani za školsku 2019/20 godinu.


"Sačekaćemo da se završi ciklus. Škole su birale udžbenike prošle godine, a to znači da se ciklus od tri godine završava školske 2018/19 godine", pojasnila je Nedeljković.


Ona je dodala da će u međuvremenu da se radi obuka nastavnika, te će obuka nastavnika iz informatike, fizičkog i tehnike i tehnologije, početi da se radi već tokom leta.


Kako je objasnila, da bi se radila obuka nastavnika, neophodno je da postoje usvojeni programi za predmete, te je zbog toga bilo važno da ih Nacionalni prosvetni savet usvoji na današnjoj sednici.


Za 23 člana NPS, koji broji ukupno 43 člana, 25. maja ističe mandat, što znači da taj savet, u narednom periodu neće imati kvorum, te neće moći ni da zaseda, niti da donosi odluke.


Inače, članove NPS bila Narodna skupština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Francesco

23.05.2017. 23:24

Jedino što treba uvesti (reformisati je izraz koji ja danas popularan) jeste čas fizičkog, svakog dana i to kao prvi čas. Prozove vas profesor u pola 8 ujutro, vi ne znate ni kako se zovete, a kamoli da mu na na tabli crtkate drugu podfazu prve mejoze ili recitujete o "Dokonim mornarima što često love alabatrose" ajte molim vas... Čovek za umni rad mora biti i fizički spreman. Samo oni mrtvi štreberi i nolajferi su bili u stanju da te nebuloze deklamuju od sabajle. Smene isto tako...

Zoran

25.05.2017. 22:48

kada sam dosao u ameriku sa 8 razreda skolovanja ja sam bio tata mata za njih onda i isto tako je danas posle 43 godine , 100 Amerikanske djece nisu ravni jednom srpskom skolovanom djetetu.

Bojan

26.05.2017. 00:02

Cas fizickog vaspitanja treba da je po rasporedu posle nekog teskog predmeta,kako bi deca mogla da razbistre "vijuge", kako bi se uskladila pravilna smena umnog i fizickog rada deteta,a nikako da bude 1.cas. A sto se tice obuke za nastavnike vezane za izmenu nastavnog plana i programa za 5.razred...pa to su nebuloze. To ce sluziti da predavaci uzmu lovu za te seminare i dnevnice,a nastavnici nista pametno nece cuti i nista nece nauciti novo, sto vec do sada nisu znali...