Ima li Škotu spasa u Srbiji?

B. RADIVOJEVIĆ

20. 05. 2017. u 22:02

Има ли Шкоту спаса у Србији?

Zgrada "Svis medika" u Hemingvejevoj ulici u Zemunu Foto M. Anđela

Kolin Kempbel (56), između odlaska u Švajcarsku na eutanaziju i navodnog lečenja u beogradskoj klinici. U Specijalnoj bolnici "Svis medika" kažu da još ne sprovode terapiju matičnim ćelijama

DA li će Škot Kolin Kempbel (56) ipak otići na eutanaziju na Kliniku "Lajf Serkl" u Bazelu, gde je zakazao prijem za 15. jun, ili će doći u Beograd, gde kako piše škotski list "Herald" želi da se zbog multipleks skleroze podvrgne terapiji matičnim ćelijama, još je velika nepoznanica. Iako je "Herald" preneo navode Kembela da će odložiti termin za eutanaziju ako bude prihvaćena njegova prijava za lečenje novom terapijskom metodom u Beogradu, u Specijalnoj bolnici "Svis medika", gde bi Škot, navodno, trebalo da dođe na terapiju, "Novostima" je u petak saopšteno da se u ovoj bolnici ne sprovodi terapija matičnim ćelijama i da osobu pod imenom Kolin Kempbel nemaju u svojoj evidenciji.

Ova bolnica prema informacija dostupnim na sajtu posluje na nekoliko lokacija: U Beogradu, Moskvi, Švajcarskoj, Austriji, Sloveniji i SAD.

- Specijalna bolnica "Svis medika" Beograd je bolnica za interne bolesti koja se bavi specijalističko-konsultativnom i stacionarno-zdravstvenom delatnošću iz oblasti interne medicine, za šta je i uredno registrovana. U našoj bolnici se ne sprovodi terapija lečenja matičnim ćelijama - navodeno je u odgovoru ove bolnice "Novostima".

Iz informacija o ovoj bolnici sa zvaničnog sajta, međutim, među prvim bolestima koje se tu tretiraju navedena je upravo multipleks skleroza, hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koje se ispoljava neurološkim simptomima. Objašnjeno je i da tretman multipleks skleroze u bolnici "Svis medika" uključuje četiri osnovne procedure, od "ubiranja", ekstrakcije, obrade, do vraćanja u telo.

SAMO EKSPERIMENT VIŠE eksperimentalnih klinika u svetu ispituje terapiju matičnim ćelijama kao način da se odloži degeneracija povezana s ovom bolešću, a takva terapija nije dostupna u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu niti na privatnim klinikama u Britaniji, objašnjava "Herald".

Na pitanja da li se matične ćelije, inače zvanično nepriznata metoda u lečenju multipleks skleroze, u ovoj bolnici eventualno primenjuju u okviru neke kliničke studije, što bi jedino bilo dozvoljeno, ili kao alternativna metoda, i da li za to imaju dozvolu, iz "Svis medike" nisu odgovorili.

List "Herald" navodi da dvanaestodnevno lečenje u "Svis medika" u Beogradu košta 15.000 do 16.000 funti, pri čemu se pacijentima ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija, za koje je, kako navodi ovaj list, dokazano da obnavljaju mijelin, masni omotač nervnih ćelija koje multipleks skleroza razara, čime se poboljšavaju funkcija mozga i pokretljivost.

KOMŠIJE NIŠTA NE ZNAJU

ZGRADA "Svis medika", u Zemunu, u Hemingvejevoj ulici, opasana je visokom ogradom, i gotovo da izgleda kao neko utvrđenje, sa portirnicom na ulazu. Na portirnici u petak po podne nije bilo nikoga.

Komšije su bile redom iznenađene našim raspitivanjem za kliniku u kojoj se leči multipleks skleroza.

- Šta? Nismo čuli. Ovde je klinika, ali za lečenje bolesti zavisnosti - rekle su nam komšije.(F. H.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Бесплатан а добронамеран савет

20.05.2017. 22:19

АКо очекује спас од било којег нашег лекара, мој му је савет да уместо тога иде у Базел. Нико од оних које познајем а којима је дијагностификован рак а кога су лечили наши лекари није живео дуже од 10 месеци и то под највећим мукама.

Mile

20.05.2017. 22:56

Svojevremeno pre jedno 5-6 godina na VMA je sporovodjeno eksperimentalno lecenje MS-a maticnim celijama, bolesnik je bio oficir , ali rezultati nisu bili ohrabrujuci , pa se sa tom metodom dalje nije islo . Tako da je ovo sve na nivou senzacija, jer lek za ovu tesku bolest , nazalost jos ne postoji .