U Beogradu će 9. maja, povodom Dana pobede nad fašizmom, po drugi put biti organizovana manifestacija "Besmrtni puk" - šetnja potomaka poginulih u Drugom svetskom ratu u okviru koje će učesnici izaći na ulice glavnog grada sa portretima svojih bližnjih.

Svečani marš "Besmrtnog puka" otpočeće u 12 sati ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i kretaće se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra, sve do Skupštine grada Beograda, gde će u 13.00 sati biti održana svečana manifestacija na kojoj će nastupiti poznati srpski i ruski vokalni i dramski umetnici.

Šetnja će se održati bez bilo kakvih političkih obeležja i simbola i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter, navela je Fondacija Sveti Aleksandar Nevski u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Nisu predviđeni nastupi državnih zvaničnika ili političara. Ali za učešće se pozivaju svi zainteresovani, i svi su dobrodošli, navode organizatori.

Ova manifestacija, kako se navodi u saopštenju, potiče još od omladinskih akcija šezdesetih godina prošlog veka u Sovjetskom Savezu, kada su na ulice izlazili đaci, noseći portrete svojih rođaka poginulih u borbi za slobodu otadžbine.

Formalno se kao početak manifestacije međutim uzima 2011. godina kada su organizatori-novinari prvi put formulisali osnovna načela i ciljeve njenog održavanja.

U Srbiji na organizaciji ove manifestacije radi srpsko-ruska inicijativna grupa koju čini više fondacija i medijskih kuća privrženih očuvanju sećanja na žrtve u ratovima protiv agresora kako bi današnja Evropa živela u miru i slobodi.

"Organizacijom ove manifestacije želimo da ukažemo dužno poštovanje našim junacima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i hrabrim braniocima Srbije od NATO agresije 1999. godine," navode organizaori.

Srpska zemlja i srpski narod su podneli neizmerne žrtve u ratnim sukobima braneći vrednosti istine, pravde i slobode. Naša dužnost je da čuvamo ovu istoriju i da je zaštitimo od sve češćih pokušaja revizije koji dolaze od onih koji su se tokom ratnih sukoba nalazili na strani agresora, ističe Fondacija Sveti Aleksandar Nevski u saopštenju.

Kako se navodi, prošle godine ova manifestacija je održana u skoro 40 zemalja uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države gde je "Besmrtni puk" prošetao u više gradova.

Za samo pet godina ovaj pokret je od pet hiljada ljudi, koji su 2011. godine marširali u Besmrtnom puku u Tomsku, porastao na 1.200 gradova i 12 miliona ljudi od kojih je samo centrom Moskve prošetalo pola miliona građana na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dodaje se u saopštenju.

Prošlogodišnji "Besmrtni puk" u Beogradu bio jedan od najbrojnijih u čitavom svetu izvan predela bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Pokret "Besmrtni puk" je rođen u Rusiji ali nema nacionalnosti niti političke ili verske pripadnosti. Vrednosti slobodarstva i antifašizma su internacionalne," dodaje se u saopšenju.