SUOČAVANjA: O zahtevu za reviziju Darvinovog učenja

B. Ca.

nedelja, 07. 05. 2017. u 10:34

СУОЧАВАЊА: О захтеву за ревизију Дарвиновог учења

Dr Uroš Savković

Polemike oko inicijative grupe intelektualaca za reviziju Darvinovog učenja. Dr Radmilo Rončević, inicijator peticije: Globalisti lažu o Bogu. Dr Uroš Savković, evolucioni biolog: Evolucija je puna dokaza

DA li je čoveka stvorio Bog ili evolucija? Pitanje koje je u Srbiji poslednji put bilo aktuelno 2004. godine, kada je tadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić zahtevala reviziju Darvinove teorije u našem školstvu i da deca uče o postulatima kreacionizma.

Tada se "slučaj" završio ostavkom Čolićeve, a kako će sada proći peticija 166 mahom intelektualaca koji traže reformisanje učenja o postanku sveta, upućena Ministarstvu prosvete i parlamentu, tek će se videti. Sagovornici "Novosti" o tome govore iz različitih uglova.

* * * * * * * * * * * *

DR RADMILO RONČEVIĆ, INICIJATOR PETICIJE:

GLOBALISTI LAŽU O BOGU

- Kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove koji ne dozvoljavaju nikakvu sumnju, a ova teorija nema dovoljno naučnih dokaza i bazirana je isključivo na spekulacijama i lažima. Ova teorija nema nikakvih dokaza da je život nastao tako kako tvrde, već je umnogome protivna naučnom mišljenju.

Zapravo se iz jedne spekulacije rađa sledeća i tako stižemo do amebe, od amebe do majmuna, od majmuna do čoveka. Potpisnici peticije da se revidira učenje o nastanku sveta u školskim udžbenicima, koju sam pokrenuo, među kojima su istaknuta imena, nisu tražili da se Darvinova teorija izbaci iz škole, već da se izmeni "njen dogmatski način izučavanja".

Đacima treba dati i argumente koji darvinizmu idu u prilog, ali i one druge, koji ga pobijaju, a kojih je mnogo više. Ovo govorim sa stanovišta nauke, a ne religije. Očekujem da se na nivou države oformi specijalan odbor stručnjaka, koji će razmatrati sve argumente i odlučiti šta deca treba da izučavaju i kako. U pitanju je važno državno i nacionalno pitanje. Globalisti i ateisti, koji zauzimaju najuticajnije pozicije u današnjem svetu, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije.

* * * * * * * * *

DR UROŠ SAVKOVIĆ, EVOLUCIONI BIOLOG:

EVOLUCIJA JE PUNA DOKAZA

Teorija evolucije nije hipoteza, već dokazana naučna teorija, empirijski dokaziva, proveriva i potvrđena. Neprekidno se otkrivaju nove stvari koje se uklapaju u teoriju i sve više je potvrđuju. Smatram da su o ovoj oblasti kompetentni da govore moje kolege evolucioni biolozi.

Onima koji opovrgavaju teoriju evolucije nedostaje elementarna logika. Zato sam siguran da će nadležne institucije na peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u našem školskom sistemu odgovoriti u skladu sa ustavom sekularne države, po kom se kreacionistički stavovi ne smeju uplitati u školstvo i nauku. Pitanje vere i Boga je nenaučno, ne može se dokazati i potvrditi. Darvinova teorija i religija nikako ne smeju da budu u istom nivou rasprave, a to je stara kreacionistička teza koja je pre svega neustavna u sekularnoj državi. Verujem da će Odbor za obrazovanje odbaciti takvu peticiju, mada moram priznati da me zabrinjava što je na njegovom čelu aktivni vernik Muamer Zukorlić.

Nadam se da će u tom telu biti ljudi koji će uspeti da ospore ovu skandaloznu peticiju. Dokazanom naučnom teorijom i nastavom evolucije ne treba da se bave peticije ili ljudi, ma koliko zvučnih titula imali, ako nisu stručnjaci za konkretnu oblast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

035

07.05.2017. 11:47

@Vigo - Vigo : Никако није исправно подцењивати варијетет "интелектуалац" у оквиру људске врсте . Живе у издвојеним скупинама , између којих се непрекидно воде борбе . Способнији су од остатка врсте у прикупљању добара , али су подложни насиљу од стране других варијетета . Истовремено их остатак врсте често следи или имитира , тзв. "прелетачевићи" .

vigo

07.05.2017. 15:02

@Vigo - @035, Zemljak, pojam intelektualac je kod nas odavno potcenjen i izgubio je svaki kredibilitet. Ovi što se nama serviraju kao intelektualaci, kao što je ova grupa mučenika koji su potpisnici peticije, su sve samo ne intelektualci. U svakoj drugoj zemlji bi bili prezreni kao verski fanatici i neznalice. U Sjedinjenim državama se vodi slična diskusija ali niko pobornike kreacionizma ne naziva intelektualcima već verskim fanaticima jer oni to i jesu.

vigo

07.05.2017. 15:11

@Vigo - Usled opšte erozije našeg društva mnogi su kod nas postali "intelektualci" bez ikakvih naučnih dostignuća i zasluga. Fakulteti se završavaju preko veze, kvalitet nastavnog kadra je loš a kad na sve to dodate čuvene privatne fakultete dobijate jedno očajno stanje naše naučne zajednice gde je svako "intelektualac". Retki izuzeci koji otskaču od mediokriteta ili odlaze u inostranstvo gde se prepoznaju njihovi kvaliteti ili čitav život provedu u zapećku podređeni intelektualno inferiornijima od seb

bojan

07.05.2017. 11:06

Ja kao Pravoslavac verujem u Gospoda Boga tvorca ! Verujem u sina njegovog Isusa Hrista koji je postradao za sve nas na golgoti.Verujem i da ga je krstio Sveti Jovan ! Ja nikome ne branim da misli da je prvo bio ameba pa simpanza pa covek

Европо шта се домунђаваш

07.05.2017. 11:07

Још да "открију" да је Земља "ПЛОЧА" и млади могу да уживају у МРАКУ У БУЏАКУ ! Зато ће моћи да "поседују" по 4 жене уз комплетиће црних одора са прекривачима за луце и тело... Тако ће моћи да се "под чаршафом" шетају родне, трансродне и остале геј-сродне душе без "идентитета" и "страха" . Још је предност што "испод" не морају да облаче баш нита... Баш "бистро" !?!

Анти Антифа

07.05.2017. 11:22

Теорија.Дарвинова ТЕОРИЈА!Недавно су објављени резултати НАУЧНИХ истраживања да ни ТЕОРИЈА релативитета није тачна.Једноставно,наука је напредовала од 19.века и дошла до сазнања да су секуларна учења нетачна.Наука још није одговорила на то како је човек настао али сигурно није од мајмуна.Мада има и таквих.

Malena

07.05.2017. 12:09

@Анти Антифа - Prijatelju, i vi ste upali u zamku da teoriju evolucije svodite na pitanje da li je čovek nastao od majmuna ili ne. Darvinova teorija ne tvrdi to, već je reč o tome da mi i majmuni imamo zajedničke pretke, o čemu govori i nalaz genetičara da čovek i šimpanza imaju više od 90 odsto istih gena. Osim toga, nema potrebe da suprotstavljamo religiju i nauku,ne moraju se nužno međusobno isključivati. Možda će baš naučnici jednog dana dokazati postojanje više sile koja je danas ipak samo stvar verovanja

Утеривач

07.05.2017. 12:45

@Анти Антифа - @Анти...: Кладим се да не би знао ни Њутнове једначине да објасниш а до Ајнштајна сасвим сигурно ниси "добацио"! Научни ставови нису питање "демократије и гласања" већ строгог научног метода! Ваши домети су "Википедија" и "Јутјуб" а тамо имате "доказа" и за "рептилијанце" и за "марсовце" и за ко зна шта све не! Што је најгоре такви "интелектуалци" само штете и коче и образовање и напредак, зато тонемо док оно најгоре и најпримитивније испливава свкодневно на површину као "тренд" развоја!

ћутање

07.05.2017. 15:21

@Анти Антифа - И човек и парадајз, и винска мушица, имају велику генетску сличност, али о томе еволуционисти избегавају да говоре.

Bonaparta

07.05.2017. 11:22

Voleo bih da nam Dr Uros Savkovic pp toj teoriji evolucije objasni kada je doslo do gubitka krzna od majmunolikog srvorenja koje po teoriji evolucije je nas predak, a bio je slican danasnjim majmunima i koji je faktor uticao da bas oni uznapreduju. u razvoju, a danasnji majmuni nisu intelektualno se pomerili ni za jotu?

dejan

07.05.2017. 12:04

@Bonaparta - @ Bonaoparta.Pa nema objasnjenja.profesor ima krzno ali se ne vidi,jos uvek nosi jaknu ali kad dodje leto videcmo i njega "onako dlakavog".

serbian secret cod *

07.05.2017. 11:23

Peticija 166 intelektualaca stasalih na kumrovackim biltenima i oni bi da cine svetska cuda,kaze narod beri gljive oko svoje njive,sto nenapravise kojim cudom peticiju o razoblicavanju crvenih kmera i njihovog Pol Pota zvanog tito- koji su pocinili GENOCID nad srbijancima 44-56 nezapamcen u evropi sa preko 600-hiljada nevinih zrtava da im se ni grob nezna tako da generacije mladih hodaju po kostima svojih najmilijih predaka a da to neznaju,IMALI GOREG CEMERA ZA NAROD takozvani intelektualci..???

Istina

07.05.2017. 12:01

@serbian secret cod * - 1.5 miliona pobijenih Srba od toga 1.2 miliona u NDH. Samo da se zna.

Marko

07.05.2017. 12:21

@serbian secret cod * - Ne lupetaj! Pobrkao si lončiće. Ovde to nije tema! Čudi me da redakcije objavljuje ovakve komentare van konteksta.

dejan

07.05.2017. 11:26

Imate na You Tube kanalu neke emisije i predavanja prof. Tomislava Terzina.Ako ste Vi gosp Savkovicu biolog onda treba da saslusate i drugu stranu,bez obzira da li je neko kreacionista ili "laik" po Vama.A to preporucujem i ostalim citaocima nasih najboljih denevnih novina iliti Novosti.

мрсимуд

07.05.2017. 12:16

@Pedja - Pedja@ Па добро не може се избегавати наука у целости. Када се разболиш не идеш у цркву на лечење, него идеш у болницу.

Nebojša

07.05.2017. 11:37

SRAMOTA! Kako je kreacionista mogla uopšte biti postavljena za ministra prosvete?! Neki samozvani intelektualci nikako da shvate da Darvinova teorija ne zadire u pitanje postanka čoveka, već se bavi evolucijom vrsta.Kako su krenuli, zagovaraće i to da je Zemlju Bog stvorio za sedam dana, da je naša planeta stara samo par hiljada godina i da je čovek jedino inteligentno biće u beskrajnom kosmosu.

мрсимуд

07.05.2017. 11:47

Како може човек еволуцијом да настане. Па ево како, како може од сперматозиода који оплоди женску јајну ћелију настане човек такво комплексно биће. Која је разлика између сперматозида и човека огромна на око гледајући (запис ДНК), па се стога не треба чудити великој временској дистанци еволуције човвека. Врло кратка еволуција од сперматозида до човека је нама приметна и прихватљива, а ову коју не може неук човек временски појмити није. Па сад ко у шта верује нека верује. Бог није доказив!!!

Абердар

07.05.2017. 12:13

."И светлост светли у тами и тама је не обузе!! У свету беше и свет кроз њега постаде ,и свет га не позна. Својима дође и своји га не примише!" ( Јевђ. по Јовану). Пре ће неокомунистички Срби поверовати да су и од глисте постали него што ће у своје срце примити онога кроз кога је све постало!

jovankls

07.05.2017. 12:14

ali nigde se u peticiji ne pominju kreacionisticki stavovi, niti da treba da budu suprostavljeni Darvinovoj teoriji. Prostim jezikom receno; potpisnici smatraju da se ne treba drzati darvinove teorije kao pijan plota, jer postoje indicije da ona nije tacna. Sektasko je i nenaucno razmisljanje u kojem se ne ostavlja ni mali procenat mogucnosti da se nesto desilo drugacije, a tako razmisljaju ljudi koji se toliko ostro protive peticiji, i nazivaju je inkvizionistickom.

Миле

07.05.2017. 12:24

Теорија еволуције је доста пута доводена у сумњу. Једна од фус нота која би могла да се појави у уџбеницима, и коју професори (осим уколико нису комунисти и атести) могу да спомену својим ђацима. Крај приче. Са научне стране итекако све има своју логику, чак и креационизам.

Marko

07.05.2017. 12:29

Ako je čovek kao inteligentno biće stvoren, to nije stvar religije. Mnoge potkrepljene činjenice ukazuju da je homo sapiensa stvorila daleko naprednija vanzemaljska civilizacija genetskim inžrenjeringom čovekovog primitivnijeg pretka.To je taj "Bog". Drugim rečima, značajno su skratili proces evolucije čoveka.

Утеривач

07.05.2017. 12:31

Да се не лажемо, не ради се овде о "дарвинизму". Дарвиново учење одавно није теорија, али се као и свако научно дело свакодневно проучава и допуњава. Ради се о томе да се покушавају да научно доказиво и доказано замене научно недоказивом догмом која је по свему препуна апсурда! Еволуционих доказа има на сваком кораку почев од технике (еволуција аутомобила или авиона) чак до човека . Хистерична искључивост поборника креационизма говори и њиховом ставу према човеку ! Ко њих потура и финансира?

Objasnjivac

07.05.2017. 14:46

@Утеривач - Da se ne lazemo, ocigledno pojma nemas, al te to ni najmanje ne sputava.. Evolucija aviona ili automobila? Svaka tehnoloska naprava danas je proizvod ljudske kreativnosti i inteligencije, dakle stvorena je delovanjem inteligentnog bica. To je upravo i stav kreacionista. Verzija evolucionista glasila bi: ostavis starog Yugica u garazu, ili jos bolje u sumu, pa mnogo godina kasnije Yugic evoluira u Porsea, ili kasnije u leteci auto. Prema tome, ti mi zvucis kao tajni sponzor kreacionista!

мрсимуд

07.05.2017. 15:57

@Утеривач - Objasnjivac@ Човек се састоји од електрона и "ап даун кваркова". Дакле за Вас је "божија креација" када два атома водиника фузионирају и од њих настане један атом хелијума за којег је потребан амбијент виског притиска који је створио потребних око 15 милиона степени. Услов да би настао угљеник мора ово да се деси. Да би хелијум настао па после угљеник није потребан "бог", већ спонтани амбијент. ДНК је настао такође дугом еволуцијом, па је брзом еволуцијом 9м доказив из сперматозоида до човека.

Утеривач

07.05.2017. 16:33

@Утеривач - Objasnjivac: Господине миш неће постати човек , а неће ни "југо" постати "порше". Јасно вам је о чему говорим па покушавате карикирањем да оспорите! Као што видите постоје милиони различитих живих бића различитог "домета" и решења у преживљавању а разноврсност превозних средстава је практично "пресликани" еволуциони процес живих бића! Утицај човека је да ствари прилагођава својим потребама док се живи организми прилагођаваују животним условима околине итд... а вама то и не вреди објашњавати!

Osman Avramovic

07.05.2017. 12:33

Што волим сам глуп празноверан и необразован!!!! То право нико не може да ми ускрати. Живеле секте и цркве које 2000 година профитирају на људском незнању, примитивизму и празноверју и труде се да своје вернике одрже у том бесловесном статусу што је могуће дуже.

Mister No

07.05.2017. 12:38

Ovaj nepismeni narod je potpuno izgubio kompas... u 21 veku se raspravlja o vakcinisanju, evoluciji... sramota.

@Mister no(body)

07.05.2017. 14:22

@Mister No - Prijatelju, posto vec kritikujes druge da su nepismeni, procitaj ovaj clanak jos jednom, ukoliko si i sam pismen. Inicijativa je krenula od intelektualaca, da ti skratim muku. Ako smo vec nastali od ameba, trebalo bi da postoje i neki naucni dokazi za to. Pa nek lepo naucnici raspravljaju o dokazima, a ti uzivaj u zivotu i ne uznemiravaj se previse...

виђено

07.05.2017. 15:03

@Mister No - Наравно да треба да се расправља, пошто то нисмо чинили 50 година у комунизму, где је све било сервирано и неупитно. Да смо разговарали и расправљали о важним (и неважним) питањима не бисмо сада били где смо. Раправа је основа сваког напретка. На основу чланка дајем, непристрасно, предност др. Рончевићу, његов приступ је недогматски, заснива се на размени аргумената (расправи) и толерантан је. Приступ др. Савковића је више догматски, готово религиозан.

Pop Darvin

10.05.2017. 20:10

@Mister No - A ti prijatelju prvo pročitaj malo više od ovog članka pa kritikuj evoluciju. Ja sam vjernik, ali evolucija je DOKAZANA. A to što kažeš, trebali bi da postoje naučni dokazi da smo nastali od ameba... Ccc... Čitaj malo, prijatelju.

035

07.05.2017. 12:50

Разумем задивљеност свакога пред савршенством једног вируса , који је готово неоргански склоп . Ако је такво савршенство резултат , или циљ , скупа свих природних закона , онда је то дело савршеног законодавца . Не може постојати стваралац са толиким смислом за детаље и хумор . Ако свемир постоји у једино могућем облику , онда је он резултат после легиона неуспелих стварања по погрешним природним законима .

vh

07.05.2017. 13:17

Covece sta uradi par hiljada u devizama poslatih od kreacionistih sekti, pa silni Srbi postase kreacionisti? Ili su usli u fazu u kojoj su zapadnjacki penzioneri. Ili je nesto trece. Inace ovakvo (ludo) ponasanje je tipicno za nase najblize 'rodjake'- simpanze. Samo idite do zoo i provedite pola sata sa rodjacima, bolje ce te se osecati. Pravoslavlje je vera, sistem vrednost, duhovnost a ne naucna teorija ili inzenjerstvo. Ne brkati babe i zabe, jabuke i narandze.

Vratite veronauku kao obavezan predmet

07.05.2017. 13:35

Uvedimo Veronauku kao obavezan predmet u osnovnim skolama,ne bi bilo lose i u srednjoj skoli.Deca bi bila samim tim vaspitanija,pametnija ,odmerenija.Ovako ih niko ih niko ne vaspitava,roditelji preoptereceni,skolstvo u apatiji,komsiluk=nepoznat i izgubila se prisnost i dobronamernost,a sto se tice drustva u rukama retkih sebicnih bogatasa koji 24/7 misle samo o sebi.Jos jednom:"Vratite veronauku u skole kao obavezan predmet",pogudice se mnoge generacije u ovom besmislu.

мрсимуд

07.05.2017. 13:46

@Vratite veronauku kao obavezan predmet - Вера не може бити наука!, јер вери се неупитно и бесзусловно верује на реч. Наука сумња и у оно већ постигнуто и стално се преиспитује. Вера је неупитна и као таква не може бити наука. Нећу "веро-науку".

Гледај своја посла!

07.05.2017. 15:23

@Vratite veronauku kao obavezan predmet - Зашто би улудо губили време са веронауком они који је верују у Бога и које то уопште не занима?

Ena

07.05.2017. 14:08

Teorija ostaje teorija ali je jako udobno praviti "naučnu" karijericu sa nečim što se nikada ne može dokazati ni proveriti spolja. Suština pojava kao što su vreme, prostor , život, i svest nisu do danas definisani i na osnovu čega se može raspravljati o poreklu života? Toliki značaj davati jednom šarlatanu Darvinu je čisto politički interes zapadnih kolonijalnih sila.

Miomir Maksimcev

07.05.2017. 14:21

I COVEK STVORI BOGA! Promucurni su veoma rano shvatili da nametanjem osecanja krivice i eksploatisuci strah od kazne mogu da kontrolisu mase i primoraju ih na poslusnost, patnju i trpeljivost obecavajuci im veciti odmoru raju ili 72 device. Halo, vreme je da evoluirate. Dvadeset prvi vek je! Globalisticki kreacionisti zele da vam nametnu nove bogove da bi vas kontrolisali: Boga dezinformisanja, boga mirotvornih ratova, boga GMO, bitkoin...

Ivan Zgrozeni

07.05.2017. 14:29

Slazem se da Darvinovo ucenje treba dopuniti. Sve je vise dokaza da evolucija nije puzeci proces nego da se dogadjaju veliki skokovi prouzrokovani mutacijama cesto pod uticajem promena u okruzenju. Naucno je dokazano da, kada steknemo otpornost na neku bolest ,uzrocnik bolesti postaje deo nase DNK. Znaci da se sve vreme prilagodjavamo okruzenju i trpimo spoljne uticaje.

Vili

09.05.2017. 23:12

@Ivan Zgrozeni - Ivane Darvin je dobar teoreticar.Nije sporno I veoma je lako dokazati nastanak aminokiselina ovdje je sporno I kod jedne I druge teorije ili stote teorije kako su nastali proteini.Sto se tice crkve ona je govorila do skora da je zemlja ravna ploca.

Birokrata

07.05.2017. 14:57

Ateistima ne treba veci dokaz za nepostojanje Boga od cinjenice da je on po svome liku stvorio coveka. Bog je po ideji savrsenstvo a covek je svetlosnim godinama dalek od savrsenstva. Tretiranje Boga kao ljudskog bica je tesko bogohulje.

Komentator

07.05.2017. 14:59

Prestanite da podgrevate lažnu dilemu da li Bog ili Darvinova evolucija. To je lažna dilema koja je podmetnuta pravom zalaganju naučnika da dokažu sve nedostatke Darvinove teorije pomoću najnovijih dokaza iz genetike i eksperimentalne fizike koji upućuju na to da je svest u osnovi života, da je život nastao na osnovi kreativne inteligencije, a ne slepo i slučajno. Svaki genetičar će vam reči da je dokazano da DNK nije mogao nastati evolucijom. Tu već Darvin pada u vodu zajedno sa biblijom.

Питање

07.05.2017. 15:09

Да ли је у међувремену стигла нека петиција у вези Хитлера, Вука Караџића, Колубарске битке, Милоша Обилића, ...?

Чикаго

07.05.2017. 15:13

А зашто се ови паметњаковићи не баве на пример проучавањем геницида који су над Српским народом урадили хрвати у последњих 100 година ? 1 светски рат, па 2 светски рат, па да видимо колико милиона Срба су хрвати побили у последњих 100 година ? Много би корисније било него ова трабуњања

E.E.

07.05.2017. 15:14

Teorija ostaje teorija ali je jako udobno sebi napraviti "naučnu" karijericu sa nečim što se nikada ne može naučno dokazati ni proveriti spolja. Suština pojava kao što su vreme, prostor, život, i svest do danas još nisu naučno definisani i na osnovu čega se onda uopšte može raspravljati o poreklu života? Pridavati jednom šarlatanu Darvinu toliki značaj predstavlja čisto politički interes zapadnih kolonijalnih sila.

Goran Bg

07.05.2017. 15:26

Bog ne postoji.Čove je bog ukoliko se unapređuje, istražuje, pronalazi, otkriva, razotkriva, demistifikuje,.....a ne da slepo veruje u nešto što mu je tamo rekla neka baba da ječula kada su joj neke tamo babe pričale, da se negde možda desilo.Ako je bog stvorio čoveka, neka ga sad i popravi !!!Crka je nekada bila mesto sastajanja i znajna(pismeonosti), a danas smo mi tu pismenost prevazišli i nadogradili je 1000x tako da oni i dalje pišu a mi smo u audio/video/internet izdanju.

nikanor

07.05.2017. 15:39

Darvinova teorija lepo zvuči, ali nije dokaziva. Sav život i sva materija nastaje iz Etra. Zapadni naučnici su "dokazali" da Etar ne postoji, a Nikola Tesla je o tome govorio i rekao da ga je teško otkriti zato što je energetski neutralan. A sad u zamenu za etar nude "tamnu energiju" i "tamnu materiju". Isto tako kažu da je "besmisleno verovati u Boga", a verujeu u besmislicu da je sva materija, galaksije, zvezde, nastala iz nezamislivo sićušne tačke zbog "velikog praska"!

Ivanka Kosovka

07.05.2017. 16:02

Licno mislim da se Darvinova teorija trebala davno odbaciti! Ako je, kako Darvin kaze, čovrk rboluvijom postao od majmuna-moje je pitanje KO JE STVORIO MAJMUNA I SAV ZIVI SVET? Tu zeoriju nisam mikada prihvatala. Uvek sam, jos od malih nogu, postavljala to isto pitanje svojim nastavnicima.

Анти Антифа

07.05.2017. 16:26

@ Goran Bg Ајде још једном прочитај што си написао.Углавном то није суштина Црква.Генерално,фали ти једно опште,шире образовање.

Mile

07.05.2017. 17:40

Imaju li Bogomoljci ijedan dokaz da Bog postoji. Svi njihovi "dokazi" su laž i zavaravanje. Bog postoji ukoliko prihvatamo da je Bog priroda . Ako to prihvatamo, a za to imamo potvrde na svakom milimetru površine planete, mora i podmorja, onda prihvatamo i teoriju biološke evolucije i revolucije. Ostalo je kako kažu vera i verovanje, naravno bez dokaza jer za verovanje dokaz nije ni potreban ni bitan, a uz dokaz i mogućnost dokazivanja vera gubi značaj i smisao.

Чикириз

07.05.2017. 17:49

Горан БГ@↪ Бог жели да се сваки човек "поправи" ( спасе) али авај створио га је као слободно биће а он је ту слободу злоупотребио! Хтео је да постане Бог без Бога! У томе се састоји темељни човеков пад!Отклон од Бога!! То се и дан данас дешава( види књигу постања)Бог може све али ако би директно "поправио" човека ( како ти то кажеш) онда ми не би били слободна бића него лутке на концу!!

Brenk

07.05.2017. 18:33

Potpisnicima ove peticije oduzeti diplome i sve akademske titule I poslati ih na njive. Za drugo nisu! 166 neznalica!

ветеран

07.05.2017. 21:02

Није ми познато зашто људи млате празну сламу, али је ипак млате.Једни тврде да је Бог створио човека.Други да је човек постао од мајмуна.Шта ту није јасно? Ја лаик Божији, питам и једне и друге: Ако је човек постао од мајмуна, ко је створио мајмуна? Питање је лакше од оног, ко је старији, кокош или јаје.

широм затворених очију

08.05.2017. 08:09

Да би били комплетни, наши ђаци треба да уче и Креацију и Еволуцију па, када стекну довољно знања, сами донесу одлуку.

Nostradamus

08.05.2017. 09:01

Meni uopste nij ejasno zasto se teologija naziva "vero-naukom"?. Sta ce im ono "naukom" u nazivu, kada gteologija nema nikavih dodirnih tacaka sa naukom?. Interesantno je da postoje i doktorske titule u teologiji, ali mi uopste nije jasno sta pisu oni u tim svojim "doktoratima"?. "Bog je svemoguc" i onda sve moguce kombinacije na svim jezicima sveta, ili pak nesto drugo?. Sa druge strane, kako moze neko ko veruje u boga da bude naucnik?. To dvoje se slaze kao beli luk i cokolada.

Mile

08.05.2017. 23:51

@Nostradamus - Imam grupu prijatelja koji su doktorandi studija religije od kojih niko nije religiozan, ali izučava istorijat razvoja religije i religijske knjige. Imam i prijatelje koji su prošli studije teologije u okviru hrišćanske religije i koji Bibliji prilaze na studiozan i razuman način. Može se religija proučavati nepristrasno i racionalno i to je tada naučna oblast. Ono što je kod nas, pak, veronauka, često podrazumeva podučavanje pravoslavne hrišćanske dogme, što je nešto skroz drugo.

Јанко

09.05.2017. 23:13

@Nostradamus - Најосновнија ствар у науци је трагање за истином без предрасуда. Искрено препоручујем да погледате бројне изјаве најпознатијих и најзначајнијих научника о Богу. Само укуцајте на Гуглу ''scientists quotes about god'' и погледајте резултат који Вам се појави са сајта "godevidence.com''. Мислим да ћете се изненадити. Ја јесам. Иначе вера је незаменљиви део живота сваког човека: легнем - верујем да ћу се пробудити, упишем школу - верујем да ћу је завршити, кренем на посао - верујем да ћу стићи...

Tadijakadija

08.05.2017. 10:02

Бог постоји, али и еволуција.Дарвин је у праву кад каже да еволуција постоји и да делује непрекидно и на развој свих живих врста, међу њима и на човека.Природна и сексуална селекција постоји и делује код свих врста које имају 2 пола.Али ко је створио први једноћелијски организам,то је упитно.Сам Бог је изумео еволуцију,моје је мишљење.

čiko

19.05.2017. 18:25

dajte dokaze za evoluciju u javnost. Pokažite dokaze. ako neko tvrdi da je to dokazana teorija, iznesite dokaze. Niko ne raspravlja o pitagorinoj teoremi, sastavu molekula neke supstance i sl. Ali dokaze nemate.