U ZEMLjAMA EU vakciniše se 96, a u Srbiji 89 odsto dece. Protiv nekih bolesti i manje. Za većinu obaveznih vakcina nismo dostigli ciljani obuhvat od 95 odsto na nacionalnom nivou. Zbog toga nam prete neke od davno zaboravljenih bolesti, upozoravaju epidemiolozi i povodom ovogodišnje, devetnaeste Nedelje imunizacije, koja je u sredu počela u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i obeležava se do 30. aprila.

Antivakcinalni lobi je sve jači i u svetu i kod nas, a posledica je sve veći broj roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu. Izveštaji o sporovedenoj obaveznoj vakcinaciji pokazuju da je od 2011. do 2015. godine u Srbiji opao obuhvat najmlađih baš svim vakcinama! Najmanje se smanjio procenat dece koja su primila vakcinu protiv tuberkuloze (TBC) za 0,3 odsto, dok je obuhvat MMR vakcinom, protiv malih boginja, rubeola i zaušaka sa 96,5 u 2011. godini, pao na 84,0 u 2015.

- U poslednjoj deceniji Srbija se može pohvaliti dobrim obuhvatom be-se-že vakcinom, od 94 do 98 odsto, koja se daje po rođenju, kao i vakcinama protiv difterije, velikog kašlja, dečje paralize, tetanusa koje se primaju u prvoj godini života - kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Veći problem postoji kod MMR vakcine, koju deca dobijaju u drugoj i sedmoj godini: prošle godine primio je 81 procenat dvogodišnjaka - u Vojvodini 89, a u centralnoj Srbiji 78,2 odsto.

Iako je nepoverenje u vakcinu, naročito MMR, koju neki okrivljuju za pojavu autizma, a pobornici vakcinacije tvrde da nijedna od naučnih studija to nije potvrdila, glavni razlog što se veći broj dece nego ranije nije vakcinisao jeste i činjenica da je bilo povremenih problema u snabdevanju vakcinama.

NOVO CEPIVO OD OKTOBRA DO sredine sledećeg meseca trebalo bi da bude završen Pravilnik o imunizaciji, posle čega će vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke, koja je još početkom 2016. dodata na spisak obaveznih, biti obezbeđivana o trošku zdravstvenog osiguranja. Ovo će biti 11. obavezna vakcina. U Ministarstvu zdravlja očekuju da će imunizacija dece ovom vakcinom o trošku RFZO početi od 1. oktobra. Ova vakcina može da se da detetu od navršenog drugog meseca života, a revakcinacija je u drugoj godini života.

Udaljavanje od cilja koji podrazumeva da se u svakoj generaciji vakciniše 95 odsto dece, znači svi novorođeni koji nemaju kontraindikacije za vakcinaciju, nije problem samo u Srbiji. Procenjuje se da svake godine u svetu ostane nevakcinisano 18,7 miliona dece, osnovnim vakcinama prema proširenom programu imunizacije. Svake godine registruje se dva do tri miliona smrtnih ishoda od difterije, tetanusa, velikog kašlja i malih boginja kod nevakcinisanih, a najviše kod dece ispod pet godina života.U EVROPSKOJ UNIJI - PREPORUČENO

U SRBIJI je obavezna imunizacija dece protiv tuberkuloze, dečje paralize, velikog kašlja, difterije, tetanusa, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip B, malih boginja, rubeole i zaušaka. A, po kliničkim indikacijama i protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, meningokokom i virusom gripa. U većini zemalja EU imunizacija nije obavezna već preporučena, što je u suštini isto, budući da nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u vrtić, u školu...