Vatikan zaključao tajne o Stepincu

R. DRAGOVIĆ

25. 04. 2017. u 13:45

Francuski opat Ardura "cenzuriše" istorijsku građu o hrvatskom kardinalu. Bojazan od odgovornosti Svete stolice za ratne događaje na Balkanu

Ватикан закључао тајне о Степинцу

Foto Tanjug/Oded Balilty

UPRKOS obećanju pape Franje da će istoričarima i istraživačima genocida biti dostupna dosad neobjavljena građa vatikanskih arhiva vezana za kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, Sveta stolica ove dokumente još drži pod ključem.

Ovo pitanje, između ostalih, otvoreno je na poslednjom, četvrtom po redu, sastanku Mešovite komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije, koji je prošle nedelje održan u Slavonskoj Požegi. Tim srpskih vladika, pojačan istoričarima LJubodragom Dimićem, Milanom Koljaninom i Radmilom Radić, na ovoj sesiji ukazao je i na problem "bunkerisane" dokumentacije. Namera delegacije SPC bila je da izvrši pritisak na moderatora sastanaka francuskog opata Bernara Arduru, koji je kao šef vatikanskog Odeljenja za istorijske nauke, preuzeo obavezu da otključa tajnovitu građu.

Iako među članovima Mešovite komisije vlada "zavet ćutanja" o razgovorima sa predstavnicima Katoličke crkve na temu kardinala Stepinca, u Patrijaršiji SPC nezvanično kažu da skrivena akta još nisu izašla na svetlo dana.

- Ova dokumenta Vatikan decenijama drži van očiju javnosti - navode u vrhu SPC. - Reč je o prepisci između nadbiskupa Stepinca i predstavnika Svete stolice u NDH opata Đuzepea Markonija sa jedne, i tadašnjeg vatikanskog državnog sekretara kardinala Luiđija Maljonea i samog pape Pija Dvanaestog, sa druge strane. Ova građa, kako se pretpostavlja, mogla bi da pokaže pravo lice ustaškog vikara Stepinca, ali i da otvori niz drugih pitanja o odnosu Svete stolice i politici genocida i pokrštavanja koju je od 1941. do 1944. sprovodila NDH.

Upravo ovim argumentom u crkvenim krugovima tumači se zatvorenost Vatikana za otvaranje arhiva. U delu Rimokatoličke crkve, navodno, postoji bojazan da bi objavljivanje ove prepiske ukazalo ne samo na krivicu Alojzija Stepinca za ratne događaje u NDH, već i širu odgovornost Vatikana za ratne događaje na Balkanu. Blokada istorijskih dosijea pripisuje se upravo opatu Arduri, koji je još pre gotovo godinu dana obećao da će članovi delegacija ući u arhiv Vatikana.

Da neispunjeno obećanje francuskog opata pod znak pitanja stavlja nastavak dijaloga smatra hrvatski teolog i publicista Drago Pilsel, koji se smatra najupućenijim u tok razgovora dve crkve o Stepincu. On ne isključuje ni da srpska strana o ovom problemu obavesti lično papu Franju.

- Ardura sprovodi tihi bojkot i onemogućava dobronamernim istražiteljima i pojedinim službenicima vatikanskih arhiva da dobiju važne dokumente. Neki su kazali da se po ovom pitanju nalaze "između čekića i nakovlja" i da su "onemogućeni" da urade ono što je do njih - objavio je Pilsel na hrvatskom publicističkom portalu "Autograf".

Pilsel navodi i da je opstrukcija obajavljivanja dokumenata izazvala nezadovoljstvo i "oštar diskurs" delegacije Srpske patrijrašije.

- Ako to ne pomogne, odnosno nastavi li se ili čak produbi ova vrsta bojkota, srpskim članovima Komisije neće ostati drugi izlaz nego da se direktno obrate papi, što neće proći bez međunarodnog skandala i novih rana i podela - smatra Pilsel.


"PACOVSKI KANALI"

VATIKANSKI arhiv krije mnoštvo "delikatne" dokumentacije koja bi mogla ozbiljno da kompromituje Rimokatoličku crkvu, jer bi "grebanje" po slučaju Stepinac moglo da otkrije i nove detalje o "pacovskim kanalima" kojima su nacisti i ustaše posle rata preko vrha Rimokatoličke crkve zbrinjavani u Španiji i Južnoj Americi.

Srpski istoričari priželjkuju uvid u izveštaje koje je specijalni izazlanik Svete stolice pri NDH kardinal Markone slao iz Zagreba tokom rata, a posebno 1941. i 1942. godine. Novo svetlo na Stepinčevu ulogu bacila bi i dosijea koja se tiču francuskog kardinala Ežena Tiserana, koji je raspolagao informacijama o genocidu koji sprovodi ustaški režim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

USTASKO-VATIKANSKI ZLOCINI

25.04.2017. 14:05

Nece se moc jos dugo skrivati, za petama su im Vikiliks i Snouden. Srpski narod je (nazalost) demontiran, da bilo sta uradi po pitanju genocida nad srbima, bilo da se radi o genocidu 1941.-45. ili 1990-95.

MarkoBgd

25.04.2017. 14:05

Izgleda Hrvati imaju romantičnije mišljenje o SPC nego mi. Hrvati misle da će SPC da se protivi i napravi "skandal" jer imaju adute u rukama...ali realno SPC se nije mnogo uzbuđivala oko Srba barem poslednjih 80 godina.

Деки

25.04.2017. 14:33

@MarkoBgd - Колико је СПЦ заслужна што смо и дан данас присутни као народ, што смо поред свих мука опстали, толико је допринела и несрећи овог народа србског. Уместо да је делила Србе на православце, католике и муслимане, она је признавала само православне Србе. Да ли би се толико данас мрзели, да ли би се десили сви покољи, Јасеновци, ратови 90-тих и остала мучна стратишта србског бића,да СПЦ није имала такву улогу у историји овог народа?Шта човек може да очекује од сопственог,одбаченог детета?Ништа добро.

Veoma dugo..

25.04.2017. 19:17

@MarkoBgd - Mnoge vladike pa i patrjarsi a o popovima da ne govorimo bilsi i jesu saradnici mnogih udbi i drugih stranih agencija.

Realniji

25.04.2017. 16:14

@realan - Srpske sluzbe otvore sto im gazde dozvole. Sto su otvorili po pitanju "najveceg sina nasih naroda".

kataklinger

25.04.2017. 18:56

@realan - Srbija nema svoje sluzbe, vec nasledjene copine(sve sa potomcima pripadnika ozne), iste one koje su unistavale ovu zemlju, radeci i za zapad i za istok, a najvise za sebe i svoje licno bogacenje. zato i nikad nece nista uraditi povodom pitanja genocida u ndh, kao ni podrske vatikana toj drzavi tokom tih 4 godine, jer ih je lako kupiti, a to je i osnovna svrha postojanja citave sluzbe. to su vise trgovci i kriminalci(dop, sverc svega i svacega, ubistva, iznude,...), nego bezbednjaci.

Danas je svaki dan

25.04.2017. 16:11

-kakve tajne ? koliko stotina hiljada srba je ubijeno ,koliko pokršteno ,koliko proterano.i umesto kazne ustašu za sveca proglašavaju ..treba im taj pečat nevinosti..pljuju nam u lice a tajna je zašto to trpimo..!

vucko

25.04.2017. 18:27

Zašto Srbi iz Krajine ne potegnu pitanje genocida i ratnog zločina još od 41 i ne podnesu tužbu međunarodnom sudu,gdje je i predstavnik Srba iz Krajine(nemam pojma tko ga je birao)LINTA da i on sa svojim Krajišnicima podnese tužbu,nema Srba,nema Linte BRUKA KAKVI SMO.

Carnojevic

25.04.2017. 19:01

Da bi vas neko pokrstio,gospodo,vi mu tu radnju morate dozvoliti...ovo sto sada pisem je u Srbiji jeres,da li SPC ima odgovornost,sto od 1941 do danas nije objasnila,kako su Srbi postali Hrvati,i katolici.Da li je pokusaj pravljenja HPC,ustvari bio pokusaj Hrvata i Vatikana da spasu obraz,i kakav je bio stav Kominterne i KPJ po tom pitanja..bas kao i SPC.Sta je bilo mudrije,i po narod svrsishodnije..

zaliv.NET

25.04.2017. 19:05

Мени само није јасно зашто смо ми тако наивни да уопште са њима било ста ђрочамо, после свега требали би имати мало мудрије потезе!

gorangbg

25.04.2017. 21:56

kakvi pregovori, zajedničke komisije,i otključavanja arhiva vatikana, priča radi priče.Stav pravoslavne crkve treba da bude jasan protiv proglašenja. Ko veruje u iskrenost vatikana neka pročita knjigu "PACOVSKI KANALI" pa neka onda razmisli o komisijama i razgovorima.

Ja

26.04.2017. 01:12

Skrivali su Antu Paveljića posle rata a Stepinac je u ratu samo sprovodio odluke donesene u Rimu.Ja se nakon svega pitam,dali smo mi Srbi u stanju da izvučemo ikakvu pouku iz svoje prošlosti?