Pešta jača Mađare u Vojvodini

J. LEMAJIĆ

14. 04. 2017. u 21:03

Skoro četiri hiljade građana dobilo bespovratna sredstva od mađarske vlade. Za poljoprivredu i mala preduzeća u proseku po pet hiljada evra

Пешта јача Мађаре у Војводини

Ministri iz dve zemlje u prepunoj subotičkoj hali Foto J. L.

VLADA Mađarske dodelila je bespovratna sredstva od ukupno 20 miliona evra, odnosno 5,8 milijardi forinti, za 3.734 vojvođanska Mađara, koji su juče u Subotici potpisali ugovore o dodeli novca.

Vojvođani iz 139 naselja dobili su bespovratno u proseku oko pet hiljada evra, odobrenih putem Fondacije "Prosperitati" na konkursima za kupovinu poljoprivrednih mašina i priključne opreme, kao i za kupovinu mašina i opreme za preduzetnike i mikro i mala preduzeća.

U ime Vlade Mađarske građane je pozdravio ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, poručujući im da su oni najveći most između Srbije i Mađarske.

- Imamo istorijski najbolje odnose Srbije i Mađarske, i obe države na vojvođanske Mađare gledaju kao na najvažniju kariku povezivanja, a mi kao na zajednicu čije jačanje jača Mađarsku, jača Srbiju i naše međusobne veze. Mađarska će podržati svaki napor Srbije u procesu evrointegracija jer je to u interesu i Mađarske i Vojvodine i svakog čoveka sa obe strane granice. Mađarska zbog toga neće dozvoliti da išta omete Srbiju na tom putu - kazao je između ostalog Sijarto, podsećajući da je ovo treći raspisan konkurs, a da je u pripremi i četvrti, koji će biti namenjen velikim preduzećima i velikim poljoprivrednim proizvođačima. - Sve što smo do sada uradili je sigurno prvi i najveći ekonomski prekogranični program, a u budućem periodu planiramo ulaganja od 38 milijardi forinti, naravno, sve u dogovoru sa srpskom vladom.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije, rekla je da će sredstva koja je Vlada Mađarske opredelila doneti boljitak najpre konkretnim građanima, "a onda i Srbiji, jer će novac biti ovde, plaćaće se porez, razvijaće se regioni i gradovi".


SRBIJA ZA PRIMER

IŠTVAN Pastor kaže da nema nijednog naselja u Vojvodini u kom bi bar jedan čovek nije dobio sredstva na konkursu.

- Bez otvorenosti srpske vlade, sve ovo što smo do sada uspeli da uradimo ne bi dalo rezultata. Gledajući druge mađarske zajednice u zemljama u okruženju gde žive u manjini i kako se odnose prema sličnim mogućnostima, ono što je za nas normalno, generalno nije - istakao je Pastor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Ranka

14.04.2017. 21:40

Svaka čast, Mađari su vredni građani naše zemlje. Ovo je pomoć i njima i Državi Srbiji.

Јабре

14.04.2017. 22:06

@Ranka - Па наравно да је добро те паре ће уложити у Србији и помоће себи и плаћати порез, било би лепо када би и друге земље давале својим сународницима у Србији помоћ за пољопривреду или неки посао. До сада је само Арабија финансирала вехабије ...

Јабре

14.04.2017. 22:05

Мађарска је тренутно један од светских узора у бризи за своје грађане и сународњаке. Камо среће да Србија помогне Србе у БиХ или РСК, али чак да упита неког у европском парламенту или у Немачкој зашто Срби не смеју у Албанији да дају својој деци Српска имена без да плате данак од 2 000 Евра што је око годишње зараде ?

ana

14.04.2017. 22:07

sve je ok ali porez mora da se plati M su dobri domacini i gde oni drze stvari u rukama vlada red a ne anarhija

Чикаго

14.04.2017. 23:34

Да ли овако јачају и Мађаре у централној хрватској и Истри ?

Ranka

15.04.2017. 02:28

@Чикаго - Mađari u Istri..?! U Hrvatskoj ih ima vrlo malo i većina ih je u Baranji.