Školama stiže 5.000 kompjutera zbog informatike

I. MIĆEVIĆ

14. 04. 2017. u 17:03

Pripreme za uvođenje informatike kao obaveznog nastavnog predmeta. Ukupno 3.300 računara iz kredita EIB, a 550 plaća Ministarstvo

Школама стиже 5.000 компјутера због информатике

Foto Tanjug/McCann Erickson

ŠKOLE u Srbiji dobiće 5.000 novih kompjutera, kako bi sve imale potrebne uslove za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta. Deo kompjutera otići će u obrazovne ustanove koje ih sada uopšte nemaju, a ostatak u škole kojima je potrebno računarsko pojačanje. Do kraja maja internet će stići u baš svaku školu u Srbiji, mada je većina i do sada bila "na mreži".

Prošle godine informatika nije postala obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, jer je Nacionalni prosvetni savet takav predlog odbio, procenjujući da škole nisu dovoljno opremljene. Sada je plan usvojen, informatika postaje obavezna, a u školama su tehničke pripreme u toku.

Školama će internet obezbeđivati AMRES, Akademska mreža Republike Srbije. Oni su zaduženi za mrežu do objekata, a dalje će sistem održavati škole.

- Ukupno 2.800 učionica već je, u okviru projekta "Digitalna škola", opremljeno kompjuterima i unutrašnjom internet-mrežom - objasnio je Bojan Radić, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, članovima NPS na poslednjoj sednici. - Tek sedam odsto škola moraće da se dodatno "kablira", kako bi bile pokrivene internetom. U celoj Srbiji samo 11 škola nema nikakvu internet-konekciju, a samo jedna škola neće biti opremljena do septembra. To je Gimnazija u Negotinu, u kojoj su u toku građevinski radovi, pa su zamolili da se uvođenje interneta odloži do završetka radova.

MALO ADMINISTRATORA PREDSEDNIK Nacionalnog prosvetnog saveta sumnjičav je prema tvrdnjama da će u školama sve biti spremno do septembra, kako bi se veći broj đaka uključio u nastavu informatike. Kaže, o svemu se govori u budućem vremenu. On je kritikovao, između ostalog, i činjenicu da će samo 20 sistem-administratora biti zaduženo za održavanje sistema u 1.300 škola.

U celom školskom sistemu nedostaje ukupno 2.700 kompjutera. Ovo je broj, kaže Radić, koji je potvrđen tako što su škole tri puta anketirane. Ukupno 3.300 računara biće nabavljeno sredstvima kredita Evropske investicione banke. Deo opreme stići će iz donacija, a 550 računara za najugroženije škole nabaviće Ministarstvo prosvete.

- U toku je javna nabavka kompjutera vredna 23 miliona dinara - objasnila je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. - Dodatnih 26 miliona dinara Ministarstvo prosvete potrošiće na obuku nastavnika.

Kako bi sistem funkcionisao tokom cele godine, osmišljeno je održavanje opreme na tri različita nivoa. Prvi je na nastavnicima, koji su dužni da proveravaju da li su ispravni miševi i tastature, a kompjuteri uključeni u struju. Kako Ministarstvo prosvete trenutno nema u budžetu sredstva za popravke kompjutera, predviđeno je da lokalne samouprave tokom ove godine snose troškove servisiranja. Kasnije će trošak za kompjuterski servis biti predviđen u budžetu. Za treći, administratorski nivo problema na prosvetnoj mreži biće zaduženo 20 IT stručnjaka, koji će raditi na nivou cele Srbije. Oni će moći da iz svoje kancelarije, ulaskom u sistem svake škole, otklone probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran

17.04.2017. 01:40

Sve su ovo lepe vesti.Ono što većina osnovnih škola verovatno nije prijavila u anketama (a bilo bi vrlo korisno da se uradi) je proširenje memorije na računarima iz projekta "Digitalna škola".