Naučna saradnja uz potpis vojske

I. MIĆEVIĆ

petak, 07. 04. 2017. u 16:45

Научна сарадња уз потпис војске

Istraživači u laboratoriji Foto: Univerzitet u Beogradu

Za međunarodno finansirane projekte tražiće se dozvola Ministarstva odbrane. Cilj predložene uredbe je zaštita resursa koji utiču na bezbednost zemlje

NAUČNICI koji nameravaju da učestvuju u međunarodnim projektima ili da sarađuju sa kolegama strancima, saglasnost za svoj rad moraće da traže od Ministarstva odbrane, ukoliko bude usvojen predlog uredbe ovog ministarstva. Zvanični naziv tog dokumenta, koji je u radnoj verziji i tek treba da dobije saglasnost Vlade, glasi "Uredba o oblastima naučnih i drugih istraživanja od značaja za odbranu zemlje i o načinu i postupku za izdavanje odobrenja za vršenje tih istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica".

Cilj uredbe je, prema objašnjenju Ministarstva odbrane, zaštita resursa odbrane koji utiču na funkcionisanje sistema odbrane, odnosno odbrambenih interesa Republike Srbije.

- Sistem odbrane dužan je da se štiti od svih rizika i pretnji. Naučna istraživanja ponekad duboko zadiru u domen bezbednosti, što se posebno odnosi na sferu informacionih tehnologija, komunikacija, upotrebe savremenih uređaja - nezvanično kažu u Vojsci Srbije.

Obaveza se odnosi i na arheologiju, seizmologiju, hidrologiju, geografiju, izgradnju hidro i elektro postrojenja, puteva, mostova, aerodroma, na sve vrste nuklearnih istraživanja, epidemiologiju... Obuhvaćena su i razna istraživanja iz oblasti društvenih nauka - ekonomsko-socijalni problemi, položaj verskih zajednica, odnos države i crkve...

Ovakva uredba uznemirila je veliki deo naučne zajednice, ali još nema zvaničnog stava istraživača. Danas bi trebalo da se oglasi Zajednica instituta Srbije, a ovih dana i Konferencija univerziteta Srbije. U Ministarstvu prosvete kažu da im je u sredu dokument zvanično upućen da daju svoje mišljenje.

MINISTAR ODLUČUJE NAUČNICI koji nameravaju da rade sa stranim kolegama ili se finansiraju iz međunarodnih fondova od Ministarstva odbrane, prema uredbi, morali bi da zatraže odobrenje pre nego što započnu bilo kakve pregovore. Ministarstvu moraju da dostave sve podatke o stranom partneru, svrhu istraživanja, izvor finansiranja, lokaciju rada, u kojoj meri učestvuju stranci... Odluku donosi lično ministar odbrane.

- Ni na koji način nismo bili uključeni u pisanje ove uredbe - kaže za "Novosti" prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u ovom ministarstvu.

- Konsultovaćemo se sa naučnom zajednicom, ali i sa Ministarstvom odbrane, i daćemo zvanično mišljenje na uredbu. Ovakav dokument nije u skladu sa Strategijom naučnog razvoja, kojoj je cilj što veća otvorenost.

Ceo evropski naučni prostor finansira se iz programa Horizont 2020, vrednog oko 80 milijardi evra.

- Strategija nauke i brojne inicijative opredelile su istraživanja ka inostranim izvorima finansiranja i saradnju sa kolegama iz drugih država - kaže dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka.

- Udeo projekata koji su finansirani iz inostranstva za poslednjih deset godina sa 25 odsto povećao se na 35 procenata. Ova uredba vratila bi nas dva koraka unazad. Treba ostaviti mogućnost da Ministarstvo odbrane možda ima valjane razloge za njeno donošenje, ali onda bi morali dobro da ih objasne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Виран Изнер

08.04.2017. 12:57

Логично је да се свака активност процени са одбрамбеног и безбедносног аспекта. Само наивни мисле да ће им из иностранства дати паре без задњих намера и (прикривених) интереса. Од тога би имали користи (личне) само појединци, који не презају од наношења било какве штете, само ако су сами у добитку. Обавеза је државе да спречи све што може да је угрози, било када и на било који начин. Занемаривање безбедносног аспекта може да буде кобно и без могућности да се штета спречи.