PREDSEDNIK Srbije i SRJ Slobodan Milošević ubijen je u Haškom tribunalu lekom "droperidol"". Umro je 10. marta uveče u 22.30, pola sata posle uzimanja nepropisne terapije. U zvaničnom izveštaju iz istrage o njegovoj smrti, koju je potpisao australijski sudija Kevin Parker, piše da je umro 11. marta između sedam i devet ujutru od srčanog udara, ali to je laž. Takođe, u zvaničnoj istrazi nije navedeno zašto te noći nije radio nadzor u njegovoj ćeliji kao ni to zašto ga na svakih pola sata nisu obilazili zatvorski čuvari, kao što su to činili svake druge večeri. Stojim iza svojih tvrdnji i na raspolaganju sam svakom sudu.

Ovako je u petak govorio prof. dr Vukašin Andrić, bivši lekar srpskog predsednika, na promociji svoje knjige "Anatomija sudskog ubistva". Izdanje Udruženja "Sloboda" promovisano je u petak na 11. godišnjicu smrti Slobodana Miloševića.

Dr Andrić je ukazao i na zabludu da je Milošević preminuo od posledica uzimanja leka "rifampicin". Ove spekulacije su, prema tvrdnjama profesora, namerno dirigovane iz haškog kazamata kako bi se u medijima stvorila pogrešna slika o njegovoj smrti i zametnuo trag zločinu. On je objasnio da ni "rifampicin" nije lek koji je Miloševiću bio propisan i da su mu ga davali na "prevaru" o tome bi sigurno svedočile brojne kontraindikacije koje se javljaju kod uzimanja ovog medikamenta.

- Priča o "rifampicinu" bila je zametanje tragova - nastavlja Andrić. - Ovaj lek je prvi posle Miloševićeve smrti pomenuo kardiolog Ternenije koji je ranije pregledao Slobodana teoretišući da bi, na primer, njegov infarkt mogao da izazove ovaj antibiotik budući da je imao srčane probleme.

"Čuveni" holandski toksikolog Donald Uges dokopao se ovog "mišljenja" i izvestio da su toksikološke analize urađene po smrti Miloševića u Holandiji pokazale da ima tragova ovog medikamenta u telu. Međutim, Kontrolna laboratorija toksikologije iz Bona, kojoj su takođe dostavljeni uzorci tkiva, demantovala je Ugesa dodajući da su oni pronašli fatalni "droperidol".

Andrić kaže da činjenica koju je Parker napisao u izveštaju, kako "droperidol" nije mogao da ubije čoveka sa ozbiljnim srčanim problemima, njega učvršćuje u uverenju da je na ovom leku režirana "strategija smrtnog slučaja" Slobodana Miloševića. Prema Andriću, "droperidol" su Miloševiću najverovatnije dali u čaju pred spavanje.


Milošević na suđenju u Hagu Foto DPA


PATOLOG ZAVRŠIO U MANASTIRU

GOVOREĆI o obdukciji Slobodana Miloševića iz marta 2006, Andrić otkriva da je sa srpske strane prisustvovao pukovnik prof. Ivica Milosavljević, koji je učestvovao u izradi knjige.

- Kada je u pitanju drugi patolog, pukovnik Srbislav Ilić, on se posle te obdukcije nikad nije vratio na VMA - kazao je Andrić.

- Otišao je u manastir. Na dan kada je trebalo da se zamonaši preminuo je. Iza sebe je ostavio tajnu zašto je posle Haga izabrao Boga.

ŠUROVALA KARLA DEL PONTE

KAKO je ponovio Andrić, odluka da se Milošević likvidira doneta je pošto je propala optužnica za Kosovo, a naročito za zločinačko udruživanje u BiH sa Karadžićem i Mladićem. Pred zimsku pauzu 2005, naime, Džefri Najs je odustao od ovog krivičnog dela jer je bilo jasno da Milošević nema ništa sa izmišljenim pravljenjem "velike Srbije".

- Karla del Ponte je i po sudu i van njega govorila da ukoliko oslobode Miloševića sav njen rad i profesionalni dignitet padaju u vodu i da to ne sme da se dogodi - dokumentovao je u knjizi Andrić.