Drašković: Učesnici 9. marta se upisali u trajne stranice istorije

Tanjug

četvrtak, 09. 03. 2017. u 09:51

Драшковић: Учесници 9. марта се уписали у трајне странице историје

Foto Tanjug, AP

Otpor devetomartovske Srbije, na žalost, nije sprečio krvavo ubistvo Jugoslavije i poništavanje pobedničkog 20. veka Srbije, ali je odbranio narod od optužnice da su ćutali pred zločinima, izjavio je Vuk Drašković

Učesnici velikih devetomartovskih demonstracija 1991. u Beogradu upisali su se u trajne i najsvetlije stranice istorije savremene Srbije, izjavio je danas lider SPO Vuk Drašković koji je predvodio te demonstracije.

"Pobuna protiv tadašnjeg režima komunističkog jednoumlja, terora i propagandnog trovanja srpskog naroda mržnjom prema drugim narodima u Jugoslaviji i demokratskim državama Zapada, koja je pokrenuta 9. marta 1991, trajala je narednih skoro deset godina", naveo je Drašković u pisanoj izjavi.

Smatra da otpor devetomartovske Srbije, na žalost, nije sprečio krvavo ubistvo Jugoslavije i poništavanje pobedničkog 20. veka Srbije, ali je odbranio i Srbiju i srpski narod od istorijske optužnice da su ćutali pred zločinima i zločincima ili da su ih podržavali.

Drašković kaže da 9. mart podstiče i ogorčeno sećanje na 5. oktobar 2000. godine, kada su "prodani ideali decenijskog otpora zlu, tako što je oboren samo Slobodan Milošević, čelnik režima, a njegovi komandanti eskadrona smrti proglašeni za heroje i oslobodioce".

"Od tada pa do danas, traje ubijanje Srbije sa Trga slobode, nezaboravnog 9. marta 1991. Od tada pa do danas, ubija se i sećanje na 9. mart, i pamćenje naroda o zlodelima činjenim u njegovo ime čitavu deceniju", kaže Drašković.

Navodi i da 9. mart jeste dan lamenta nad Srbijom, ali i dan koji živi i koji je seme za žetvu koju Srbija čeka decenijama i koja mora doći.

Pre 26 godina na današnji dan na Trgu Republike održane su prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića koje je organizovao SPO, a one su bile početak uličnih protesta opozicije u Srbiji na koje je vlast odgovorila silom.

Protest je organizovan pod sloganom "Miting protiv petokrake".

Na zabranjeni miting na Trg Republike tada je stiglo oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu, a to je bila pobuna protiv režima i uređivačke politike državne televizije koja je tada prvi put nazvana "TV Bastilja".

Toga dana oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija, lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozorište, a dok su se sa balkona pozorišta obraćali demonstrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane suzavcem, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.

Demonstranti su pružali žestok otpor i ubrzo su počeli višečasovni sukobi sa policijom.

Na prebijanje demonstranta, Vuk Drašković je odgovorio pozivom na "juriš" sa balkona pozorišta.

U sukobima policije i demonstranata povređeno je više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici, dok je bežao od demonstranata, život je izgubio policajac Nedeljko Kosović.

Nešto kasnije, policija je upotrebila vatreno oružje i tom prilikom je stradao sedamnaestogodišnji Branivoj Milinović.

U jeku okršaja, vlast je na ulice Beograda izvela i tenkove.

Drašković je uhapšen, a zabranjen je rad televiziji Studio B i Radiju B92.

Milošević je demonstrante nazvao "snagama haosa i bezumlja".

Kao odgovor na silu, sutradan iz Studentskog grada su ka Terazijskoj cesmi krenuli studenti.

Posle nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtevi studenata, Drašković je pušten iz zatvora, a tadašnji ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku.

Takođe je smenjeno rukovodstvo RTV Beograd, a televizija Studio B i Radio B92 su nastavili rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Joj mene

09.03.2017. 17:40

Ta revolucija nas je dovela do ovog danasnjeg haosa.Na tvom mestu nebi izlazio iz misije rupe, ....

Steva

09.03.2017. 21:09

Ovaj bivsi cata u vrhu SKJ, zavio je u crno Srbiju i srpski narod. Zarad licne i bezobzirne politicke trke doveo je Srbiju u danasnji haos.Hvala bogu, narod ga je procitao i sada mu je mesto kao ispusena mustika u neku musju rupu.

Jagodinac

09.03.2017. 21:13

Kao ucesnika 9 martovskih dogadjaja danas menje sramota. Bili smo mladi i glupi. Vuk nam je obecavao med i mleko kad skinemo diktatora a on je sam zajedno sa suprugom kasnije bio u vladi istog tog diktatora i upravljao poslovnim prostorom Beograda. Kasnije je bio i nekakav ministar spoljnih poslova. Njegov pulen unuk Draze Mihajlovica je bio u Milosevicevoj skupstini. Obecavao je Vuk milijarde iz inostranstva, ulazak u EU, kosovo u Srbiji itd.... sve je bilo prevara

Саша Митровић

09.03.2017. 22:19

Тако је Вуче. Ко те је разумео 91. разуме те и сад, ко није џаба му је причати. Жив ти нама и здрав био...

Иван

10.03.2017. 08:35

Сећам се Вукове изјаве на телевизији: Могу да Вам обећам само крваве мачеве и сандуке ... После се шетао на политичкој панорами од десничара до левичара . Несталан , нестабилан и неспреман довео је СПО испод цензуса , а изнад свега трајно је изгубио поверење народа , играјући улогу политичких подрепаша .Прва емоција је велико разочарење .

Aco

10.03.2017. 09:52

Ovaj covek je crna strana srpske istorije.Tako ce biti zapamcen zauvek.I sada muzu ovu drzavu prek namestenih prvitatizacija i ostalih poslovnih mahinacija. Svi se secamo kako su popljackali stanove cim su ono malo dosli na vlast.

Nezrela elita se igra

11.03.2017. 08:46

Malo su jedni dobri momci, pa su loši, a oni drugi su dobri....pa jopet!! Ako se narod ne uzme u pamet, gotovi smo.... Svuda je isto, ova civilizacija je prdnula u čabar...Ali, uvek neko preživi da se nastavi život..