Treće dete dobija besplatne udžbenike

I. MIĆEVIĆ

04. 03. 2017. u 19:01

Širi se lista osnovaca koji imaju beneficije. Isto pravo imaće i svaki naredni mališan u porodici

Треће дете добија бесплатне уџбенике

TREĆE dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. Ista pogodnost važiće i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina - besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se na narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije.

- Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju - kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. - Roditelji već sada mogu razrednim starešinama da dostave dokaz da su primaoci socijalne pomoći.

Škole imaju evidenciju o deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, jer su to uglavnom učenici koji se školuju prema individualnim obrazovnim planovima.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj, jer će svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, dobiti knjige.

Ministarstvo prosvete u prethodnom sazivu najavljivalo je da će besplatne udžbenike za tekuću školsku godinu dobiti i socijalno ugroženi srednjoškolci, ali im knjige ipak nisu podeljene. Srednjoškolci više nisu ni u planu za ovu vrstu pomoći.

Kada Vlada usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su već u Katalogu udžbenika koji važi od 2016/17. do 2018/19. godine. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslede udžbenike od prethodne generacije.


BIBLIOTEKAMA 100 MILIONA

OSIM pola milijarde dinara namenjenih za besplatne udžbenike, Ministarstvo je predvidelo i da 100 miliona potroši na nabavku publikacija za školske biblioteke. Prioritet za nabavku enciklopedija, rečnika i drugih knjiga važnih za nastavu imaće škole u manje razvijenim sredinama. Škole će same predlagati koje naslove žele da dobiju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dejan

05.03.2017. 09:24

Ista ili slicna prica pred svake izbore. Vec sam platio tri rate za knjige i za trece dete za sledecu skolsku godinu...

Пера

09.05.2017. 09:25

@Dejan - Ниси погрешио .Бесплатни уџбеници нису бесплатни . Бесплатни су основни премети српски,математика.. а остало се плаћа. То је као бесплатно здравство,одеш код лекара и увек добијеш лек који се купује.Али то нигде нећеш прочитати јер су то сакрили ,набројали шта добијаш али нису стигли да кажу да ипак не добијаш све.

Lola

13.03.2017. 12:53

Kome treba da se obratimo za besplatne udžbenike za treće dete, školi ili MInistarstvu?