Đake će učiti kako sa parama

I. MIĆEVIĆ

27. 02. 2017. u 18:00

Na PISA testiranju proveravaće se i finansijska pismenost učenika. Od jeseni, u školama i nastava o finansijskoj pismenosti

Ђаке ће учити како са парама

PROBNO PISA testiranje počeće u Srbiji već trećeg aprila, a učenici će prvi put morati da pokažu i koliko su finansijski pismeni. Mnogi nastavnici već su zabrinuti kako će njihovi đaci da se pokažu na ovom najvećem i najznačajnijem međunarodnom testiranju, pošto u školski program ne spada i finansijsko opismenjavanje.

Kako bi đaci naučili šta su krediti, budžet, kartice, bankroti, kako štedeti i kako pametno trošiti - finansijska pismenost biće uvedena i u naše škole. Već od jeseni učenici petog razreda, na časovima matematike, tehničkog obrazovanja, ali i nekih drugih predmeta, učiće kako pametno da upravljaju novcem.

- Do kraja meseca završićemo nove nastavne planove i programe za peti razred, tako da bi oni trebalo da budu primenjeni već u školskoj 2017/18. godini - najavljuje za “Novosti” Gordana Mijatović, pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. - Finansijska pismenost neće biti poseban predmet, već će biti deo programa više predmeta. Do kraja školske godine završićemo planove i programe i za šesti, sedmi i osmi razred, pa će se finansijska pismenost provući kroz ceo drugi ciklus osnovnog obrazovanja. Cela logika je da obrazovanje bude okrenuto ishodima, a ne sadržajima.

Da deca na kraju osnovne škole treba da budu finansijski pismena navedeno je, pomalo stidljivo, i u važećem Zakonu o osnovnom obrazovanju, ali se to nije primenjivalo.

- Ta odrednica ušla je na predlog Saveza učitelja Srbije, ali se na tome završilo. Niko to nije uveo u udžbenike ili preporučene sadržaje - kaže Mirjana Pajić Ilić, bivša predstavnica Saveza učitelja u Nacionalnom prosvetnom savetu.

A kako se naša deca snalaze sa novcem, kako njime upravljaju i da li u tome zaostaju za vršnjacima iz drugih država najbolje će pokazati PISA testiranje.

- Probno testiranje počinje trećeg aprila i trajaće do 15. maja. Učestvovaće 40 srednjih škola iz cele Srbije, a u svakoj će test da polaže po 60 učenika prvog razreda - najavljuje za “Novosti” dr Dragica Babić Pavlović, iz Instituta za psihologiju i rukovodilac PISA programa u našoj zemlji. - Glavno testiranje biće aprila 2018. godine i u njemu će učestvovati između 5.500 i 6.000 učenika iz Srbije. Oni će prvi put rešavati test iz finansijske pismenost i to može da nam posluži kao dobar pokazatelj potreba u obrazovnom sistemu.

KAKO RASPOREDITI DŽEPARAC

ŠTEDNJA, odgovorna potrošnja, budžetiranje i preduzetništvo - teme su o kojima učenici treba da nauče u okviru programa finansijske pismenosti. Kroz akreditovani seminar za nastavnike osnovnih škola učimo ih kako da prenesu znanja iz finansijske pismenosti na svoje učenike - objašnjava autorka seminara, koji će se održati 1. aprila, dr Jelena Filipović sa Ekonomskog fakulteta UB, i navodi:

- Učenici mogu da se igraju budžetiranja, kako da rasporede džeparac za ceo mesec, da znanja stiču kroz zanimljive zadatke i igre, koristeći specijalno dizajnirane didaktičke materijale (na primer džambo slagalice novčića od jednog metra).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

miroslav

27.02.2017. 18:35

zar je mogucefunansiska pismenos u okviru drugig predmetada li ste vi pametnikako mogu drugi ekonomski neobrazovane nastavnici da nauce decu osnovama ekonomije ,...kada vecina njih nije ni sebe ekoinomski edukovala..

Sasa

27.02.2017. 18:49

Mozda je bolje da ih uce kao prvo kako posteno da se zaradi i o mogucnostima da se dodje do njih... pa posle ostalo

Zoran

27.02.2017. 18:54

Nije to opismenjavanje, negio zaglupljivanje. Da ne pitas sto moras karticu da koristis umesto kesa, da ne pitas sto moras da pravis kreditnu istoriju i da ne pitas jel bolje da budes u minusu u banci ili ne sto se kredita tice. Verovali ili ne, bolje je biti u minusu sa kreditima koje vracas na vreme, nego da nisi nikad u minusu.

vozdinho

27.02.2017. 20:16

@Zoran - nije mi jasno sto je bolje biti u minusu sa kreditima koje vracas na vreme, nego da nikad nisi u minusu ako moze pojasnjenje

Neko iz mase

27.02.2017. 19:56

Sa kojim parama? Prvo treba da ih nauce kako da dodju do para u Srbiji tj. kako da kradu, kako da se "uhlebe" u politicku stranku, kako da otimaju, itd... Jer postenim radom ce samo dobiti isijas i cir na zelucu... Bolje da postoji predmet koji ce ih uciti o opasnostima droge i ostalih devijantnih pojava nego da ih uce kako da dignu kredit sa platom od 200 evra pa da im lakse banka odnese stan koji su nasledili od dede...

nela

28.02.2017. 13:38

nasa deca ce prvi put na PISA testu da cuju da postoji novac koji se ustedi od plate i da ga pametno treba uloziti.prvo od plate nista ne ostaje,a drugo zna se-pa placaju se zaostali racuni i vracaju dugovi.slatko bi se nasmejali i deca i njihovi nastavnici kad bi u lekciji stajalo da visak novca uloze u npr.akcije.