Postupak pravne rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade Srbije u Drugom svetskom ratu tokom okupacije Nemačke, Milana Nedića trebalo bi da se saslušanjem svedoka nastavi sutra, u ponedeljak, u Višem sudu u Beogradu.

Među pozvanima su istoričar Nikola Milovančev i istoričar i književnik Antonije Đurić, rekao je danas Beti zastupnik podnosioca zahteva za Nedićevu rehabilitaciju, advokat Zoran Živanović.

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za to podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je veliku polemiku u javnosti - protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i revidira istoriju, dok drugi smatraju da je Nedića "ubio komunistički režim" i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je bio predsednik kvislinške srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji.

Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom s prozora istražnog zatvora u Beograd