Veronauka neće biti obavezna

I. MIĆEVIĆ

utorak, 14. 02. 2017. u 11:43

Веронаука неће бити обавезна
Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja predviđa značajne novine u nastavi. Kao i građansko vaspitanje, nazivaće se izbornim programima, a ne obaveznim izbornim predmetima

SUDBINA veronauke i građanskog vaspitanja u školama ponovo je pod znakom pitanja! Taman što su ova dva predmeta preživela pokušaj prethodnog ministra prosvete dr Srđan Verbića da časove svede samo na mlađe razrede osnovne škole, sada im je status ugrožen i u nacrtima novih prosvetnih zakona.

U Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja izbačen je stav u kome se kaže da su ovo obavezni izborni predmeti, što je do sada garantovalo da će svaki učenik pohađati ili jedan ili drugi predmet. U novom krovnom zakonu, ali i u nacrtima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne nazivaju se više predmetima, nego izbornim programima.

Niko još ne zna kako će tačno da izgleda verska nastava, kakva je namera zakonopisaca, ali već onim što predviđaju nacrti zakona nije zadovoljna Srpska pravoslavna crkva. Sveti Sinod SPC priprema zvaničnu reakciju na ovakav tretman veronauke.

U Islamskoj zajednici Srbije novi prosvetni zakoni još nisu bili tema, ali prema rečima Seada Nasufovića, reis-ul-uleme IZS, svakako će biti.

- Ne želim da izlazim sa pojedinačnim, ličnim stavom. O ovom važnom pitanju iznećemo zajednički stav crkava i verskih zajednica - najavljuje reis-ul-ulema za "Novosti".

MANjE PREDSTAVNIKA CRKAVA NACIONALNI prosvetni savet u svom sastavu ima predstavnika Srpske pravoslavne crkve, što je trenutno prof. dr Vladimir Vukašinović sa Bogoslovskog fakulteta. Jednog predstavnika daje i zajednica tradicionalnih crkava, pa je mandat u ovom sazivu poveren muftiji Muhamedu Jusufspahiću. Budući krovni prosvetni zakon ukida ova dva predstavnika i umesto njih uvodi jednog - kandidata komisije za versku nastavu, čime, prema saznanjima "Novosti", Srpska pravoslavna crkva takođe nije zadovoljna.

O nacrtima zakona biće danas reči i na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta, čiji predsednik prof. dr Aleksandar Lipkovski kaže da je važno da NPS kaže svoj stav o ključnim zakonima, pre nego što počne javna rasprava.

- Raspravljaćemo o nacrtima ova tri zakona, ali tekst nismo dobili od Ministarstva prosvete - kaže prof. Lipkovski za "Novosti". - Ne mogu da komentarišem budući status verske nastave i građanskog vaspitanja, jer ne znam mnogo detalja. Znam samo da više nisu navedeni kao obavezni izborni predmeti, kao i da Crkva nije zadovoljna ovakvim rešenjem. Ako nešto nije predmet, nego program, time se narušava neka tradiconalna kompozicija nastave. Kako će taj program biti realizovan, niko ne zna. Loše je da se preko noći menja bilo šta bez mišljenja stručne javnosti.

Pokušaj ukidanja veronauke pokrenut je krajem 2015. godine, kada je tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić izložio Nacionalnom prosvetom savetu lični stav da versku nastavu i građansko vaspitanje treba ukinuti u srednjoj školi i starijim razredima osnovne škole. Ukidanje obaveznih izbornih predmeta pravdao je velikim opterećenjem učenika i rasporedom koji uvek ima bar dva časa nedeljno više nego što zakon dozvoljava. Prema zakonu koji je važio i tada i sada, veronauka i građansko vaspitanje ne mogu da budu proterani iz škola bez saglasnosti Nacionalnog prosvetog saveta. Budući zakon ne daje ovolika ovlašćenja NPS. Ova dva predmeta u škole su ušla 2001. godine.

Komentari (63)

Gavrilo Princip

14.02.2017. 11:50

Ovo je sekularna država i treba obrazovni sistem odvojiti od crkve. Ko ima boga i hoće da mu se moli to je njegova privatna stvar. Građansko vaspitanje, kao nešto što nam kao narodu najviše nedostaje, bi trebalo da bude obavezno za svakog đaka.

lolika

14.02.2017. 15:10

@Gavrilo Princip - 90% drzava je sekularno pa u 98% tih sekularnih skola postoji veronauka kao izborni predmet za decu koja kasnije idu u katolicke skole. Ne vidim sta je problem tu ? Kao i sto zbog tih 90% sekularnih drzava koje hoce imperijalizam i da vladaju svetom, kao i u americi koja je 90% katolicka drzava,a opet sekularna hoce nuklearne ratove i dominaciju. Vidi jel su ratovi zbog religija ili zbog sekularizma . Multikulturalnost kao ni multietnititet ne moze dugo da opstaje. Poz

L

14.02.2017. 16:14

@Gavrilo Princip - Da, ali u tim drzavama veronauka se poducava u crkvi gde joj je i mesto ili eventualno u skolama koje pripadaju nekoj crkvi, npr. u Madjarskoj postoje i katolicka i reformatska gimnazija, pa ko zeli, neka se upise u takvu skolu. Nekada sam i ja isao na veronauku od 1.-7. razreda osnovne skole, ali tu veronauku organizovala je lokalna katolicka crkva, potpuno odvojeno od drzavne skole i to tako treba biti. Ko hoce, neka ide na veronauku, a ako crkva zeli da je deca uce, neka je sami organizuju.

мрсимуд

14.02.2017. 17:19

@Gavrilo Princip - lolika @ Ето видиш како си себе демантовала горе си мени одговорила како вера нема везе са религијом, а овде си рекла да после "веронауке" у школи на западу 90% деце иде после у католичке школе, дакле веронаука је предворије да би се неко усмерио да буде религијозан и да служи некој религији понуђеног, ја би рекао натеранопг религијског определења. ццц

asda

14.02.2017. 11:54

A biologija? Fizika? Hemija? Sta ako ja ili moje dete ne zeli da ide u hemicare, fizicare ili lekare , zasto bi ucilo to ? Ovo je namecanje predmeta. Treba posle prva 4 razreda osnovne skole da se bira nesto kao smer i da se to uci . Sta ce nam likovno 8 godina, ili muzicko....

мрсимуд

14.02.2017. 12:04

"Веронаука" не може бити наука!, вери се верује на реч. Наука се заснива на сумњи и константном преиспитивању и већ постигнутог. Ви не смете довести у питање религијозну догуму, она је неупитна и васколика и отуд не може бити наука. Може да се каже "Вероучење", а никако "Веронаука". Нешто што се неда преиспитивати и сумњати у нешто не може бити наука-филозофија. Вера треба да буде слободан пристанак, а не нужна обавеза, јер човек је по дефиницији слободно умно биће и као такав треба да остане.

мрсимуд

14.02.2017. 17:13

@мрсимуд - Ма шта кажете, наука која вас учи да верујете. Дакле на веронауци се учи да верујете у шишмиша са шеширом од саламе како лети и прави "селфи" у ваздуху. Ако није вера ове врсте онда која!?. Или треба веровати како се треба умити сирћетом сваки дан кад устанете и погледати у огледало, ако није ово онда шта. Која врста веровања и у шта!? Разувериме. :-)

mpw

14.02.2017. 12:09

Drago mi je d aovo cujem iz jednog razliga,jer su se ostali predmeti zapostavili,ice manje nacionalne i religijske svadje sto ej problem svugdje,a u Becu nemadoh posoa zbog njih,,nikom eudovoljiti a radis ispravno.Kao drugo ne mogu j apsenicu sijati u Januaru na sjeveru sto oni kazu,ignorisu klimu,ignorisu da je zemlj aokrugla,da sm svi ljudi,svaki rat je zbog njih bio.To je stari sistem ucenja-sistemi,jer je vise rleigija i onih koji ne vjerujui ne mozema koji se ignorisu i ne pomazu.

mrle

14.02.2017. 14:21

@mpw - Smatram da neko najpre treba da bude opismenjen pa da bilo sta komentarise! Svet koji je otudjen od metafizicke realnosti je bez zivota i bez duha! Religioznost i religije nisu lose po sebi. Problem su pojedinci zbog kojih se generalizuju stvari!

Кипераш

14.02.2017. 12:10

Нека уместо Веронауке, уведу предмет који ће проучавати и подржавати, мањинску, ЛГБТ популацију! То је Кул, Веронаука је по њима старомодна!

neko ko zna

14.02.2017. 14:48

@Кипераш - Vidis druze malo si zalutao.Ti crkvu poredis sa nekom tradicionalnom institucijom koja brani srpske vrednosti a SPC to odavno nije.Verujem da si jedva srednju zavrsio pa takvima kao ti nema koristi objasnjavati.Medjutim shvatite da vi sa pola gr mozga i jedva zavrsenom skolom ne mozete odlucivati o sudbini naroda.Ako ti je do veronauke idi u crkvu neka je tamo organizuju.

Кипераш

14.02.2017. 20:39

@Кипераш - И Основну, сам завршио преко дебеле везе, али се Цркве и Вере Православне не одричем... Моја, деца, су својевремено у Основној школи и Средњој, била у великој мањини, која је ишла на Веронауку. Дан, данас, када год могу као радници и студенти потписују се Ћирилицом и користе исту! НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ СВОЈЕ КОРЕНЕ!

криво срастање

14.02.2017. 12:19

Шта каже НПС? Хоће ли директори бити доживотни и хоће ли их и даље бирати теткице?

električar

14.02.2017. 13:01

2001. godine, "na krilima lopovske revolucije", u škole su uvedena tendenciozno, a bez ikakve realne potrebe, i ova dva predmeta. Hitno to vadite iz programa jer ni jedan ni drugi predmet nemaju nikakve pozitivne efekte u školi, samo negativne !!! Pokažite bar u nečemu, da znate šta radite !!!

NikolaBG

14.02.2017. 15:14

@električar - Mozda ja ne zelim da moje dete uci biologiju ili sta ce mu likovno ili muzicko 8 godina? mozda ne vidim svoje dete kao naucnika fizike ili hemije, zbog cega bi on morao da uci to 2 -3 godine? Sta ce mu istorija Turaka kad je Srbin? Samo matematika, srpski i engleski jezik moraju da se uce 8 godina, ostalo po potrebi, smeru ili slicnim stvarima. A namecu se deci. razne naucne teorije . Geografija Iraka ili neke drzave nije bitna. Od takvih stvari samo osnovno, od bitnih sve.

Strah od istine

14.02.2017. 15:35

@električar - Građansko vaspitanje je uvedeno samo kao maska da bi se učenici primorali da slušaju veronauku. Niko nema pravo da uteruje decu u veru. Verska nastava treba da se organizuje u verskim objektima, jer joj je jedino tu mesto. Država treba, ako je to nužno, da pomogne da se stvore materijalne predpostavke za tu nastavu. Tako će svako imati mogućnost da pohaća tu nastavu, a niko neće moći da osporavi državi demokratski karakter. Zašto crkva beži od mogućnosti da samo organizuje versku nastavu!?

SaleKv

14.02.2017. 18:01

@električar - Gradjansko vaspitanje u vecini skola predaju nastavnici nekog predmeta i to im sluzi kao dopuna casova. Sad pogledajte koliko to Verskoj nastavi ide u prilog, kada npr. birate izmedju Verske nastave i Gradjanskog vaspitanja koje predaje razredni staresina? Veroucitelji nisu primljeni za stalno i svake godine strepe u avgustu da li ce obnoviti ugovor. Niko ne "uteruje" veru, vec svaki roditelj sam bira sta ce mu dete pohadjati.

lolka

14.02.2017. 18:27

@električar - A zasto bi neko dete primoravali na psihologiju, likovno , muzicko ili bilo koji drugi predmet ako se dete ne poznaje i ne pronalazi u tim predmetima?

Urbani

14.02.2017. 20:55

@električar - lolka@ Likovno može napravii umetnika koji će naslikati sliku na opšte dobro, dok veroučenje neće napraviti nikakvu korist u životu mladog čoveka. Eto vam dobrog primera stroge usmerene vere u nekim islamskim zemljama gde u ime vere odsecaju glave. Neko ko pevuši i pokazuje talenat iz muzičkog nije opasnost, bio on musliman ili hrišćanin ili neko ko slika sliku za svačije oči. Kako to da se u ime vere ljudi ubijaju, a, u ime muzike i slikarstva-vajarstva ne. Veruj za sebe, ali ne pod obavezno.

SaleKv

14.02.2017. 13:32

@Proka - Ako svoje dete ne zelite da posaljete na Versku nastavu, imate alternativni predmet koji se naziva Gradjansko vaspitanje. A ako i to ne zelite, sada prema novom zakonu nemate obavezu ni prema jednom predmetu. Gde je nekom predmetu mesto, odlucice prosvetni strucnjaci, a ne frustrirani ideoloski podanici kojima Verska nastava bode oci samo zbog toga sto se kosi sa njihovim ubedjenjima. Niko nema pravo da nekome zabrani da ispoljava svoje religijsko ubedjenje ili da ga izoluje iz drustva.

NikolaBG

14.02.2017. 13:40

@Proka - Idemo ka Evropi, zeleli ste, glasali ste, u EU kao i u americi , postoji veronauka kao izborni predmet za ljude koji hoce katolicke skole kasnije. Pozdrav

ГАРНЕТ

14.02.2017. 13:06

Ма само нека појачају ријалити а веронауку нека гурају у запећак, сјајну будућност ћемо имати.

Brajović

14.02.2017. 13:13

Sramota,važno je da se deca uče moralu sa tv-a.Posle kukajte ovde u komentarima "jao,pa kako ovo kod nas".Sveti Sava nas je učinio narodom,samo Svetosavlje nam može pomoći.Deca se ne rađaju,a rođena se ne usmeravaju na dobar put.I uvek nam je neko drugi kriv,"drugovi i drugarice".

re

14.02.2017. 14:45

@BOZA ZEMUNAC - Silom niko nikoga ne moze naterati da veruje u Boga.Neka prvo pocnu da veruju ovi sto nose mantije a kojima one sluze samo da pare mlate jer nisu nizasta sposobni u zivotu da rade pa hajde za popa.Neka osnuju svoje skole pa neka se sami finansiraju od svojih djaka ionako ne placaju poreze,rezije i imaju po nekoliko plata.

stalker

14.02.2017. 15:46

@BOZA ZEMUNAC - Mi propadamo što ne verujemo u sebe ,a onda teško da će nam i Bog pomoći !!

Милан

14.02.2017. 13:30

Sramna odluka, dokaz da nas i dalje jasu komunisti i bezboznici koji su nas u crno zavili.

Gluposti

14.02.2017. 13:39

A sta je sa slobodom izbora? Jel obavezno muzicko, likovno, biologija, fizika hemija? Sta je da te predmete imamo 1-2 godine kao i veronauku, pa posle toga cepamo samo matematiku , srpski, engleski? Sta ako ja ne zelim da moje dete uci darvinizam ili teorije atoma ? Jer ne vidi svoju buducnost u teorijama i naukama? Mozda ne zeli da se bavi muzikom pa sto da uci muzicko, mozda ne zeli da bude fizicar ili hemicar, sto da mu namecemo?Osnovno znanje iz SVEGA da! Obavezno nista !

Каква бре веронаука

14.02.2017. 13:41

Не треба деца да се трују празним верским измишљотинама него да уче паметне ствари да би сутра били бољи и успешнији људи. Све религије имају једну заједничку одлику, затупљивање рационалног мозга.

Maki

14.02.2017. 15:13

@Каква бре веронаука - Nemaju religije zajednicku nameru da zatupe narod, vec takvi poput Vas koji ovako pisete. Ako neko na gradjanskom vaspitanju uci djaka da treba postovati starijeg ili na veronauci da postuje oca i majku svoju, sta je to lose?Bolje uvesti Farmu, Parove i slicno, tada ce nam biti bolje.

Nemam Reci

14.02.2017. 13:50

Ma da bre ukinite veronauku i gradjansko...Uvedite sto vise rijalitija,seksologiju i onda kao u Eu ucite decu u skoli da je normalno gledati istopolne veze

ne lupaj

14.02.2017. 14:55

@Nemam Reci - Ko vise voli duplerice od danasnjih poremecenih popova.Stanija i Soraja bar to rade otvoreno a ovi mantije i mercedese uparili,govore da se posti dok oni mrse i kradu sa ikona.Neki dan u Espresso pop manijak govori kako incest nije problem.Tebi je to super e vidis meni je bolesnika u mantiji na vrh glave.Zna se da kad deca imaju gradjansko i veronauku da nikad nisu na nastavi i da je to samo jos jedna kradja para.

lolka

14.02.2017. 15:07

@Papa - Pa ovo je nauka o veri, veronauka. Religija nije nauka, vera jeste. Drustvena kao psihologija, filozofija itd

Kvantno polje

14.02.2017. 20:42

@Papa - Pogledajte gore u tekstu V.Novosti da učitelj drži religijoznu knjigu koja propoveda hrišćanstvo u učionici. Vi kažete da vera nema veze sa religijom. Svakako nastavnik (učitelj) ne drži herbarijum u ruci. Vi kažete da automehaničar nema nikave veze sa autom, već sa alatom kojim radi. Automehaničar neće popravljati sa tim posebnim i određenim alatom avion, već auto. Dakle čemu služi ta gore knjiga?. Uvodi decu u religijoznu dogmu samim tim i verovanje u boga. Je 'l Vam sada malo jasnije lolka?

stalker

14.02.2017. 14:38

Veronauka nije ni trebala da ulazi u škole , pravo je svakog da veruje ili ne veruje boga i da pripada nekoj veroispovesti . To treba ostaviti verskim školama . Ali građansko vaspitanje mora ostati obavezan predmet , da bi deca naučila obrasce lepog ponašanja ,ako ih već roditelji to nisu dovoljnoj meri naučili kod kuće .

da se ukine

14.02.2017. 14:42

Nego sta nego da se ukine i da se uvede informatika i sl predmeti.Da ne govorim o ovim danasnjim papistima u SPC i nastranim lopovima po crkvama kojima to sluzi samo kao jos jedna tezga dok se u medjuvremenu sastaju sa Vatiaknom narodu iza ledja.Kako se prekrstiti,sluziti slavu,bozic i uskrs ce nauciti kod kuce u krugu porodice.

Лаки Топаловић

14.02.2017. 14:54

Кад си на погрешном путу, свака станица ти је погрешна.

Velislav

14.02.2017. 15:06

Sta vam je problem sa Verskom nastavom? To je predmet na kojem se ucenici upoznaju sa kulturom i tradicijom kojoj pripadaju u otvorenom i dijalogu i razvijanju tolerantnih odnosa sa drugim. Upoznaju se sa svojom Pravoslavnom kulturom i tradicijom (ili katolickom (kao u Hrvatskoj, Austriji itf), protestantskom, islamskom ili jevrejskom, koju ucenik izabere). Veroucitelj Velislav

vernica 70 god.

14.02.2017. 15:09

Kakve koristi do sada od veronauke, omladina sve gora i gora. neka to roditelji uce decu. Podrzavam izbacivanje ovog predemeta, jer to nije nauka!

Peki

14.02.2017. 15:53

U sta veruje i kakvu istinu uci na primer pravoslavni vladika Grigorije,sebe naziva biskupom,cita Filiokve,uklanja ikonostase,pricescuje se koje jeo meso prethodni dan,tj bez posta,menja liturgiju itd danas jedno sutra durgo i sta ce on da uci moje dete,i kako da prica o odricanju od sveta i materijalnog a zivi kao americki bogatasi.Takvu licemernu veronauku van iz skola.

dule

14.02.2017. 16:28

Posle tacno 15 godina od implementacije verske nastave u skolama, pravo je vreme da se sagledaju ucinci.A oni su katastrofalni.To se najbolje videlo po komentarima u vezi napada na red, lista Sarli ebdo i dr..Mnogi od onih koji su slusali veronauku u pom. periodu misle da si pravoslavac,ako sto vise ispljujes sve ostale religije.Veronauka je od njih stvorila hriscanske talibane i hriscanske vehabije.A da prevedu baku preko ulice, ili ustupe mesto i sl. nema govora.Katastrofa-jednom recju.

Zoran

14.02.2017. 16:37

Kako vas uce prakticniom stvarima u skoli tako vas uce i o religiji. Gluposti. A ovde u SAD, moje dete uzelo religiju jedne godine, nije moralo. Tu se predaju prave vrednosti, recimo: Neko je obecao i nije uradio, drugi nije obecao i uradio. Ko je napravio vecu gresku? Isto. Sta ima od popova pametno da se cuje, kad meni jedna u Srbiji kaze: Pozajmi samo onoliko koliko mozes da poklonis. Pa gde ta filozofija postoji, da mi ej znati!? Loposko-glupava filozofija, majko mila. Dno.

naranca

15.02.2017. 11:11

Posto sam po opredeljenju komunista(sada) I posto je Isus bio komunista mislim da veronauka treba da se uvede u skole kao redovni predmet.

sMiley

15.02.2017. 16:54

@naranca - U kojoj sam zabludi bio,, oprosti,, ja mislio da si cetnik,,! ;-))

Иван

15.02.2017. 23:40

Ко је против Веронауке таје је против Светог Саве и тај је антисрбин.Цела Европа почива на хришћанским вредностима и где год је Веронаука обавезан предмет тамо постоје неке вредности, Немачка нпр. Цени се рад, поштење, креативност, а где год је прошао комунизам остао је јавашлук. Србија је исто хришћанско наслеђе и део хришћанске Европе. Ко је против Веронауке нема ни грам мозга у глави! Треба да се уведу парови и Велики брат; зар то треба?!

naranca

16.02.2017. 09:34

@Иван - @ivan Polako Ivane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Bog pripada svima.Bog nije pravoslavac.Kao sto svi Srbi ne moraju da budu pravoslavci!!!!!!!!!

Lazomir

18.03.2017. 11:44

@Иван - Pa to nije tako. Vera je opredeljenje, isto kao i horoskop. Ti mozes da verujes u horoskop i ne moras. To zavisi od tebe i trebalo bi da razlikujemo takve stvari od pripadnosti nekom drustvu.

Дарко

16.02.2017. 22:54

Читам коментаре и не могу да верујем какве будалаштине ви људи овде пишете. Нико од вас овде није ни ишао на веронауку а само је пљујете. Ја којим сам пре 2 године завршио средњу школу и изборни предмет од првог разреда основне школе ми је био веронаука не бих мењао ни за шта. У средњој школи нама је вероучитељ постао пријатељ. Много тога нас је научио. Највише смо причали о животу и наравно учио нас је о хришћанском животу. Водио нас је на поклоничка путовања, обилазили смо наше цркве.