TROJE nastavnika zakazalo je za danas štrajk glađu ispred Vlade Srbije. Smilja Janković, Živadin Disić i Petar Blagojević nezadovoljni su jer im je, kako kažu, nepravedno oduzeta nastavnička licenca, a samim tim i pravo da ikada više rade u bilo kojoj školi.

Simbolično, u pet do 12, troje nastavnika iz Novog Sada, Niša i Kragujevca, otpočeće štrajk, a iz Foruma beogradskih gimnazija apelovali su juče na ministra prosvete Mladena Šarčevića da se uključi i spreči protest troje prosvetnih radnika.

- Pozivamo ministra Šarčevića da svojim autoritetom spreči do sada nezabeleženu situaciju u istoriji srpske prosvete i da pronađe rešenje koje će sprečiti još jednu sramotu po profesorki esnaf i čitavu zemlju - poručuju iz Foruma beogradskih gimnazija.

Iz FBG poručuju da je paradoks u tome što oni poseduju pravosnažne sudske presude u kojima se potvrđuje da nisu krivi, ali, uprkos tome, oni ne mogu da vrate licence i pravo na rad u prosveti.

- Spreman sam za štrajk i odlučan da u njemu istrajem - kaže za "Novosti" Živadin Disić, nastavnik iz Niša. - Ostaću ispred Vlade sve dok moj slučaj ne dobije epilog. Ministarstvo prosvete je prema meni učinilo nepravdu i očekujem od ministra da to sada ispravi. Oduzimaju nam licence samo na osnovu optužbe školskog odbora, pre sudske presude. Uskratili su mi ustavno pravo na rad.

U sličnoj situaciji su i ostalo dvoje kolega, koji će zajedno da biju bitku za vraćanje licence.

Disić kaže da ne štrajkuje samo zbog sebe nego i zbog kolega kojima je nezakonito oduzeta licenca. Navodi da ga iz Ministarstva prosvete niko još nije zvao. Pozivali su ga samo iz beogradske i niške policije, gde je uredno prijavio štrajk.