KOMBI prevoznici su se u utorak sa oko stotinu vozila provozali kroz Beograd u znak protesta što im je Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kako kažu, zabranjeno da se bave transportom "od vrata do vrata". Na ovaj korak odlučili su se da bi ubedili nadležne da saslušaju i legalizuju njihov posao. Ukoliko ih predstavnici vlasti u narednih nekoliko dana ne pozovu na sastanak, prevoznici ne isključuju mogućnost organizovanja novih protesta.

Kolona kombija kretala se od "Kombank arene" do zgrade Vlade u Nemanjinoj, zbog čega su se pravile veće gužve od Novog Beograda do centra. Vozila su bila oblepljena natpisima kojima su nezadovoljni vlasnici poručivali vlastima: "Gasite više od 50 firmi", "Putnici nam veruju", "Ne terajte nas u sivu ekonomiju"...

Pojedini vlasnici kombija namenjenih prevozu ljudi od kuće do destinacija u zemlji i inostranstvu ovim poslom se bave, kako kažu, i po 20 godina. Međutim, tvrde neki od njih, kombi prevoz uopšte nije bio prepoznat u našem zakonodavstvu do pre nekoliko godina. Onda je ovaj prevoz uvršten u propise kao - nelegalan. Navode i da se od tada bore da ozakone svoj posao, ali nadležni funkcioneri neće da ih saslušaju.

- Spremni smo da pričamo o uslovima pod kojim bi nam dopustili ubuduće da radimo - kaže Branko Petrešević iz udruženja "Kombi prevoz putnika". - Nadležni treba da daju predloge kako da kontrolišu naše vozače, njihov rad, plaćanje poreza na promet i ostalo.

Prema rečima Petreševića, propisima nisu pogođeni ne samo zaposleni u ovoj delatnosti, već i građani kojima odgovara ovaj vid prevoza, a koji sada ne mogu da koriste. Kako kaže, uz komfor koji je nudio prevoz "od vrata do vrata", građanima je odgovarala i cena, koja je bila povoljnija u odnosu na ostale vrste prevoza.

NE MOŽE

IZ Ministarstva saobraćaja ističu da su nekoliko puta razgovarali sa predstavnicima pomenutih prevoznika i objasnili im zbog čega ne mogu da ih legalizuju. Između ostalog, jer nemaju sve uslove za bezbedan transport, tahografe, red vožnje.