Protest policajaca: Nećemo da budemo glineni golubovi

Lj. P.

06. 02. 2017. u 14:45

Протест полицајаца: Нећемо да будемо глинени голубови

Foto D.Dozet

Ispred zgrade suda u Novom Sadu danas je protestovalo oko 200 policajaca iz nekoliko gradova u Srbiji zahtevajući od pravosuđa da oštrije kažnjava napadače na policajce, ali i na sve ostale građane

ISPRED zgrade suda u Novom Sadu danas je protestovalo oko 200 policajaca iz nekoliko gradova u Srbiji zahtevajući od pravosuđa da oštrije kažnjava napadače na policajce, ali i na sve ostale građane. Te svoje zahteve predstavnici Sindikata srpske policije predali su predstavnicima sudija i tužilaštva.

Ističući da ne žele da budu glineni golubovi, predočili su da od 900 krivičnih dela godišnje počinjenih nad policajcima tek svaki treći napadač bude osuđen, i to na minimalnu kaznu zatvora. Za krivično delo ometanje službenog lica prilikom obavljanja službene dužnosti, tek svaki šesti je osuđen. Naveli su primer iz Novog Pazara, kada je za vreme pljačke zlatare kriminalac ispalio 70 metaka iz automatske puške i ranio dva policajca, a kažnjen je za razbojništvo a ne za pokušaj ubistva. Podsetili su i na nedavno prebijanje Borisa Jevrosimova, žandarma iz Novog Sada, i njegove supruge.

Ana Tomašević iz novosadskog Sindikata srpske policije kazala je da moraju da spreče da se ne ponovi slučaj Vladimira Grandića, policajca ubijenog na dužnosti 2009.

Na protestu ispred zgrade novosadskog suda, policajci iz Šida, Sremske Mitrovice, Prijepolja, Beograda, Lazarevca, Pančeva, Ljubovije, Apatina i drugih gradova poručili su da okupljanjem ne žele da utiču na pravosuđe i tužilaštvo i da protest nije političke prirode i nema političku pozadinu.

DOJAVA O BOMBI

Dok su trajali razgovori predstavnika policije i tužilaštva, novosadska palata pravde je morala da se evakuiše zbog dojave o postavljenoj bombi. Kasnije je utvrđeno da je dojava bila lažna.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dobrica

06.02.2017. 18:54

Zahtevi sindikata su opravdani i treba ih podržati. Pitanje za sindikate policije - kada će se sindikati policije obračunati sa policajcima koji posle radnog vremena rade druge poslove kao što je obezbedjenje na splavovima koji su meka i medina za prodavce droge i drugih narkotika. Policajac ne bi smeo da se bavi takvim poslovima, bez obzira na "malu" zaradu u policiji.

Srbija

06.02.2017. 20:30

Drzava mora da reaguje i samim tim da zastiti i sebe na taj nacin. Posao policajca je veoma tezak i odgovoran posao. To sto neko misli da je hrabar ako napadne policajca samo zelim da porucim da postoji mnogo nacina da se pokaze hrabrost,a sigurno nije ovo jedan od njih. Nije sramota biti policajac vec velika cast i odgovornost. Ako tuzilastvo ne zeli da radi svoj posao onda drzava mora da stane na put i ostro i bez kompromisa reaguje!

Vlada Legenda

06.02.2017. 20:48

Baš tako,koliko policajaca radi svoj posao kako treba,ne zloupotrebljava i prekoračuje ovlašćenja?Vrlo mali deo.Ub je mali grad i u njemu se sve zna za svakog policajca ponaosob, zato i tvrdim ovo.Korupcija,povezanost sa kriminalcima i dilerima,gledanje kroz prste za sve i svašta,sprovodjenje pravde za pojedince bliske vlasti....čast izuzecima, ali gospodo policajci,nemojte praviti svece i žrtve od sebe!

Blanka

12.02.2017. 08:02

Oni su i policij i vojska,sve po potrebi ali,od cega zive,nikoga nije briga!Koliko je policajaca poginulo?Oni zrtvuju zivot a sudije zaradjuju oslobadjajuci te iste kriminalce zbog kojih policajci ginu!