Nacrt zakona o sistemu obrazovanja: Đak tuče, tata plaća

I. MIĆEVIĆ

03. 02. 2017. u 20:00

Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja predviđa oštrije kazne. Roditeljima osam dana da opravdaju izostanak

Нацрт закона о систему образовања: Ђак туче, тата плаћа

OSIM promena koje će budući krovni zakon u prosveti doneti nastavnicima, direktorima i prosvetnim institucijama, novine će dočekati i đake i njihove roditelje. Nacrt zakona predviđa značajno veće kazne za roditelje ukoliko oni ili njihova deca grubo prekrše školska pravila. Od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program ili ako dete ne ide u školu. Po džepu roditelja ići će i ako ne prijave u roku od 48 sati da dete ne može da dođe na nastavu. Imaju rok od osam dana da opravdavaju njegov izostanak. Kazna ih čeka ako i sami prekrše pravila ponašanja koje postavlja ustanova. Ako dete načini neki od težih prekršaja discipline u školi, roditelji će morati na sud - da odgovaraju prekršajno ili krivično.

Još više, od 30.000 do 100.000 dinara, roditelje će koštati ako njihovo dete maltretira vršnjake - ako udari, vređa, omalovažava ili ugrožava zdravlje vršnjaka. Kazna ih čeka i ako njihovo dete narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika.

Pooštrene su kazne i za direktore, a prvi put novčano će biti kažnjeni sekretari škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao. NJih čeka "račun" od 5.000 do 100.000 dinara. Drakonske kazne predviđene su za prosvetne zavode, koje bi kašnjenje u radu moglo da košta od 500.000 do milion dinara.

Jedna od najvećih novina zakona biće uvođenje finansiranja ustanova "po glavi" učenika. Ovaj model primenjivaće se od školske 2020/21. godine.

- Sredstva za finansiranje delatnosti ustanova utvrđuju se na osnovu ekonomske cene za ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja, po detetu i učeniku - navedeno je u nacrtu zakona.

I ranije je bilo pokušaja da se uvede plaćanje prema broju učenika, pa je 2011. godine i započet pilot-projekat, a plan Ministarstva prosvete bio je da od školske 2014/15. ovo postane model finansiranja svih škola u zemlji. Od tog plana se odustalo, jer nije napravljena racionalna mreža škola, što je preduslov za ovakvo finansiranje.

Vreme koje đaci provode u školi više se neće meriti školskim časovima, nego satima. U njihov radni dan računaće se obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti... Na osnovu ukupne satnice, određivaće se opterećenost.

Đaci će moći da osnivaju učeničke zadruge, u okviru kojih će moći da se oprobaju u preduzetništvu.

Srednjoškolce će dočekati i velika matura, koja bi trebalo da bude spremna za školsku 2018/19. godinu. Opšta matura zameniće prijemne ispite, ali model će prvo biti testiran kao pilot-projekat, a potom uveden u sve škole.

DIREKTORI DO KRAJA MANDATA

IAKO je u nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, poslatom prekjuče sindikatima, pisalo da će u roku od šest meseci od donošenja zakona biti raspisani konkursi za sve direktore škola i drugih prosvetnih ustanova, taj član (204) juče je izbačen. Tako će direktori ostati na svojim funkcijama do isteka mandata, a ministar neće doći u situaciju da u isto vreme na stolu ima konkursnu dokumentaciju za izbor direktora više od 2.000 ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

l

03.02.2017. 20:51

a kad ce streljanje ? 100.000 dinara za samoodbranu ? bravo, samo terajte, kad ce streljanje ? znaci bogati lopovi za koje to nije nista mogu da rade sta god hoce a sirotinji cete uzimati stanove ? to je plan ? samo terajte dalje, kad ce streljanje ? krcag ide na vodu dok se ne razbije, a razbio se ...

a

03.02.2017. 20:53

a sta ako necu da mi dete ide u "predskolski program" ? od kada je i to obavezno ? cisto izivljavanje, zakoni koji vise nemaju nikakav smisao, mafija koja ce mrcvariti raju sve dok ne pocne krvoprolice

неоправдано оправдани

03.02.2017. 21:39

Није најважније време за које се часови морају оправдати. Свако оправдање мора бити У ПИСАНОЈ ФОРМИ. Лекарско оправдање у сваком случају је валидно. Родитељска оправдања морају бити у облику Обрасца, у писаној форми, са описом разлога одсуства, потписом и гаранцијом.

misa tumbas

03.02.2017. 23:47

@неоправдано оправдани - ja od ovih problematicnih ne bi ni trazio opravdanje za izostanak u skoli. Manje dolaze ,manje problema za sve ostale.

Деки

03.02.2017. 21:53

Хахахаха генијално! Син направи инцидент, потуче се, дође татко, ребну га 70000 динара казне, татко дође кући и олеши сина од батина, овај позове полицију, полиција приведе татка, татко заврши у затвору, породица не може да функционише, рачуни се гомилају, долазе извршитељи и носе све по кући, породица је на улици и све је по закону државе напредњака.... Решен проблем, ко је следећи? У земљи у којој се гладује, прописати казне од 30000-100000 динара за ово дело, може само тотални шарлатан!

misa tumbas

03.02.2017. 23:41

@Деки - da zaboravio si da dovrsis ...onda tatko izadje iz zatvora I konacno nadje vremena I snage da se konacno pobrine o svom sinu .

Patriota

03.02.2017. 23:24

Jedva cekam da napustim ovu lopovsku zemlju,ako mili dragi Bod da,bice uskoro....Muka mi vise da gledam sta sve izmisljaju samo da bi jadan narod placao gluposti i punio dzepove lopovima...Krimosi totalno zasticeni a obican posten narod ne moze da zaradi ni za hleba,jos da placa sto se deca zbog nekih decijih igara potuku u skoli.... Samo se jedno pitam,dokle ce ovaj napaceni narod vise da trpi ovo.....izgleda dok ne poumiremo svi od gladi,tad ce biti kasno,ma da i sad nam je vec pokasno...

misa tumbas

03.02.2017. 23:44

Bravo ,tako I treba .Dosta toga mi se svidja jedini je problem ako je sama majka sa nekim bilmezom detetom. Nemozes nju kriviti, ipak za bezobrazno dete treba muska ruka.

Vidovdan

04.02.2017. 01:21

Ima dosta dobrih predloga zakona o skolstvu, ali ima i nekih o kojima treba razmisliti...Finansiranje po uceniku je nemoguce. U brdskim krajevima gde je po 5-6 ucenika u razredu, kako finansirati? Umesto prijemnih na fakultetima, dobra matura je super. Umetnicki fakulteti su nesto drugo.itd.

Zicin

04.02.2017. 01:35

U vezi odgovornisti i sankcionisanja roditelja za neprimereno ponasanje deteta je bilo i ranije kada sam ja davmo bio djak. Kao sto vidite, predvidjene su kazne i za direktore i za prosvetne radnike. U Francuskoj nastavnik gubi posao ako se utvrdi neprimereno ponasanje nastavnika. Disciplina u skolama je na nivou. Dete se vaspitava od rodjenja sta je dobro i dozvoljeno, a sta ne. Uvesti bon-ton.

Petar

04.02.2017. 22:20

Umesto fiksnog iznosa kazne 30.000-100.000 za nasilje, uvesti kaznu srazmerno imovini roditelja, ili barem srazmerno primanjima (što je lošije, jer odgovara onima sa nelegalnim primanjima, npr. kriminalcima). Nekog zaboli 100.000 din, kao nekog 1.000 din.

Jasmina

05.02.2017. 15:28

Od izvanrednih predloga izmena i dopuna zakona u javnosti opšteprihvaćenog predloga poznatijeg kao Aleksin Zakon, koji je trebao da predstavlja rešenje u suzbijanju nasilja u školama ili bar smanjenju istog, iz ministarstva prosvete su preuzeli veći deo odredbi ovog predloga , pooštrili ih i napravili običan cenovnik za prekršaje !