Pušiće se i dalje u srpskim kafanama

B. RADIVOJEVIĆ

četvrtak, 02. 02. 2017. u 21:05

Пушиће се и даље у српским кафанама

Ilustracija: Thinkstock

Da li će Srbija i kada definitivno proterati cigarete iz svih ugostiteljskih objekata. Vulin: Ne razmatramo mogućnost potpune zabrane pušenja

U srpskim kafanama i dalje će se pušiti, jer država zasad ne namerava da protera duvanski dim iz ugostiteljskih objekata. Nacrt izmena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu pripremljen je lane, ali nije ušao u skupštinsku proceduru, iako je Srbija, kao jedna od 170 potpisnica konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, i kao kandidat za EU, najkasnije do kraja 2016. trebalo da usaglasi propise o kontroli duvana sa novim pravilima. Izmenama Zakona predviđena je potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je juče da Vlada Srbije ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja na javnim mestima i da je zakonskom regulativom ta oblast u Srbiji već dobro regulisana.

- Zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima nije deo mog resora, ali kao što znate, potpuna zabrana pušenja nije nikakva odluka nijednog ministarstva, niti je formirana čak ni radna grupa koja može da pravi takav zakon - rekao je Vulin.

- Ne vidim razlog zašto bi se zabranjivalo pušenje u svakom restoranu. Da to treba uraditi mišljenje je savetodavne grupe, ali to nije nikakav državni organ, a pogotovo to nije mišljenje Vlade Srbije.

Novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda, osim potpune zabrane pušenja na svim javnim, zatvorenim mestima, predviđena su i značajno stroža pravila za pakovanje i izgled kutija, zabrana slim cigareta i onih sa ukusom mentola, ali i veća kontrola elektronskih cigareta.

POGUBNE POSLEDICE POSLEDICE duvana po zdravlje su pogubne. Upotreba duvana je povezana sa gotovo šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu. Duvanski dim, koji sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega je više od 70 kancerogeno, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva. Sa druge strane, duvanska industrija je jedna od najprofitnijih.

Tih uputstava trebalo bi da se pridržava i Srbija. Ta tema je deo poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU.

- Republička stručna komisija za kontrolu duvana izradila je nacrt izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu prošle godine, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, ali predlog nije ušao u proceduru - kaže Srmena Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Važećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, usvojenim 2010, zabranjeno je pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, ali je u ugostiteljskim objektima i dalje dozvoljeno.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010 pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom. Ali, uprkos zabrani pušenja, pokazuju istraživanja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, a pet odsto u obrazovnoj ustanovi!

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuje da su 35 odsto stanovnika Srbije pušači, a najveći broj njih dnevno popuši između 11 i 20 cigareta.

PUŠAČI NEGODUJU, KAFEDžIJE STREPE

NACRT izmene zakona, kojim se predlaže potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima, koji je izradila stručna komisija, izazvala je pravu buru među kafedžijama, ali i pušačima iako predlog nije ni ušao u proceduru. Dok je dosadašnjim zakonskim okvirom vlasnicima kafića i kafana bilo ostavljeno da sami odluče da li će u lokalu biti dozvoljeno ili zabranjeno pušenje, ili će lokali biti podeljeni na pušački i nepušački deo, novi nacrt potpuno bi "proterao" pušače iz ovih objekata, pa samim tim i njihovu većinsku klijantelu.

Zbog mogućih novina, od pada prometa i gubitka mušterija ovih dana strahuju ugostitelji, dok pušače brine kako će ubuduće da piju kafu bez cigarete.

- Iskreno, ne verujem da će ta zabrana zaživeti kod nas, a ako i zaživi, ugostitelji će zajedničkim snagama sigurno pokušati da je ospore - kaže Jelena Aleksić, konobarica kafića "Glavni štab". - Devedeset odsto naših gostiju su pušači, tako da će negodovanja sigurno biti.

Ipak, nadaju se da će uspeti da "izlobiraju" da zabrana ne stupi na snagu, a od gostiju pušača imaju "vetar u leđa" da se pobune i da je stopiraju.

- Mislim da je kod nas te zabrane teško sporovoditi - kaže Marko Todorov, konobar kafane "Zora". - Ako je ipak bude, pušači, koji su većinski gosti, uz negodovanje, brzo će je prihvatiti.

S druge strane, oni lokali koji su se već opredelili za poslovanje bez duvanskog dima, sa zadovoljstvom iščekuju novi zakon.- U našem kafiću već postoji zabrana pušenja i to se našim gostima dopada - kaže Marija Marković, konobarica u "Grinetu". - Dešavalo se da neki gost ne vidi nalepnicu, uđe i pošto mu saopštimo da nije dozvoljeno pušenje, izađe.

(M. S.)


DUVANSKA INDUSTIJA PUNI BUDžET

DUVANSKE kompanije u Srbiji poznate su kao redovni i najveći "punioci" budžeta, tako da bi se pad prometa usled potpune zabrane pušenja svakako odrazio i na državnu kasu. Da ovi iznosi nisu zanemarljivi pokazuje i lanjski podatak: u budžet se, na ime akciza na duvanske prerađevine, slilo ravno 17 milijardi dinara više nego što su sve profitabilne firme uplatile na ime poreza na dobit! Planirano je, naime, da duvanske industrije lane uplate 90 milijardi dinara, a računica Fiskalnog saveta pokazuje da će ovaj iznos kad se svede račun, najverovatnije biti premašen za oko pet milijardi.

Za ovu godinu država je u svoj plan upisala da od duvanske industrije prihoduje još više: 97 milijardi dinara, i to samo na ime akciza. Na ovo treba uračunati i pripadajući PDV, koji se takođe naplaćuje po svakoj paklici prodatih cigareta.

- Uvođenje potpune zabrane dovelo bi, po našoj računici, do pada prometa od oko 40 odsto, što bi za posledicu imalo i pad zaposlenosti u ugostiteljstvu za 10 odsto - kaže, za "Novosti", Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije "Hores". - Važeći zakon dobro reguliše ovu oblast, ali se primenjuje 80 odsto. Za onih 20 odsto krivi su pojedini ugostitelji i inspekcija koja ih ne kontroliše. Važno je odvojiti pušački od nepušačkog dela. Ako država smatra da treba da uvede potpunu zabranu pušenja zbog štetnosti duvana, onda bi trebalo u potpunosti da ukine i fabrike za proizvodnju duvanskih proizvoda.

(D. I. K.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Boki

02.02.2017. 21:45

Nisam pušač ali nepodržavamzabranu.Pa kafane su zato da se tamo puši i pije a kome smeta neka tamo neide.Samo čekam da neka budala predloži da se u kafanama zabrani točiti alkohol

Pera

02.02.2017. 22:51

@Boki - Ma nije valjda!? Mnogo ti je pametan taj komentar. Pa ajde probaj negde van Srbije to da uradis, ili samo da kazes to sto si rekao, pa ces da vidis.

Кипераш

02.02.2017. 23:26

@Boki - Па исти тај пушач, када ми се увуче у кућу, у кабину или аутобус, кола, поред видљивих натписа ''ЗАБРАЊЕНО ПУШЕЊЕ'', на све начине гледа да приждије цигарету игноришући оно што сам ја поставио, не поштује мене на моме, како ће да ме поштује у кафани или својој кући? Зато не идем у кафане, а избегавам и код пушача да одлазим...

Aleksandar

03.02.2017. 04:15

@Boki - Kafane su za druzenje,. Pusenje smanjuje uzivanje u druzenju u kafani nepusacima. Sto znaci da nepusaci trpe zbog svojih prijatelja pusaca. Toliki su prijatelji da ne mogu bez cigarete dok se druze sa ljudima koje trabe da postuju kao prijatelje. Cista logika. Mozda to pusaci nisu shvatili.

steva

02.02.2017. 21:49

U celoj Evropi je zabranjeno pusenje u lokalima, a ti si protiv. Zasto ? Trebaju vam pare, a one lete sa dimom od cigareta.Sramota !!! Neznam da je ugostiteljstvo u svetu propalo zbog zabrane pusenja u lokalima. Svaka cas gospodinu konobaru Todorovu. Potpuno je u pravu.Zar ministru nije stalo do zdravlja svojih sunarodnika.No to njega ne dotice. Jos jednom :SRAMOTA !!!

Кипераш

02.02.2017. 21:49

О чему ви причате, пуши се по Службеним просторијама, аутима, по Докторским Ординацијама, по Болницама, по Фирмама, Аутобусима, такси возилима, а сви се праве луди...

legalno trovanje nevinih

02.02.2017. 22:25

Znaci, ja kao neko kome smeta duvanski dim koji me truje takodje imam apsolutno pravo da sednem u iste te restorane i kafane gde puse i da zapalim plastiku i uzivam na miru u dimu i mirisu plastike??? Sto bi rekli pusaci "kome se ne svidja neka ne ide u kafanu"...jos od plastike niko nije umro, a od cigara umiru milioni ljudi godisnje. Pusacima ni zdravlje dece nista ne znaci, i njih bez trunke savesti truju zbog svog poroka i sebicnosti. U Srbiji posten covek koji nigoga ne ugrozava nema prava.

Кипераш

02.02.2017. 23:22

@legalno trovanje nevinih - Ја сам нешто слично радио у спаваони за време служења Војног Рока у ЈНА! Изузетно строго је било забрањено пушење у респондерима, возном парку и спаваоницама, е у спаваоници нисам желео да их трпим, они запале цигарету, а ја дебелу барску палацку, ону што пале да терају комарце, и тако шетам по спаваоници и око њих, на крају би одустајали и нису пушили у спаваоници у мом присуству, јер су знали да би ту била и која васпитна ћушка, а ја стара кајла, сића до куће, па се и то поштовало...

vigo

02.02.2017. 22:50

Ne radi se ovde samo o kafanama već i o restoranima gde ne može da se ode bez da posle toga ne smrdite na duvanski dim. Sa decom se u Srbiji ne može otići u restoran na ručak jer svi puše i ne obaziru se što su deca pored njih. Ni u jednoj zemlji gde je zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima nije došlo do pada prometa. To su laži i obmane koje šire predstavnici duvanskog lobija koji ima veliki uticaj na zakonodavce u ovoj zemlji. Jadna je zemlja u kojoj su lobisti bitniji od naroda.

marko

02.02.2017. 22:54

Dozvoliti pusenje samo u samousluznim restoranima i to tamo gde ne prilazi osoblje.Zasto je konobar duzan da se truje na svom radnom mestu.Njegovo ustavom zagarantovano pravo je na radno mesto na kom nece rak pluca dobiti.Kakav ministar takvo i misljenje

vigo

06.02.2017. 15:37

@marko - Dragi moj Djordje, niko ne treba da menja zanimanje zato što mu ugrožavaju zdravlje na radnom mestu. Radni uslovi treba da se promene tako da niko ne bi bio izložen lošim uslovima na radu.

Bajo Krajina

02.02.2017. 23:56

Potpuna zabrana kao u Evropi. Oporezovati još 2x i razliku uplaćivati u fond za natalitet. To je interes nacionalni, onaj pravi! Ja sam iz Srpske ali je isto i kod nas. Bivši sam pušač i to su gluposti da se ne može prestati. PO džepu, dobićete zdraviju naciju i napuniti budžet, vrlo prosto!

smrca

03.02.2017. 00:47

Pa kakva bi kafana bila bez dima i ćumura....... kome smeta eno mu fenserica kafići

Нина

03.02.2017. 06:10

Strašno...Ja imam alergiju na duvan i bukvalno nigde ne mogu da odem sa svojim prijateljima. A i da je nemam stvarno je strašno koliko posle toga čovek smrdi...Ovde samo zavisnici imaju prava.Jedno veoma popularno mesto ima zabranu pušenja, tako da mogu doći i deca i eto vam dokaza da to nije preduslov da ljudi dolaze tamo, zar ne.Užas!!!Toliko o brizi države i prevenciji bolesti,

goran

03.02.2017. 07:38

ako gazda želi da drži kafanu u kojoj je dozvoljeno pušenje onda ima pravo na to,a ne pušači mogu i oni da otvore kafanu u kojoj će to biti zabranjeno,,i eto stvar rešena,šta sad treba svi da budemo taoci nekih umišljenih brižnika za zdravlje,,drugovi ne pušači ako vam je do zdravlja ,nemojte ići u kafanu,,a ta patnja za tudjom livadom ,i kako je tamo negde u evropi sve bolje,je samo kompleks onih koji tamo nisu ni bili,mnogo stvari je tamo i gore nego ovde

Mrle

03.02.2017. 14:48

Nisam pušač, ali zna se šta je Srpska kafana. Ko hoće neka otvori kafanu za nepušače. U ostalom: Grci su u EU pa puše gde stignu.

Mi Svi

03.02.2017. 16:46

Hvala na "objavljenom"komentaru,volimo i mi vas kao i vi nas.Sve vam"vrvi"od citalaca.

Zurkolomac

03.02.2017. 17:21

Treba samo povecati cenu jedne kutije cigara na 599 evra i da se svaki mesec cena poveca za 50 evra. Pa neka puse...

Терориста

04.02.2017. 00:56

Пушачи су најмасовнији терористи.

boba

04.02.2017. 12:27

Kad vec puse po Domovima zdravlja(zaposleni) i gradskim autobusima(zaposleni) sto nece gosti u kafani.