OVO će biti godina velikih ulaganja u zdravstvo Srbije. Duže od decenije glasno najavljivani, a onda, u tišini, odlagani projekti, napokon počinju da se realizuju: u aprilu kreće izgradnja Kliničkog centra Novi Sad, u septembru Kliničkog centra Kragujevac, za nešto više od dva meseca završava se KC Niš, a do kraja godine počinje i izgradnja Kliničkog centra Srbije. Sve to će pratiti i nabavka najsavremenije medicinske opreme, među kojom će biti i sajber-nož za lečenje nepristupačnih tumora koji nemaju ni mnogo bogatiji zdravstveni sistemi nego što je naš.

Rekonstrukcija sva četiri klinička centra, za koju je odavno obezbeđen novac iz stranih kredita, trebalo je da bude završena 2012. godine, a evo, u tri centra tek počinje, s pet godina zakašnjenja.

Biće rekonstruisana i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj. Za te radove, kako je u nedelju najavio premijer Aleksandar Vučić, biće izdvojeno pet miliona evra, a predstoji i izgradnja "Tiršove 2" na 30.000 kvadratnih metara u koju će biti uloženo 52 miliona evra.

- Za rekonstrukciju Ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj biće izdvojeno sedam i po miliona evra, za izgradnju "Dedinja 2" 15, a za opremanje ovog instituta, koji godinama čeka proširivanje kapaciteta za kardiohirurgiju, dodatna dva miliona evra. Planirano je i izdvajanje tri i po miliona evra za pedijatrijsku kliniku KBC "Zemun". U narednih 15 dana završava se i rekonstrukcija prvog sprata u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" koji je značajno oštećen u požaru pre sedam godina čiji uzrok dosad nije utvrđen. Obnoviće se i Urgentni centar KCS, za koji je izdvojeno 3,9 miliona, i Klinika za neurohirurgiju, u kojoj će radovi koštati 12 miliona evra - naglasio je premijer Vučić.

RETKE BOLESTI ZA lečenje dece obolele od retkih bolesti u 2017. biće izdvojeno 1,1 milijardu dinara - rekao je premijer, ocenivši da taj novac nije dovoljan za lečenje sve dece, ali da je "korak od sedam milja" u odnosu na 2012. godinu, kada je za te svrhe bilo izdvojeno 130 miliona dinara.

U toku su, rekao je premijer, pregovori sa Evropskom investicionom bankom o prenameni 50 miliona evra iz kredita kako bi se obnovili GAK "Narodni front", Institut za ortopediju "Banjica" i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

- Ovo su ogromni planovi, nikada ovakve planove nismo imali - naglasio je premijer Vučić. - Ovako nešto nije rađeno proteklih 70 godina.

I ulaganja su ogromna. Za KC Niš, koji će biti najmoderniji medicinski centar u ovom delu sveta, izdvojeno je 50 miliona evra, od kojih 35 za izgradnju i 15 miliona za opremanje. Izgradnja i opremanje KC Srbije koštaće 122 miliona evra, KC Novi Sad 32,6 miliona, a još 15 miliona biće uloženo u opremu. Za izgradnu KC Kragujevac biće potrebno 29 miliona evra, a za njegovo opremanje još 15 miliona.

Tako zdravstvo, poboljšanje uslova za lečenje građana i rad zaposlenih u ovom sektoru, prema najavama premijera Vučića, postaju neki od glavnih zadataka Vlade Srbije u ovoj godini.

Za dve nedelje biće raspisani tenderi za kupovinu šest-osam akceleratora, a ove mašine za zračenje obolelih od malignih tumora na najrazličitijim lokacijama biće raspoređene u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kladovu i Kragujevcu. Nabavkom novih akceleratora trebalo bi značajno da se skrati vreme čekanja na zračenje, koje je neophodno bar svakom drugom od 32.000 pacijenata kod kojih se samo za godinu dana dijagnostikuje rak. Zdravstvo Srbije dobilo je prošle godine četiri nova linearna akceleratora, što je bilo značajno pojačanje za našu radioterapiju.

Unapređuju se i kapaciteti u kardiologiji, s obzirom na to da su danas bolesti srca i krvnih sudova najmasovniji ubica u Srbiji i da su odgovorne za čak 57 odsto svih smrtnih slučajeva. Premijer je najavio kupovinu tri angio-sale ove godine, ali i 25 vozila za Hitnu pomoć, kako bi se obezbedilo da pacijenti u urgentnom stanju što pre stignu u bolnice. Nove angio-sale, koje omogućavaju lekarima da adekvatno intervenišu posle infarkta, biće raspoređene u Ugrentnom centru KCS, KBC "Bežanijska kosa" i Čačku.

VEĆE PLATE I ZAPOSLENjA

BOLjI dani, izgleda, očekuju i oko 125.000 zaposlenih u zdravstvu. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da medicinske sestre više neće primati umanjenu platu, a da će primanja biti povećana i lekarima.

- Neće biti dovoljno da se merimo sa Zapadom i da možemo sve da ih zadržimo, ali moći će da vide budućnost u svojoj zemlji, da ostanu ovde - rekao je Vučić, i dodao da je u prethodnom periodu zaposleno 1.000 lekara i sestara i da će se nastaviti s tim.

NOVA OCENA ZA 10 DANA

SRPSKO zdravstvo do 2012. godine nije ispunjavalo ni kriterijume za ocenjivanje u sklopu Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa Euro Health Consumer Index, a kada je i ispunilo te kriterijume - bilo je ubedljivo najlošije ocenjeno u Evropi. Zato u Ministarstvu zdravlja kao najveće dostignuće u poslednje dve godine ocenjuju to što je zaustavljen sunovrat zdravstva i postavljena osnova za moderan sistem u skladu sa evropskim standardima. I međunarodni faktori ocenili su da je u protekle dve godine napredovalo za šest mesta i - više nije najlošije u Evropi. Za manje od 10 dana, tačnije 30. januara, izlazi nova lista EHCI.

VELIKO SREĐIVANjE

- TOKOM 2016. rekonstruisana su 32 objekta. Takođe, iz donacija Evropske unije je završeno i rekonstruisano 65 objekata u iznosu većem od pet miliona evra - rekao je premijer Vučić.

Kako je naveo, Vlada Srbije ima ogromne planove kada je u pitanju zdravstvo.