Telefoni ostaju u učionicama

I. MIĆEVIĆ

18. 01. 2017. u 15:00

Ministarstvo prosvete ne namerava zakonom da zabrani upotrebu mobilnih uređaja u školskim objektima. Šarčević: Poenta je u sprečavanju zloupotreba

Телефони остају у учионицама

Thinkstock

UČENICIMA niko neće oduzimati mobilne telefone, niti će zakoni određivati kako će deca da koriste telefone - kaže, za "Novosti", ministar prosvete Mladen Šarčević. On objašnjava da će od naredne školske godine biti strože kazne za teške disciplinske prekršaje, ali da će školama ostaviti mogućnost da sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenika.

- Neke škole su to već veoma dobro uradile i mogu da budu primer drugima - kaže ministar Šarčević. - Novi zakon o osnovama sistema obrazovanja, koji će uskoro ići na javnu raspravu, neće se baviti konkretnim prekršajima, već će to biti uređeno pravilnicima. Škole će same prilagoditi njihovu primenu. Ne treba deci da se zabranjuju mobilni telefoni, već da se uredi njihova upotreba. Važno je da im telefoni ne zvone na času, da njima ne snimaju nastavnike i vršnjake, da ih ne izvrgavaju ruglu na društvenim mrežama, da ne snimaju izmišljene tuče... Nije poenta u oduzimanju telefona na času.

Ministar kaže da će i ovaj segment poštovanja disciplinskih pravila ulaziti u ocenjivanje škole. Pa, ako škola bude loše ocenjena zbog velikog broja prigovora roditelja ili zbog loše discipline i dobije manje novca, onda će, dodaje, direktori sigurno razmisliti o tome kako da poboljšaju ponašanje učenika.

I prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i njegovim pravilnicima, korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težim prekršajem. Zbog toga mnoge škole svojim pravilnicima već zabranjuju korišćenje telefona i tableta na času. OŠ "Josif Pančić" u Beogradu napravila je dvonedeljnu kampanju, kako bi sprečila učenike da koriste mobilne uređaje na časovima. Mogu da telefoniraju na odmorima, a tokom celog dana zabranjeno je snimanje učenika i nastavnika i kačenje tih sadržaja na društvene mreže.

- Na takav korak odlučili smo se zbog nekoliko slučajeva u kojima su snimcima na društvenim mrežama đaci ismevali vršnjake i nastavnike - kaže Milan Bajić, direktor škole. - Pokušali smo da deci i njihovim roditeljima objasnimo koliko je opasno da sadržaji sa maloletnicima budu svima dostupni na internetu. Nova pravila su stupila na snagu u novembru i dala su dobar rezultat.

Nastavnici, ipak, kažu da nije lako držati čas i, u isto vreme, izigravati policajca.

- Telefoni su utišani, a deca ih skrivaju ispod klupa - žali se Dragana Đukić, nastavnica u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. - Mislim da svi učenici imaju telefon i dešava se da ih "uhvatim" da se dopisuju na času. Zbog toga su često mislima odsutni i ne prate gradivo, tajno snimaju drugare, pa ih ismevaju... Najbolje bi bilo kada bi telefoni bili potpuno zabranjeni na časovima.

Naša sagovornica tvrdi da ovakve ideje nailaze na otpor roditelja, sa argumentom da oni žele da u svakom trenutku znaju gde im je dete i šta radi.

- Dok su u školi, deca su pod našim nadzorom, i to bi roditeljima trebalo da bude dovoljno. Zato i mobilnim telefonima nije mesto u učionici - smatra ova nastavnica.

NASTAVNO SREDSTVO

- MOBILNI telefoni su sve više u upotrebi i imaju sve više funkcija. Nije nam namera da ih proteramo iz škola. Treba da se pametno koriste, bez zloupotreba. Trudimo se da osavremenimo nastavu, pa će u skoroj budućnosti mobilni telefoni i tableti postati uobičajena nastavna sredstva - objašnjava ministar Mladen Šarčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

уместо закључка

18.01.2017. 15:09

Деца умеју да буду невероватно сурова.

Dusanka Glisin

18.01.2017. 15:27

Dosta vise slobode i prava ucenicima. U mnogim skolama telefoni se koriste na skolskim pismenim zadacima i tako dobijanu odlicne ocene.Ucenici o tome slobodno govore jer znaju da im niko nista ne moze.

donkizele

18.01.2017. 16:43

@Nebojsa007 - ....ili dok im nastavnik cita novine umesto da im predaje (vec vidjeno)

NikolaBG

18.01.2017. 16:21

Posle se pitate kako i zasto deca biju profesore, lome imovinu skole, terorisu profesore i onda ih brane "decija i prava ucenika" . zatupljena smo nacija, ne mozemo jedan zakon da donesemo. Iz skole izadju kao iz zatvora, jos gori nego da su bez skole, pametniji da, obrazovaniji vise manje, jer im se poklanjaju ocene i prosek. A vaspitani 0 . Cuj treba im telefon za vreme nastave hahahaha

Veljko

18.01.2017. 16:29

Pola nastavnika koriste telefone na casu kako bi ispredavali lekciju , djacima nastavnik moze da oduzme telefon ali ucenici nastavniku ne mogu

ZastoBogDajeDecuBudalama

18.01.2017. 16:31

Vala, ima li neka škola u kojoj roditelji moraju da se ponašaju razumno ili neka ispišu svoje dete iz škole ? Bezobrazniji su i od svoje nevaspitane i golišave dečurlije, prosto da čovek ne poželi da njegovo dete deli razred sa takvima. Treba početi na vreme štedeti za privatnu školu ( nemačku, britansku, francusku, rusku ) i zdravo

milutin

18.01.2017. 17:36

@ZastoBogDajeDecuBudalama - Upravo to što ste rekli za privatne škole je cilj i želja ministra. Da što više dece odlazi u privatne škole a najbolji način je upravo da se u državnim pravi haos. Primetite i da ministar jedno priča (podrška nastavnicima) a drugo radi (sve što je stavio u novi Zakon o obrazovanju, sastav Školskih odbora, mobilni telefoni...)! I da se ne zaboravi, ministar je vlasnik PRIVATNIH ŠKOLA, što razjašnjava njegovo ponašanje...

JA

18.01.2017. 16:38

1. dio Radim u jednoj osnovnoj skoli (10-godisnja skola) u Norveskoj. Mogu reci par rijeci o tome kako se mi odnosimo prema ovoj problematici. Od ove skolske godine nasa skola je uvela "mobilfri skole". Ujutro kada pocne prvi cas ucenici predaju svoje mobilne telefone nstavniku koji ih spremi i zakljuca u jedan (prenosivi) sanducic. Ako nastavnik odluci / vidi potrebu da se telefoni mogu koristiti kao nastavno sredstvo podijele se ucenicima, da bi se nakon nastavnog casa predali nazad.

JA

18.01.2017. 16:48

2. dioNaravno da se desava da ucenici ponesu u skolu 2 telefona, jedan (obicno stari) predaju nastavniku, a drugi zadrze. Ako se desi da neko od zaposlenih u skoli vidi da ucenik koristi telefon, bilo gdje u skoli i u sk. dvoristu, isti se oduzima i slijedi anmerkning (pismena opomena). Telefon se vraca uceniku na kraju skolskog dana. Pozitivni rezultati "mobilfri skole" je da ucenici pazljivije prate nastavu i da se vise druze i komuniciraju na skolskim odmorima.

JA

18.01.2017. 17:32

Mozda sam dosadan... ali tema je aktuelna 3. dio Premda je, naravno, dio ucenika (uglavnom losi/problemi u ponasanju ucenici) imao i ima negativan stav prema ovoj odredbi, velika vecina gleda pozitivno na to. U slucaju da ucenici imaju hitnu potrebu da nazovu oca ili majku (staratelja), mogu to uraditi sa skolskog telefona uz saglasnost nastavnika. "Mobilfri skole" se odnosi i na osoblje zaposleno (ipak ne na direktora i "inspektore" nastave), koji ih mogu koristiti u svojim kancelarijama.

Deni

18.01.2017. 17:47

Bice onako kako zakon odluci, ali ja svakako volim da mi je dete dostupno u svakom trenutku. Nemam poverenja u sve nastavnike. Zalosno, ali istinito.

Зоран

18.01.2017. 20:08

@Deni - А шта се то дешава за време наставе, па немаш поверења у наставнике, и да дете мора сваке секунде да је доступно?? Где ти деца иду у школи ? Афганистан ?

Draga

18.01.2017. 18:04

Mobilne telefone sigurno ne treba imati u učionici. Uvesti kodeks oblačenja i ponašanja za učenike i nastavnike. Reda treba na svim nivoima od kuće do škole. Totalno nevaspitanje zavladalo.

molele

18.01.2017. 19:34

U kom momentu prekoračuje učenik ovlašćenje o korišćenju mobilnog telefona,snimanjem određene situacije,dobijenu poruku za neku olakšicu u datom predmetu,prekoračenju ovlašćenja o ukoru(oduzimanju)mobolnog telefona.

Anonymous

14.09.2018. 10:05

@molele - Kršenje obaveze učenika je kada je telefon u upotrebi tako da ometa nastavu, stavlja nekoga u opasnost, krši tuđa prava ili se koristi kao sredstvo za prevaru u postupku ocenjivanja.

Може се то уредити

18.01.2017. 20:27

Ако држава има воље. Иначе што се тиче овога отело се то контроли. Наставник треба да се посвети предавању на часу а не да јури децу и отима и забрањује телефоне. Једноставно ТЕЛЕФОНИ НЕ СМЕЈУ ДА СЕ УНЕСУ У УЧИОНИЦУ. То је једино решење!