Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je nadležnim državnim organima Srbije molbu za izručenje srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića osumnjničenih za pripremu navodnog terorističkog napada na izborni dan u Crnoj Gori, objavio je danas deo podgoričke štampe.

Molba za izručenje poslata je u ponedeljak, a postupak izručenja po procenama nadležnih trajaće tri do četiri meseca, prenosi štampa navode nadležnih.

Bogićević i Ristić uhapšeni su krajem prošle nedelje u Srbiji, po poternici crnogorskih vlasti i osumnjičeni su za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije koja je na dan parlamentarnih izbora u oktobru, pripremala nasilni upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Bogićeviću je određen ekstradicioni pritvor, a Ristić je posle saslušanja pušten na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu.

Crnogorsko specijalno tužilaštvo je za organizatore i finansijere označilo dvojicu ruskih državljana Eduarda Širokova i Vladimira Popova, za kojim su raspisane poternice.

Specijalno tužilaštvo ja pre dva dana preciziralo da je za plan Đukanovićeve likvidacije označen Širokov.

Štampa danas navodi da je srpska BIA snimala razgovor Širokova sa osumnjičenim Aleksandrom Sinđelićem, u kojem zahteva od Sinđelića da organizuje grupu koja bi likvidirala tadašnjeg premijera Đukanovića.

Tajno snimljeni razgovori dostavljeni su Tužilaštvu Crne Gore, navode mediji.

Sinđelić je svedok saradnik crnogorskog tužilaštva i on je na slobodi, dok je u zatvoru kod Podgorice grupa državljana Srbije uhapšenih u oktobru prošle godine, noć uoči izbora.

Među njima je bivši komandant žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.