MAĐARSKI ledolomci, čije je angažovanje dogovoreno na trilateralnom sastanku Srbije, Hrvatske i Mađarske, stigli su u ponedeljak popodne do krivine na Dunavu kod Dalja. Oni će biti usidreni u Vukovaru, a uklanjaće led i na toku Dunava do Beograda. Najkritičnija situacija je bila u sektoru od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu nalaze se i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj.

Na području Novog Sada je ponovo angažovan i potiskivač "Sloga", kako bi lomio i gurao led između mostova, što je svojevrsna preventiva lomljenju leda uz pomoć ledolomaca iz Mađarske.

- Deonica Dunava kod Novog Sada posebno je problematična zbog krivina i mostova, jer stubovi usporavaju protok leda - navode u "Vodama Vojvodine".

U tom javnom vodoprivrednom preduzeću objašnjavaju da će, kada bude uklonjena ledena barijera kod daljske dunavske krivine, sav taj led stići i do Novog Sada, pa je zato potrebno preventivno delovati.

- Neophodno je obezbediti što širi koridor kako bi se led bezbedno propustio nizvodno - ističu nadležni u "Vodama Vojvodine" napominjući da potiskivač "Sloga" nastavlja da radi i u utorak.

Detaljnim pregledom problematične deonice u zoni Dalja, utvrđeno je da se ledena barijera proteže na 15 kilometara. U "Vodama Vojvodine" napominju da su u nedelju formirane dve nove ledene barijere na Dunavu, jedna uzvodno, a druga nizvodno od daljske krivine.

Na celom toku Save kroz našu zemlju je bilo manje leda nego prethodnih dana, a Tisa i banatski vodotokovi još su pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom sprovodi se na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava. Debljina leda je od pet do 20 centimetara. Na svim vodotokovima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu.SPREMNI

MINISTARKA građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u ponedeljak sazvala hitan sastanak nadležnih službi koje se bave poslovima vodoprivrede i vodnog saobraćaja kako bi što efikasnije odreagovali na formiranje ledenih čepova na Dunavu. Ona je istakla da sve nadležne službe konstantno prate stanje na terenu, štabovi se svakodnevno sastaju i da su pripremljeni na sve moguće situacije.