BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da reke u Srbiji i dalje nisu plovne, dok se avio i železnički saobraćaj odvijaju nesmetano, a kamionima i šleperima i dalje je zabranjeno kretanje na prilazima planinama.

Zabrana za šlepere i kamione važi na putevima oko Novog Pazara, Sjenice, Šapca, Valjeva, kao i na prilazima Goču i Kopaoniku.

Zbog leda je i dalje obustavljena plovidba na Tisi, kanalu Dunav-Tisa, Dunavu i Savi.

Železnički saobraćaj, putnički i robni, odvija se bez zastoja i nema značajnih smetnji u njegovom funkcionisanju.

Avio saobraćaj odvija se nesmetano i na beogradskom aerodromu Nikola Tesla i niškom aerodromu Konstantin Veliki.

Redovna odbrana od poplava proglašena je na Dunavu, Savi i Tisi, a doneta je i odluka o aktiviranju ledolomca "Greben" na potezu od Đerdapa jedan do izlaska iz Kazana.

RAZBIJEN LEDENI ČEP KOD NOVOG SADA

Potiskivač "Sloga" uspešno je razbio ledeni čep na reci Dunav kod Novog Sada, koji je formiran u noći između srede i četvrtka kod Žeželjevog mosta, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Nalog za rad potiskivača to preduzeće izdao je juče u jutarnjim časovima, a bilo je potrebno višečasovno delovanje da bi se led pokrenuo jer se prostirao od Žeželjevog pa sve do Mosta Slobode.

Na deonici Dunava kod Novog Sada u dužini od 14,7 kilometara i dalje je na snazi vanredna odbrana od zagušenja ledom, dok se redovna odbrana sprovodi na gotovo 800 kilometara vodotokova u Vojvodini.

U saopštenju Voda Vojvodine dodaje se da će potiskivač "Sloga" biti i dalje u pripravnosti za reagovanje, ukoliko led ponovo blokira plovidbu, jer ponovni pad temperatura najavljen za sledeću sedmicu.

Preduzeće prognozira i da će Dunavom stići i ledene sante iz Mađarske, pa je oprez potreban jer gomilanje leda i stvaranje barijera mogu dovesti i do takozvanih lednih poplava.

Dodaje se da je ledostaj formiran i na Savi, na deonicama od Hrtkovaca do Jarka, u zoni ušća Bosuta u Savu i kod sela Jamena, a da su Tisa i banatski vodotoci i dalje potpuno zaleđeni.

Debljina leda na Dunavu je od pet do deset centimetara, a na Savi, Tisi i banatskim vodotocima do 15 centimetara.