Edukativni roboti za osnovce

be

10. 01. 2017. u 15:35

Fond B92 pokrenuo je danas veliku nacionalnu akciju "KODigranje", za razvoj informatičke pismenosti osnovaca, za šta je nabavio 200 edukativnih robota "mBot" za prvih 40 osnovnih škola

Едукативни роботи за основце

Foto: Tanjug

Fond B92 pokrenuo je danas veliku nacionalnu akciju "KODigranje", za razvoj informatičke pismenosti osnovaca, za šta je nabavio 200 edukativnih robota "mBot" za prvih 40 osnovnih škola.

"Cilj nam je da svaka škola u Srbiji u naredne dve godine dobije najmanje pet robota. Prvih 200 koje smo obezbedili donacijama investitora Nenada Bakića, zahvaljujući kome đaci u Hrvatskoj uspešno uče robotiku i kodiranje", rekao je direktor Fonda B92 Veran Matić na konfenreciji za novinare najavljujući akciju "Bitka za znanje" koja je nastavak "Bitke za bebe".

Matić je pozvao nastavnike da se preko sajta www.bitkazaznanje.rs/mbot-live prijave za ušešće u akciji koju je podržalo Ministarstvo prosvete Srbije i krenu na obuku da bi đacima prenosili znanje i alate robotike, programiranja i kodiranja.

Matić je pozvao i donatore da pomognu kupovinu još 1.000 robota "mBot" za koje je neophodno prikupiti oko 80.000 evra.

Đaci će na taj način učiti kako da programiraju robote da prolaze kroz lavirint, spasavaju ugrožene u požaru, prati liniju, reaguje na prepreke.

Prema rečima pomoćnice ministra prosvete Srbije, Vesne Nedeljković, akcija "Bitka za znanje", odnoso "KODigranje" promoviše sticanje znanja koje je trajni, životni proces.

Nedeljković je podsetila da Ministarstvo planira suštinske promene u cilju veće izbornosti sticanja funkcionalnog zanja, te da u ovoj akciji vidi dve ključne komponente - digitalnu pismenost i preduzetništvo.

Po rečima Bakića, cilj "KODigranja" je da se kod đaka uz pomoć učenja kroz igru razviju kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, otvoren duh i čvrst karatker, i da ih to motiviše za zanimanja u oblasti prirodnih i matematičkih nauka, tehnologije i inženjerstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije