U sredu svi đaci u klupe!

I. M.

09. 01. 2017. u 13:10

У среду сви ђаци у клупе!

Ilustracija

Nema novog produžetka raspusta u osnovnim i srednjim školama. Obrazloženje: Manje gripoznih i komplikovana nadoknada časova

UČENICI osnovnih i srednjih škola u Srbiji u sredu će ponovo sesti u klupe. Raspust se neće više produžavati, odlučilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovakvu odluku doneli su na osnovu podataka koje su prikupile školske uprave, kao i na osnovu činjenice da je propuštene časove teško nadoknaditi.

Škole su imale obavezu do danas u podne da ministarstvu jave procenu koliko đaka će u sredu, zbog bolesti, odsustvovati sa časova.

- Prema raspoloživim informacijama broj obolele dece je u stagniranju ili opadanju, s tim što je u Beogradu i u drugim većim centrima značajan pad broja obolelih - kažu u Ministarstvu prosvete. - Lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija doneće odluku o tome da li ima uslova da se nastavi školska godina i o toj odluci obavestiće Ministarstvo.

Škole će morati da naprave plan nadoknade časova, ali neće moći da produžavaju školsku godinu. Časovi koji su izgubljeni juče i danas, jer je raspust produžen za dva dana, treba da budu nadoknađeni radnim subotama. Plan nadoknade mora da odobri Ministarstvo prosvete.

- Apelujemo na prosvetne radnike da imaju razumevanja i omoguće nadoknadu propuštenog gradiva deci koja su duže odsustvovala ili će odsustvovati, da ih odmah ne propituju i testiraju - poručili su iz Ministarstva prosvete.

Učenici će do 30. januara ići na časove, kada počinje zimski raspust, a ponovo će krenuti u školu 13. februara. U Vojvodini nije bilo produžavanja raspusta, pa neće biti ni nadoknade časova. U vojvođanskim školama, zbog verskih praznika po gregorijanskom kalendaru, na raspustu su od 26. decembra, a u školu kreću u ponedeljak 16. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Zoran

09.01.2017. 13:36

Ovo stvarno postaje "luda" zemlja kao prvo grip jos vlada ali hajde i to da zanemarimo a vanredna stanja po opstinama,ovoliki minus i sneg ima li smisla prema deci da idu u skolu po ovakvim vremenskim uslovima kao da dva-tri dana vise raspusta nesto menjaju smesno i nehumano prema deci..

Milutin

09.01.2017. 14:52

@Zoran - Potpuno ste u pravu.A sada nigde nema prosvetnih radnika da stanu sa radom kada je interes dece u pitanju i upute pismo Ministarstvu da je situacija losa i produziti raspust je pametno.E da je za plate i po 5 meseci bi strajkovali jer su im deca i roditelji tada taoci njihovih zahteva.

Prosvetar

09.01.2017. 15:44

@Zoran - Iako sam prosvetar, potpuno se slazem sa vasim misljenjem. Bravo!Zbog toga sto se strajkuje samo za novac, ne ucestvujem u strajkovima vec neko vreme.

Daca

09.01.2017. 21:24

@Zoran - Samo prosvetnim radnicima jos to treba.Optuzice ih da samo traze razlog da ne rade i pored onolikih raspusta.

bata rale

09.01.2017. 13:45

To vazi samo za Beograd ili celu Srbiju Djaci u zavejanim mestima u skolu idu helihopterom

Saša

09.01.2017. 17:37

@bata rale - Šta ćemo ako ovakvo vrijeme potraje do kraja februara? Ići u školu u julu, a onda kukati kako je vruće. Školska godina ne može završiti dok se nastavni kalendar ne ispoštuje, makar se išlo do kraja jula i to i subotom.

Bezosećajno

09.01.2017. 13:47

Rade samo kako njima odgovara i kako su oni isplanirali, čim nešto nije po planu odmah panika i vraćanje na staro.

Prosvetar

09.01.2017. 14:32

Jutros sam otisao do skole koja se nalazi na nizbrdici. Put nerascicen, ali postus rizlom. Klizaju kola nizbrdo, jedva sam se zaustavio. Ovde postoji kombinacija nekoliko problema grejanje, virusi, nerascisceni putevi, minus napolju. Ministre, ne uzimajte samo jedan parametar za procenu.

repus

09.01.2017. 16:05

od svih loših poteza neukih I umišljenih šarlatana sns ovaj osvetnicki potez od prošle godine da podele zimski rasdpust na dva dela je naj genocidniji koji su uradili jek se tice dece decenijama je raspust bio u jenom delu a umišljeni šarlatani ga podeliše kada je naj gore doba godine za decu mrazevi epidemije ne grejanje škola to se može samo podvesti kao osveta onih iz sns koji su kupili diplome pravim školama I đacima

Bogoljub

09.01.2017. 17:33

Da li je normalno i humano da deca idu ujutru u školu na -15 ??? Naročito na zapadu, istoku i jugu Srbije, gde su i smetovi najveći, putevi takoreći neočišćeni a učionice verovatno nedovoljno zagrejane??? Razmislite, sindikalne vođe i prosvetni radnici i apelujte na ministarstvo da se raspust produži do kraja nedelje, A OVA NEDELJA NADOKNADIĆE SE SKRAĆENJEM RASPUSTA U FEBRUARU, i problem rešen ! :)

Svasta

09.01.2017. 20:21

Pola Evrope zatvorilo skole, ali ne i mi, mi smo najpametniji! Deca politicara su ionako na skijanju i zimovanju, ovo je samo za boraniju... vasa dece ionako ne vrede nista i bice samo teret nasim dragim vlastodrscima, treba to malo prorediti.