Uskoro sudovi rada

J. Ž. SKENDERIJA

četvrtak, 29. 12. 2016. u 21:10

Ускоро судови рада

Foto Tanjug, AP

Inicijativa Ministarstva rada zbog predugog trajanja radnih sporova. Sudovi rada bavili bi se otkazima, platama, odmorima ili odsustvima...

RADNI sporovi u Srbiji u proseku traju oko tri, a neki epilog dobiju tek posle sedam i više godina. Zbog toga je Ministarstvo za rad pokrenulo inicijativu da se uvedu sudovi za radne sporove koji bi efikasnije i brže rešavali probleme radnika sa poslodavcima.

Zoran Lazić, pomoćnik ministra, kaže da je za uspostavljanje sudova rada potrebno vreme, kako za pripremu pravnog osnova za njihovo uspostavljanje, odnosno donošenje zakona, tako i za reorganizaciju sudova.

- Ministarstvo za rad je pokrenulo inicijativu za izmene ovog zakona i reorganizaciju sudova kojim bi se uveli sudovi rada, kao specijalizovani sudovi koji bi rešavali radne sporove - kaže Lazić za "Novosti". - Nadležnost za pripremu zakona kao pravnog osnova za osnivanje sudova rada je u delokrugu Ministarstva pravde, tako da mi ne možemo da odlučujemo o tome.

Sudovi rada bi trebalo da rešavaju sporove povodom otkaza, za utvrđivanje postojanja radnog odnosa, povodom neisplaćenih zarada ili uskraćivanja prava na odmore ili odsustva. Ovim bi se obezbedilo da sudije sudova rada, baveći se isključivo radnim sporovima i unapređivanjem u toj oblasti, steknu značajno iskustvo, da usaglase praksu i brže i efikasnije rešavaju radne sporove.

STRANCI I DOMAĆI ZAKONSKE odredbe u Srbiji su dobre, ali ih praksa često anulira.
- Po broju sporova preduzeća u restrukturiranju prednjače, ali u poslednje vreme ima sve više i tuženih privatnih kompanija - kaže Savićeva. - Domaće kompanije su češće u ulozi tužene strane, a strane kada potpišu ugovor, poštuju ga u zarez.

Prema mišljenju Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, radni sporovi ne bi smeli da traju duže od tri meseca. Ona smatra da je situacija očajna zbog dužine trajanja i neefikasnosti sudova i svaki pokušaj da se to popravi je dobar.

- Najviše sporova je u vezi sa otkazima i to je u poslednje vreme sve izraženiji problem - kaže Savićeva. - Samo u prošlom mesecu smo kao sindikat pokrenuli 12 postupaka. Danas otkaz dobijaju i doktori nauka sa dve godine do penzije.

Naša sagovornica govori da u idealnim slučajevima sporovi traju tri godine, a najčešće pet. Najčešće su tužbe zbog neisplaćenih zarada, prekovremenog rada, smenskog rada u "Resavici", mobinga... A za mobing, pozitivnih predsuda po radnika je veoma malo, jer je to nedelo teško dokazati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Нова радна места

29.12.2016. 22:08

Јавна предузећа, министарства, општинске, градске и државне управе пребукиране, па смислили како да запошљавају своје младе кадрове, правнике са дипломом из Крагујевца и са Мегатренда. Али, добро је, са младим стручњацима запослени ће брже да остваре своја права?

Makijaveli

29.12.2016. 22:15

A parnicni sudovi?Osnovne sudove ostaviti samo za krivicu, a sve ostalo podeliti po specijalizovanima sudovima zbog bolje efikasnosti rada.

мрсимуд

29.12.2016. 22:20

Џабе вам тај суд, кад суд ради по закону, а сам "закон о раду" је робовласнички без скоро икаквих права радника. Ћути и ради за 176€, пропала држава. Неки правници ће добити посао да имају шта да раде, да "арбитрирају".

Steva

30.12.2016. 22:56

Pozdravam ideju o osnivanju sudova koji bi se bavili problemima iz radnog odnosa. Dzabe imamo Zakon o radu kad poslodavci i to izigravaju. Samo da podsetim starije generacije, a mladima da ukazem da su jedno vreme u SFRJ postojali sudovi udruzenog rada, koji su resavali radne sporove Samo pored ovih sudova, sidnikat bi trebalo da ima pravne timove koje bi zastupali radnike, jer tesko je izaci na kraj sa poslodavcima.