Zaštićeni stanari zakazali novi protest zbog astronomskih kirija

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

23. 12. 2016. u 08:12

Zakupci stanova u privatnom vlasništvu i zadužbinama plaćaće ubuduće ekonomsku kiriju. Nešić: Vlada nagovestila pomoć za ljude koji ne budu mogli da plate

Заштићени станари заказали нови протест због астрономских кирија

Na protestu u subotu stanari će tražiti od predsednika da ne potpiše zakon

ZAKUPCI stanova u privatnom vlasništvu i zadužbinama ipak će ubuduće plaćati ekonomsku kiriju. Skupština je u četvrtak usvojila Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, a u njemu nema amandmana koje su predložili predstavnici nekoliko udruženja tzv. zaštićenih stanara.

U strahu da će mnogi završiti na ulici jer im prete kirije i do 60.000 dinara, koje neće moći da plate, zakupci su zakazali za subotu, u 11 sati, novi protest ispred Predsedništva Srbije. Oni će tražiti od predsednika Tomislava Nikolića da ne potpiše ovaj zakon.

- Ukoliko ga ipak potpiše i on stupi na snagu, potrudićemo se da izvršimo pritisak na Republiku Srbiju da primeni institut stambenog dodatka za ljude koji ne budu mogli da plate zakupninu, da bismo ih zaštitili od gubitka stanova i izbacivanja na ulicu - kaže Maja Nešić, predsednik Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u stambenim zgradama zadužbina.

Ona dodaje da se Vlada, kada ih je obavestila da njihovi amandmani neće biti prihvaćeni, već pozvala na taj institut u slučaju ljudi koji nemaju para za ekonomske kirije:

- Mi ćemo to iskoristiti. Udruženje će učiniti sve što je u našoj moći da svim pravnim sredstvima zaštiti nosioce stanarskog prava od izbacivanja na ulicu - kaže Nešić.

I prof. dr Vlastimir Dedović, predsednik Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu, iznenađen je, kako kaže, nedostatkom sluha da se pronađe rešenje koje bi zadovoljilo sve strane:

USVOJENI PROPISI MEĐU usvojenim propisima našli su se i Zakon o upravljanju aerodromima, koji predviđa mogućnost davanja aerodroma u koncesiju, zatim Zakon o transportu opasne robe, izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima i izmene i dopune Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

- Zakon je protivustavan jer je oduzeo deo zagarantovanih imovinskih prava, a to je stanarsko pravo, i zamenio ga običnim papirom za preseljenje. Cela ta procedura obezbeđenja stanova i preseljenja, koja je predviđena zakonom, na dugačkom je štapu, jer znamo da država nema novca. Pre nego što budu preseljeni, stari, penzioneri, sirotinja, završiće bez krova nad glavom, jer neće moći da plate nove kirije.

A da zarade dodatne pare za kirije stanari neće moći, jer je zakonodavac zabranio izdavanje u podzakup stana trećem licu (npr. sobe studentu), kao i obavljanje profesije iz stana u kojem žive (npr. računovodstvo). Novi zakon predviđa i da najveća površina stana za preseljenje iznosi 30 kvadrata za jednočlano domaćinstvo. Kvadratura se uvećava za još 15 kvadrata za svakog dodatnog člana porodice, maksimum do 86.

Osim rešavanja pitanja "zaštićenih stanara", novi Zakon o stanovanju uvodi i radikalne novine - predviđa kao organe Skupštinu stanara i upravnika zgrade. Ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade, onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore. Ako se ni o tome ne dogovore, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Milos

23.12.2016. 08:33

Kako vas nije sramota? Zivite u imovini koja vredi i do milion evra a kao nemate za kiriju. Bas mi vas zao

Mabus

23.12.2016. 11:53

Proleteri, drugovi prošlo je vreme za živeti džabe u tuđoj imovini. Kada ste na silu ulazili da li ste se pitali kako je tim ljudima čija je to imovina bila i čiju ste imovinu uzrupirali, imovinu koju su zaradili svojim radom i sposobnostima, a ne kao vi koji ste samo umeli da uništavate tuđe živote i da etikeriate "nepodobne".Drugovi , proleteri vreme je da se suočite sa realnošću. Potražite Vaše drugove koji su Vam omogućili uzrupaciju tuđe imovine i neka Vam sada pomognu.

Ruza

23.12.2016. 12:28

Stanarsko pravo nije imovinsko pravo!Podzakup je bio i ranije zabranjen, pa ne mozete raspolagati tudjim!Kirije nece biti ekonomske i dalje, a jos manje astronomske! AKo je povecanje sa osam na jedanaest hiljada astronomsko, za preko sto kvadrata u centru grada, ja zaista ne znam sta vi vise hocete!

Petar

23.12.2016. 12:33

Kirija će i posle povećanja biti daleko ispod ekonomske. Takodje, ako ćemo o pravdi, moja porodica je iseljena iz kuće u stan od 70 m2. To vam je u smislu novog zakona, 30m2+3x15m2=75m2. Dakle, vlasnici su izbačeni iz svojih stanova, useljeni su stanare koji 70 godina praktično žive za džabe i ne pomišljaju da reše svoj status kupovinom nečeg svog ili dogovorom sa vlasnicima i sada kada im je kirija mizerno povećana i država hoće da im obezbedi stan koji mogu da otkupe oni se bune. Sram Vas bilo

Istina

23.12.2016. 14:23

@Petar - Citate li Vi tekst ili vidite samo ono sto zelite, tu "mizeriju" sta kazete za zakup ne mogu da plate.

Petar

23.12.2016. 19:00

@Petar - Ja veoma pažljivo čitam tekstove. A Vama savetujem da pitate studente iz unutrašnjosti koji iznajmljuju garsonjere na periferiji Beograda, koliko plaćaju iste. Mislim da bi ste se iznenadili kada bi shvatili da je to ista stanarina kao i ona koju plaćaju "zaštićeni stanari" za vile u centru Beograda.I takođe, da li ste pomislili na vlasnike tih stanova koji su lišeni poseda 70 godina. Sram i Vas da bude!