ZAKUPCI stanova u privatnom vlasništvu i zadužbinama ipak će ubuduće plaćati ekonomsku kiriju. Skupština je u četvrtak usvojila Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, a u njemu nema amandmana koje su predložili predstavnici nekoliko udruženja tzv. zaštićenih stanara.

U strahu da će mnogi završiti na ulici jer im prete kirije i do 60.000 dinara, koje neće moći da plate, zakupci su zakazali za subotu, u 11 sati, novi protest ispred Predsedništva Srbije. Oni će tražiti od predsednika Tomislava Nikolića da ne potpiše ovaj zakon.

- Ukoliko ga ipak potpiše i on stupi na snagu, potrudićemo se da izvršimo pritisak na Republiku Srbiju da primeni institut stambenog dodatka za ljude koji ne budu mogli da plate zakupninu, da bismo ih zaštitili od gubitka stanova i izbacivanja na ulicu - kaže Maja Nešić, predsednik Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u stambenim zgradama zadužbina.

Ona dodaje da se Vlada, kada ih je obavestila da njihovi amandmani neće biti prihvaćeni, već pozvala na taj institut u slučaju ljudi koji nemaju para za ekonomske kirije:

- Mi ćemo to iskoristiti. Udruženje će učiniti sve što je u našoj moći da svim pravnim sredstvima zaštiti nosioce stanarskog prava od izbacivanja na ulicu - kaže Nešić.

I prof. dr Vlastimir Dedović, predsednik Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu, iznenađen je, kako kaže, nedostatkom sluha da se pronađe rešenje koje bi zadovoljilo sve strane:

USVOJENI PROPISI MEĐU usvojenim propisima našli su se i Zakon o upravljanju aerodromima, koji predviđa mogućnost davanja aerodroma u koncesiju, zatim Zakon o transportu opasne robe, izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima i izmene i dopune Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

- Zakon je protivustavan jer je oduzeo deo zagarantovanih imovinskih prava, a to je stanarsko pravo, i zamenio ga običnim papirom za preseljenje. Cela ta procedura obezbeđenja stanova i preseljenja, koja je predviđena zakonom, na dugačkom je štapu, jer znamo da država nema novca. Pre nego što budu preseljeni, stari, penzioneri, sirotinja, završiće bez krova nad glavom, jer neće moći da plate nove kirije.

A da zarade dodatne pare za kirije stanari neće moći, jer je zakonodavac zabranio izdavanje u podzakup stana trećem licu (npr. sobe studentu), kao i obavljanje profesije iz stana u kojem žive (npr. računovodstvo). Novi zakon predviđa i da najveća površina stana za preseljenje iznosi 30 kvadrata za jednočlano domaćinstvo. Kvadratura se uvećava za još 15 kvadrata za svakog dodatnog člana porodice, maksimum do 86.

Osim rešavanja pitanja "zaštićenih stanara", novi Zakon o stanovanju uvodi i radikalne novine - predviđa kao organe Skupštinu stanara i upravnika zgrade. Ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade, onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore. Ako se ni o tome ne dogovore, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika.