LEGENDA kaže da je Ljilja došla trezna na čas, "Pakao na času kod brkate Nemice" i salve vulgarnosti, psovki, seksualnih insinuacija - samo su neki od komentara srpskih đaka na društvenoj mreži "Baz" (BUZZ). Aplikacija je napravljena za društveno umrežavanje đaka, pa učenici na njoj komentarišu drugare iz škole, a posebno nastavnike, direktore škola i ostale zaposlene. Postovi su postali toliko vulgarni i uvredljivi da su red u prepisku na "Bazu" pokušala da uvedu Ministarstvo prosvete i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. u utorak su, međutim, zajednički saopštili da, iako je aplikacija "Baz" zloupotrebljena u velikom broju škola u Srbiji, nemaju nikakvog osnova da je zabrane.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal obaveštavaju javnost da ne postoji mogućnost zabrane primene ove aplikacije - navedeno je u zajedničkom saopštenju. - Analizom informacija koje se distribuiraju na ovoj mreži, uočeno je da neki od sadržaja mogu da se svrstaju pod dela ugrožavanja sigurnosti, rasne i druge diskriminacije, širenja superiornosti, podsticanja mržnje, izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, klevete, ugrožavanja sigurnosti, koja na osnovu lične tužbe mogu biti predmet krivičnog gonjenja.

Nadležni su podsetili učenike i roditelje da ne gube iz vida moguće posledice neprimerene komunikacije, kako na ovoj, tako i na drugim društvenim mrežama.

A mreža funkcioniše nalik na "Tviter", ali su korisnici đaci, i to anonimni. Obavezno je samo da izaberu školu kojoj pripadaju, a i ta informacija, naravno, može da bude lažirana. Zaštićeni sopstvenom anonimnošću, učenici i studenti sipaju uvrede.

Tako, u realnom vremenu, tokom časova i odmora, komentarišu ako neki nastavnik napravi lapsus, kritikuju njihov izgled, ponašanje, omalovažavaju ih, ali i iskazuju seksualne afinitete prema nekim profesorima. Bezazlena ćaskanja često se pretvore u salve prostota i uvreda, koje onda komentarišu njihovi vršnjaci. Tu su i fotografije - klupa izlepljena žvakama, ispisani zidovi, rukopis nastavnika na tabli...

Osim za prostote, ima i onih koji potraže savet, pitaju vršnjake za mišljenje o nekom književnom delu ili domaćem zadatku. Po hitnom postupku uglavnom budu ismejani.


50.000 ČLANOVA

DRUŠTVENA mreža "Baz" već ima oko 50.000 korisnika i to iz škola i fakulteta iz cele Srbije,kao i iz Makedonije i iz Zagreba. Među korisnicima se često pojavljuju komentari da bi trebalo uvesti i osnovne škole. A postojeći korisnici traže i dodavanje konkretnih škola iz određenih gradova.