DVADESET šest poslovnih prostora, četiri stana, jedna zgrada i 24,4 hektara oranica vraćeno je Jevrejskoj zajednici od februara, kada je usvojen Zakon o uklanjanju posledica nastalih oduzimanjem imovine žrtvama Holokausta bez naslednika. U januaru će, po istom zakonu, ovoj zajednici biti isplaćena i prva od 25 godišnjih tranši od 950.000 evra.

U poslednjih šest godina, prema podacima Agencije za restituciju, preživelim Jevrejima i njihovim naslednicima kroz restituciju vraćeni su: 81 poslovna zgrada, 12 stambenih zgrada, devet stanova, 6.031 kvadratni metar građevinskog zemljišta, 105.414 kvadrata neizgrađenog zemljišta i 727 hektara oranica. Po Zakonu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, vraćeno je i više od 16 hektara njiva, oko dva hektara građevinskog zemljišta, oko 8.500 kvadrata poslovnog prostora i 182 kvadrata rezidencijalnih zgrada.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je da pojedine opštine na sva rešenja o restituciji, uključujući i povraćaj imovine Jevrejskoj zajednici, ulažu žalbe, čak i kada za to nema osnova, pa koče proces restitucije.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za pitanja Holokausta Tomas Jezgerdi pohvalio je srpske vlasti, naročito Agenciju za restituciju, na hrabrosti da donese zakon o otklanjanju posledica Holokausta. Prema rečima specijalnog predstavnika MSP Izraela Džoela Lajona, više od 90 odsto Jevreja ubijeno je u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, pa danas u našoj zemlji živi samo oko 3.000 njih.


USKORO ZAKON O STAROM SAJMIŠTU

GRADSKI menadžer Goran Vesić najavio je okončanje izrade Zakona o Starom sajmištu. Ovaj zakon grad Beograd priprema u saradnji s Ministarstvom rada.