SARADNjA Srbije i Rusije na završetku Hrama Svetog Save u Beogradu pokazuje istinsku vezu dvaju naroda. Naša zemlja polako se ujedinjuje oko Hrama. Rusku pomoć smo prihvatili sa zahvalnošću, ne samo zbog novca, već i zbog želje da ojačamo veze koje će trajati dugo posle nas.

Okružen modelima svetitelja čiji će se likovi uskoro naći na svodovima svetinje na Vračaru, u Ruskom domu u Beogradu ovo je poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U centru ruske kulture i umetnosti danas je predstavljena maketa budućeg izgleda mozaičke dekoracije glavne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

- Bliskosti dva naroda doprineo je i Sveti Sava, koji je svoj monaški put započeo u ruskom manastiru na Svetoj Gori - podsetio je Nikolić. - Svedoci smo velikih radova na Hramu koji je njemu posvećen, i koji će, nadam se, uskoro biti potpuno završen.

Današnja promocija makete označila je i početak radova na postavljanju prve etape mozaika na 1.230 kvadrata površine glavne kupole. Radovima rukovodi čuveni ruski akademik Nikolaj Aleksandrovič Muhin. U njegovom moskovskom ateljeu tim mozaičara već je završio široke celine kompozicije, koje će u Beogradu biti ugrađene na unutrašnje zidne površine.

Da će pod dekorisanom kupolom na Vračaru biti mesta za sve pravoslavne Srbe i Ruse naglasio je i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

- Sveti Sava deo je duhovnog lanca koji vekovima povezuje Srbiju i Rusiju. Likovi Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog oslikani su i u Uspenskom saboru u Kremlju. Hram u Beogradu, po završetku radova, biće jedan od svetskih centara pravoslavlja, u koji će dolaziti i veliki broj Rusa. Ponosni smo što učestvujemo u ovakvom projektu - rekao je ambasador Čepurin.

Pogača, so i hleb za goste

U središtu glavne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru, po ranovizantijskoj tradiciji naći će se predstava Vaznesenja. Centralnu scenu činiće predstava Isusa Hrista koji sedi na dugi, koja simboliše spajanje neba i zemlje.

- Završetak Hrama Svetog Save na Vračaru biće važan događaj za hrišćansku kulturu i umetnost. Koliko je to važno svedoči i činjenica da je pokrovitelj radova koji se izvode ruskim donacijama lično predsednik Putin - navela je Ljubov Glebova, direktor ruske Federalne državne agencije “Rosotrudničestvo”.

Zajedno sa timom ruskih mozaičara u Beograd su stigli i sav potreban alat i materijal. Reč je o kamenu i emajliranom staklu koje će biti ugrađeno u kupolnu kompoziciju. Pripremni radovi za postavljanje mozaika počeli su letos, kada je potpisan i završni ugovor o ruskoj donaciji. Završetak dekoracije potkrovnog dela očekuje se do kraja sledeće godine, a veće celine zidova trebalo bi da budu oslikane do 2019, kada Srpska crkva obeležava 800 godina autokefalnosti.

Svečanosti u Ruskom domu prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, vladika toplički Arsenije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i predstavnici ruskih kompanija koje posluju u Srbiji.

"GASPROMNjEFT"

- ČAST je biti deo ovakvog projekta, koji će ojačati veze između naših naroda - rekao je juče u Ruskom domu Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora “Gaspromnjefta”.

Ova kompanija, u okviru programa podrške projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije, donirala je četiri miliona evra za unutrašnju dekoraciju glavne kupole Hrama. “Gaspromnjeft” je prethodnih godina finansirao i obnovu Ruskog nekropolja, Iverske kapele i spomenika poginulim Rusima u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Čepurin sa ruskim prijateljima


MOJA ŽIVOTNA MISIJA NIJE GOTOVA

AKADEMIK Nikolaj Muhin (na slici desno), koji je i jedan od specijalnih savetnika predsednika Rusije Vladimira Putina za kulturu, svetsku slavu je stekao oslikavanjem obnovljenog Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

- Kada je posao u Moskvi završen, bio sam siguran da sam svoje životno delo završio i da mogu mirno da umrem. Ubrzo sam, međutim, dobio poziv da dođem u Beograd. Kada sam sa patrijarhom Aleksijem 1994. godine prvi put obišao Hram na Vračaru, shvatio sam da moja životna misija još nije gotova - prisetio se Muhin.