Svaki drugi - odlikaš

I. MIĆEVIĆ

24. 11. 2016. u 13:34

Analiza rezultata završnog ispita i uspeha osnovaca na kraju prošle školske godine. Od njih sedam jedan je vukovac. Uspeh u školi i na završnom ispitu često se razmimoilaze

Сваки други - одликаш

SVAKI sedmi učenik osnovne škole je vukovac, gotovo polovina ih je odlična, a svaki peti osmak na kraju godine imao je sve petice u knjižici. Ovo je pokazala analiza rezultata završnog ispita i uspeha učenika na kraju školske 2015/16. godine. Zaključak ovog istraživanja, koje su radili stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, jeste i to da su nastavnici previše popustljivi, da poklanjaju ocene, da se uspeh u školi i na završnom ispitu često razmimoilaze...

Analiza je pokazala i da su isti uspeh na testovima postizali učenici s potpuno različitim ocenama, kao i da je uspeh odlikaša dramatično varirao od škole do škole.

Analizirani su rezultati 65.103 učenika koji su polagali završni ispit i koji su u proseku postigli 12,88 bodova iz srpskog jezika, 8,60 iz matematike i 12,68 na kombinovanom testu. Tri četvrtine učenika uspelo je da tačno reši više od polovine zadataka iz srpskog jezika i pet predmeta kombinovanog testa, dok je isti rezultat iz matematike postiglo 40 odsto đaka. Polovina okruga postigla je ispotprosečne rezultate na sva tri testa. Pčinjski, Nišavski okrug i Grad Beograd ostvaruju natprosečna postignuća na svim testovima, dok izuzetno visoka postignuća imaju i učenici iz okruga Raška 2 - Novi Pazar.

- Postoje izražena razmimoilaženja u zahtevima koje različite škole postavljaju pred učenike za dobijanje iste ocene - primećuju Ivana Nikolić, Jelena Nedeljković i Jelena Petrović, autorke analize. - Broj učenika nosilaca diplome "Vuk Karadžić" je neočekivano visok, pa je tako svaki sedmi svršeni osnovac nosilac ovog priznanja. Kriterijumi za dodelu ove diplome tumače se u različitim okruzima na različite načine, a i unutar samih okruga postoji velika varijabilnost postignuća vukovaca. Pokazatelj nedosledne primene kriterijuma jeste i činjenica da u nekim okruzima pojedini vukovci ne dosežu ni republički prosek.

LOŠI UČENICI IZNAD PROSEKA
U POJEDINIM školama učenici sa zaključenim dvojkama imaju uspeh primeren ocenama, dok u drugim prevazilaze republički prosek. Isto tako, pokazali su rezultati analize, neki vukovci nisu uspeli na testovima da dobace ni do republičkog proseka.

One navode da neobjektivno i popustljivo ponašanje nastavnika i neujednačeni kriterijumi ocenjivanja dovode do toga da se ne može pouzdano zaključivati o znanju učenika, a pojedine učenike stavlja u nepovoljan položaj. U izveštaju navode znatan broj učenika čiji je uspeh na donjoj granici za vrlodobar i odličan uspeh. To, kažu, ukazuje na to da postoji tendencija nastavnika da nezasluženo nagrađuju učenike ne bi li "prešli" u višu kategoriju uspeha.

- Iako je utvrđeno da postoji povezanost između ocena i postignuća na testovima, očekivalo bi se da ona bude nešto viša, posebno na kombinovanom testu, što dokumentuje da na nivou osnovnoškolskog obrazovanja postoje problemi u vezi sa objektivnošću i pravednošću ocenjivanja - zaključak je analize.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ej, bre

24.11.2016. 14:27

Treba to uraditi i po drugim gradovima. Napraviti istraživanje po školama, nemoguće je da na kraju razreda kod mog deteta bude samo tri učenika sa svim peticama, a u školi kod mog prijatelja u odeljeju njegovog deteta samo dva đaka nemaju sve petice. U njegovom naselju ipak nežive super ljudi...I na kraju nose max broj bodova pri upisu u srednju školu. Nije fer da se u nekim školama forsira uspeh dece, a i radi samog imidža škole. Na kraju deca ispaštaju.

Gluposti

24.11.2016. 15:33

Pa to i vrabci znaju da je svuda mito i korupcija.Ciji roditelji su finans.dobro stojeci njegovo dete ce imati petice pa ljudi! sta radite? Dokle ce nas ovo drustvo dovesti. Necemo imati strucnjake. Diplome se kupuju!!!!

Бојан Стефановић

24.11.2016. 16:53

Упоређивање успеха ученика и њиховог постигнућа на завршним испитима било би веродостојно да се на завршним испитима не преписује, да не говоримо о малверзацијама друге врсте!

sasa

24.11.2016. 17:39

dajte deci normalne testove i statistika ce se promeniti drasticno,nemoguce da svi vukovci nemaju pojma

triwun

24.11.2016. 21:01

@sasa - Nažalost kriterijumi su toliko pali da deca iz škola izlaze skoro polupismena !