Građani Srbije najviše strahuju od gubitka posla, a na radnom mestu su im najbitniji dobri međuljudski odnosi, pokazalo je regionalno istraživanje, koje je sproveo sajt Poslovi.infostud u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u BIH (Posao.ba) i Hrvatskoj (Mojposao.net).

Rezultati uporednog istraživanja tržišta rada u Srbiji, BiH i Hrvatskoj pokazuju da mladi u Srbiji smatraju da u potragu za poslom treba krenuti tek nakon sticanje diplome, mada podaci pokazuju da je najčešći uzrok nezaposlenosti u Srbiji upravo nemogućnost pronalaska posla nakon okončanja školovanja.

Tokom trajanja 7. regionalnog online sajma zapošljavanja i obrazovanja "Virtualni dani karijera i znanja" sajt Poslovi.infostud u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u BIH (Posao.ba) i Hrvatskoj (Mojposao.net), sproveo istraživanje o stanju na tržištu rada u sve tri zemlje.

U istraživanju je učestvovalo više od 2.500 ispitanika, odnosno 1400 iz Srbije od kojih je 52 odsto nezaposlenih, 38 odsto zaposlenih, a oko 10 odsto se još školuje.

Za razliku od prethodne godine gde se za radno mesto najviše strahovalo u Hrvatskoj, ove godine, po rezultatima sprovedenog istraživanja, Srbi se najviše brinu za svoju poziciju (36 odsto) u odnosu na ispitanike iz Hrvatske (32 odsto) i BiH (24 odsto).

Međutim, preko polovine ispitanika u sve tri zemlje uopšte nema strah od gubitka posla.

Iako više od polovine zaposlenih ispitanika i dalje veruje da se do posla najlakše stiže preko veze (54 odsto), sve više studenata i nezaposlenih smatra da je za dolazak do radne pozicije važnije radno iskustvo kao i stečena znanje i veštine.

Region je i dalje složan po pitanju odabira poslodavca, više od trećine ispitanika bi da rade za inostrane kompanije. Sličan procenat ispitanika bi pre radilo za sebe, dok bi tek svaki peti anketirani odabrao rad za državnu kompaniju.

Na radnom mestu zaposlenima su najbitniji: međuljudski odnosi (35 odsto) i priznanje za obavljeni rad (24 odsto), dok im se novac našao tek na trećem mestu (23 odsto). Sa druge strane, nezaposlenima su najvažniji novac (65 odsto) i sigurnost posla (63 odsto). Trećina ispitanika koji se i dalje školuju razmišljaju o pronalasku posla pre sticanja diplome, dok većina od 60 odsto o tome počinje da razmišlja nakon što završe sa školovanjem.

Upravo zato je zanimljiv podatak da je glavni uzrok nezaposlenosti u Srbiji i BiH nemogućnost pronalaska posla posle školovanja, dok je to u Hrvatskoj istek ugovora na određeno vreme.

Nezaposleni su istakli u velikoj meri spremnost na volontiranje ukoliko nakon toga mogu očekivati stalno zaposlenje. Blizu 20 odsto ispitanih u Srbiji nije spremno za volonterski rad, dok je taj procenat nešto manji u susednim zemljama, Hrvatska 10 odsto i BiH 11 odsto.

Potraga za poslom putem interenta je i dalje najpopularnija u sve tri zemlje regiona, tako je zanimljiva činjenica da se u Srbiji 90 odsto poslova traži putem specijalizovanih web sajtova, u Hrvatskoj 79 odsto, dok u BiH primat imaju društvene mreže sa 74 odsto.