VIŠE od 14 milijardi dinara dobilo je 286 preduzeća u Srbiji za rešavanje problema viška zaposlenih od početka 2015. godine do danas. Ostatak novca, oko tri milijarde dinara, biće potrošen na ostale firme u restrukturiranju.

Na spisku onih kojima je dodeljeno najviše para su vranjski "Zavarivač", kruševački "Trajal", jagodinski "Kablovi" i grupa "Zastava vozila AD" iz Kragujevca.

Kako je "Novostima" rečeno u Ministarstvu rada, dobar deo kolača pripao je i "Hipolu" iz Odžaka, pribojskom FAP-u, "Šamotu Darosava", kao i kraljevačkom "Magnohromu", malo poznatom leskovačkom "Galpresu" i PKB iz Beograda.

- Na ovaj način zbrinuta su 24.474 radnika - rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad. - Nijedan radnik neće ostati na ulici, i niko ko je u državnoj odgovornosti neće biti bez socijalnog programa, bez odgovarajuće zaštite, kao ni bez zdravstvene zaštite.

On kaže da država vodi računa o svakom od zaposlenih, i o onima koje su decenijama držali na nekakvim radnim mestima, a da nije postojala potreba ni za njihovim preduzećima, ni za njihovim radom, ali su u tom trenutku kupovali njihove glasove, državnim novcem pokušali su da ne rešavaju probleme. Do kraja godine predviđeno je još nešto više od tri milijarde dinara za rešavanje viška zaposlenih.

ZDRAVSTVO, ŠKOLSTVO, UPRAVA Veliki je problem što u 289 preduzeća koja su obuhvaćena socijalnim programima nisu predviđeni zdravstvo, prosveta i javna uprava, a tu je najveći broj viškova u Srbiji, smatra Ljubiša Nestorović.

Ljubiša Nestorović iz Samostalnog sindikata hemije i nemetala kaže za "Novosti" da su najveći dobili i najviše novca i da je do sada rešeno tek nešto više od polovine viška zaposlenih u Srbiji, a ostalo je još oko 20.000 radnika u problemu ne računajući Bor, Resavicu, Železnice Srbije.

- Do kraja godine biće potrošen sav novac koji smo dobili od MMF - kaže Nestorović. - Postoji stroga kontrola novca i oni za svaki dinar i program moraju da daju saglasnost. Videćemo da li će budžetom za narednu godinu biti novca za ostatak radnika u preduzećima u restrukturiranju.

Odluka o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. i 2016. godinu primenjuje se na preduzeća sa većinskim državnim, odnosno društvenim kapitalom, kao i na zavisna društva, koja su poslovala u okviru subjekta privatizacije, a kod kojih se ovaj postupak sprovodi kroz pokretanje stečaja.

- On obuhvata preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa većinskim državnim, odnosno društvenim kapitalom - kažu u Ministarstvu rada. - Rešavanje viška zaposlenih iz sredstava budžeta zavisi isključivo od podnetih zahteva sa pratećom propisanom dokumentacijom. Zakonom o budžetu za 2016. opredeljena su sredstva za rešavanje viška zaposlenih u iznosu od šest milijardi dinara.

Kako kažu u ministarstvu, u narednom periodu se očekuje i da Ministarstvo finansija dostavi instrukcije za izradu budžeta za 2017, što je osnov za planiranje sredstava za rešavanje viška zaposlenih u subjektima privatizacije u narednoj godini.